אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא נכנסו לביצת האשראי הטובענית של אג"ח מגובות משכנתאות - וניצלו צילום: אי פי אי

לא נכנסו לביצת האשראי הטובענית של אג"ח מגובות משכנתאות - וניצלו

איך שרדו בתי ההשקעות כשהענקים קרסו? הם פשוט התמקדו בפעולות הקלאסיות של שירותי מסחר בניירות ערך, חיתום ובנקאות להשקעות

23.09.2008, 07:42 | ענת ציפקין

אם יש סמל למשבר הפיננסי הנוכחי, הרי אלה הם בנקי ההשקעות האמריקאיים שקרסו לאחר שנכנסו בצורה בלתי מבוקרת לשוק האשראי. השמות הבולטים בהקשר זה הם כמובן ענקי וול סטריט - בר סטרנס וליהמן ברדרס - אך לצדם פועלים גופים פיננסיים קטנים עד בינוניים שהצליחו לשרוד את המשבר מכיוון שפעלו בטריטוריה הקלאסית של בתי השקעות והתמקדו בשירותי מסחר בניירות ערך, בשירותי חיתום ובבנקאות להשקעות.

דוגמה טובה היא חברת אמריפרייז פייננשל (Ameriprise Financial) העוסקת בשירותים ובתכנון פיננסי. החברה הודיעה בחודש שעבר על רכישת חברת ייעוץ פיננסי בשם H&R block תמורת כ־315 מיליון דולר. אמריפרייז היתה בעבר חטיבת ניהול הנכסים של חברת האשראי אמריקן אקספרס, ואת הרבעון השני של 2008 היא צלחה בשלום עם צמיחה של 7% ברווח הנקי שהסתכם ב־210 מיליון דולר.

הכנסות החברה, שהסתכמו ב־2 מיליארד דולר, ירדו אמנם ב־9% לעומת הרבעון המקביל, בין השאר בגלל השקעות כושלות בניירות ערך. אך במקביל הצליחה אמריפרייז לשלוט באופן מבוקר בהוצאות הכלליות והוצאות ההנהלה, והורידה אותן ב־13% שהם 88 מיליון דולר.

גם בית ההשקעות ריימונד ג'יימס פייננשל (Raymond James Financial) הצליח ברבעון השני להגדיל את השורה התחתונה ב־1% ל־69 מיליון דולר, בעיקר כי התמקד בתחום הבנקאות המסורתית, והדיר את רגליו מהשקעה בנכסים המגובים משכנתאות.

באמצע חודש יולי פרסם טי.די אמריטרייד (TD Ameritrade), המעניק שירותי ברוקראז' מקוונים, את תוצאות הרבעון השני שהיכו את תחזיות האנליסטים. הרווח הנקי צמח ב־29% לעומת הרבעון המקביל בשנת 2007, והסתכם ב־204 מיליון דולר. ההכנסות צמחו ב־15% והסתכמו ב־623 מיליון דולר. סוד הרווח של אמריטרייד היה העלייה במספר פקודות המכירה והקנייה כפועל יוצא של התנודתיות החריפה בשווקים. עם זאת, מנכ"ל החברה ג'וזף מוגליה הודה ש"אנחנו לוקחים בחשבון שהיקפי המסחר שהיו עד כה עלולים גם לרדת".

ברבעון האחרון ניהל אמריטרייד בממוצע 298 אלף עסקאות ביום לעומת 245 אלף ברבעון המקביל אשתקד. נוסף על כך הצליחה החברה להגדיל את צבר נכסיה ב־4 מיליארד דולר, כפול מברבעון המקביל, ופתחה 148 אלף חשבונות ללקוחות חדשים.

בית השקעות צנוע קולט את מפוטרי בר סטרנס

ג'פריס גרופ (Jefferies Group) קיים אמנם משנת 1962, אך איש לא חזה שבית ההשקעות הצנוע מניו יורק יקלוט 25 ממפוטרי בר סטרנס ויעביר אותם לשלוחתו בלונדון. ג'פריס, המתמחה בהשקעות לחברות בינוניות, סיים אמנם את הרבעון השני בהפסד של כ־4 מיליון דולר בלבד. עם זאת, החברה הגדילה את הפעילות בתחום הבנקאות כדוגמת ייעוץ פיננסי, מסחר במניות, ניהול נכסים וכדומה.

עיקר ההפסד של החברה נבע מחטיבת הבנקאות להשקעות, שבה ההכנסות ירדו ב־51% לעומת הרבעון המקביל והסתכמו ב־109 מיליון דולר. היקף הצמיחה בהכנסות מעמלות צמח ב־23% לעומת הרבעון המקביל, והסתכם ב־102 מיליון דולר, כאשר היקף ההכנסות מתחום ניהול הנכסים נשאר זהה ועמד על 13 מיליון דולר.

בית ההשקעות צ'רלס שוואב (Charles Schwab) סיים את הרבעון השני עם צמיחה של 22% ברווח הנקי לעומת הרבעון המקביל בשנת 2007 שהסתכם ב־313 מיליון דולר. החברה המשפחתית, שניהולה עובר בירושה מאב לבן, הפתיעה כשדיווחה על צמיחה של 5% בהיקף החשבונות שנפתחו ברבעון השני.

לדברי סמנכ"ל הכספים של החברה ג'ו מרטינטו, "יש לזקוף את ההישג לזכות המשמעת הפיננסית של החברה, שהצליחה להגביל את הגידול בהוצאות ב־2% בלבד לעומת הרבעון המקביל, והובילה ליצירת מאזן חזק שבו רק 0.3% מהמשכנתאות היו חדלות פירעון. גם הכנסות החברה ברבעון שחלף צמחו ב־9% והסתכמו ב־1.3 מיליארד דולר. היקף הנכסים המנוהלים צמח בחודש אוגוסט ב־1% לעומת החודש המקביל, והסתכם ב־1.39 טריליון דולר.

תגיות