אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות המשבר הפיננסי, נכסי הבנקים האיסלאמיים במדינות המפרץ רק עולים צילום: בלומברג

למרות המשבר הפיננסי, נכסי הבנקים האיסלאמיים במדינות המפרץ רק עולים

על פי מחקר כוויתי נכסי הבנקים האלה יעלו על חצי טריליון דולר במהלך 2010. נכון להיום נכסיהם נאמדים בכ-300 מיליארד דולר

05.10.2008, 23:00 | דורון פסקין
סקירה חדשה שפורסמה על ידי "המרכז למחקרים דיפלומטיים" בכווית מגלה כי ענף הבנקאות האסלאמית במדינות המפרץ – סעודיה, מדינת איחוד האמירויות, כווית, קטאר, בחריין ועומאן – נמצא בתנופה אדירה. המחקר מעריך כי נכסי הבנקים האלה יעלו על חצי טריליון דולר במהלך 2010.

נכון להיום, מספר הבנקים האסלאמיים בשש המדינות מגיע ל-25 ונכסיהם נאמדים בכ-300 מיליארד דולר. בשנת 2006, היו 23 בנקים שנכסיהם הסתכמו בכ-125 מיליארד דולר.

ייחודם של הבנקים האסלאמיים הוא שהם אינם גובים ריבית בעסקאות וזאת בהתאם לחוקי השריעה (ההלכה האסלאמית). הבנקים האסלאמיים בכלל ובמפרץ בפרט נמנעים מלקחת סיכונים ומדירים רגליהם מפרויקטים בעלי פוטנציאל סיכוני. בשל אופיים המיוחד לא נפגעו כלל הבנקים האסלאמיים ממשבר המשכנתאות שהחל בארה"ב בקיץ 2007, מאחר שאין הם עוסקים בסחר באגרות חוב של משכנתאות, וזאת בניגוד לבנקים אחרים באזור המפרץ.

גם המשבר הפיננסי הנוכחי אינו משפיע במידה ניכרת על ענף הבנקאות האסלאמית שכן היא אינה עוסקת בסחר במוצרי חוב וגם אינה עוסקת בסחר ספקולטיבי בשוק האמריקאי או האירופי. חרף ההצהרות המרגיעות בנושא, נראה כי בסופו של דבר גם הבנקאות האסלאמית תינזק מהמשבר הנוכחי באופן בלתי ישיר מאחר שהיא חלק ממערכת הבנקאות הגלובאלית. בהקשר זה קיים צפי כי מספר בנקים איסלאמיים במפרץ ידווחו על ירידה ברווחיות אם כי הונם לא ייפגע.

הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים

תגיות