אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טיול לחג: טוב שמן טוב צילום: ניר לנדאו

טיול לחג: טוב שמן טוב

בין ארוחת חג אחת לשנייה מומלץ לקפוץ לאחד מבתי הבד הפזורים בארץ כדי לחוות ממקור ראשון מסיק זיתים. הילדים ילמדו איך הופכים זיתים לשמן זך ואפילו יאפו פוקאצ'ות, ההורים יעזרו להם לבקבק את התוצרת

28.09.2008, 10:09 | תמר וילרפורט

כבר בצרנו ענבים, רדינו דבש, והנה חג האסיף בפתח, הוא סוכות, והתבואה מחכה בשדות. או שלא, כי קצת התפתחנו מהימים ההם. אז מה חסר על השולחן? שמן הזית, שהרי "ארץ זית שמן ודבש", זה הסלוגן של המדינה.

הזית הוא אחד משבעת המינים, ומקורו במזרח התיכון - בארץ ישראל הקדומה ובסוריה. יש ממצאים המעידים על עצי זית שצמחו בישראל גם לפני עשרת אלפים שנה. את הזיתים מורידים מהעץ במסיק: תחת העץ פורשים בדים גדולים, ועל הענפים חובטים, והפירות הקטנים, הזיתים, נופלים אל הבדים. אלה נאספים ונלקחים אל בית הבד, שם יוצרים את שמן הזית, או לכבישה - הדרך לאכול את הזיתים כשהם שלמים.

שמן זית ולחם בתנור

עונת המסיק מתחילה באוקטובר, וכמובן החגים ממנפים את הענף החקלאי הזה. תחילה נאספים הזיתים למאכל, וככל שהעונה תתקדם ייאספו הזיתים לשמן. אירועי מסיק אפשר למצוא באזור הגליל, בהרי ירושלים ובשומרון. כמה מהם לפניכם:

לטובת מי שרוצה לעבור חוויה גלילית אבל מתעצל לנסוע רחוק, במושב חגור, כ־20 דקות נסיעה מתל אביב על כביש מספר 5, הוקם לפני כארבע שנים בית הבד שמנא של משפחת אברמוב, המציע חוויית מסיק המותאמת למשפחות עם ילדים ואורכת בין שעתיים לשלוש. בכל שבת תוכלו להצטרף (אבל אל תשכחו להירשם מראש) למסלול בן כמה תחנות: סיור בכרמי הזיתים, כולל הסברים על ההבדלים בינהם ואגדות על הפרי והשמן; מסיק ידני בשיטה המסורתית (המתוארת למעלה); כבישה ביתית; הדגמה של המסיק המודרני באמצעות טרקטור וניעור מלאכותי; וצפייה בפס ייצור של שמן זית.

כל הדרך מהעץ לבקבוק. המסיקים של שמנא במושב יגור, צילום: ניר לנדאו כל הדרך מהעץ לבקבוק. המסיקים של שמנא במושב יגור | צילום: ניר לנדאו כל הדרך מהעץ לבקבוק. המסיקים של שמנא במושב יגור, צילום: ניר לנדאו

בתשלום נוסף אפשר לאפות פוקאצ'ות ופיצות בטאבון. הסיורים והפעילות נערכים מדי שבת בשעות 10:00–16:00. סיור יוצא מבית הבד כל שעה עגולה, מומלץ להבטיח מקום מראש בטלפון 03-9033380. באמצע השבוע אפשר לקיים סיורים בתיאום טלפוני בלבד. עלות השתתפות בחוויית המסיק 30 שקל למבוגר ו־40 שקל לילד.

לא הרחק מקצרין נמצאת חוות בל עופרי. החווה בנויה בסגנון ישן, וכוללת כרם ענבי שירז, גת משוחזרת, באר מים ולידה תנור חימר לאפיית לחם, וגם מתחם של בית בד ליד שורות עצי זית הנטועים בחצר. המבקרים מוזמנים למסוק זיתים וליצור שמן זית בעזרת חמוריקה, האתון המקומית, שתסובב את אבן ה"מלל" ותמחץ את הזיתים בתוך אבן "הים". לאחר מכן סוחטים את עיסת הזיתים בעזרת קורות, ולבסוף אוספים את השמן שיצוף לכלי קיבול. בהמשך נערכות טעימות של שמן זית מזנים שונים. מחיר החוויה 20 שקל למשתתף מגיל 3.

סדנה נוספת שמתקיימת בבל עופרי ומתאימה לחובבי הזיתים המיוחדים מוקדשת לכבישת זיתים בסגנונות שונים והכנת זיתים מחורצים ושבורים וזיתים כבושים בשמן זית וביין. מחיר הסדנה 20 שקל לכל צנצנת זיתים שתמשיך איתכם הביתה. סדנה שלישית תוקדש לאפיית לחם המשובץ בעשבי תיבול וזיתים. את הלחם אופים במקום בתנור החימר הפרנה. מחיר: 25 שקל לכל כיכר לחם. תחזרו הביתה אולי עייפים, אבל שווה להזמין אורחים לטעום ממעשה ידיכם. לפרטים נוספים ומפת הגעה: 052-8805026. www.bellofri.co.il

קרן קיימת לישראל חוגגת גם היא את עונת המסיק ומציעה למשפחות להצטרף בחול המועד סוכות למסיקים "כמו פעם" ביער להב בדרום (15.10), יער בן שמן (17.10) ויער לביא (19.10). מדריכי קק"ל ילוו אתכם למסיק, יספרו על עצי הזית וידריכו סדנאות יצירה. הפעילות, שאורכה שעתיים־שלוש, היא ללא תשלום, ומכל זיתים יעלה 10 שקלים. פרטים בקו ליער, 1-800-350-550.

תגיות