אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 60% מהמפעלים חרגו מהתקן המותר לזיהום אוויר ב-2007

60% מהמפעלים חרגו מהתקן המותר לזיהום אוויר ב-2007

ב-30 מתוך 50 מפעלים שנבדקו בבדיקות פתע נמצאו חריגות. בין המפעלים חיפה כימיקלים, כיתן, זוגלובק, אבן וסיד, יוניליבר ודגי תנובה

05.10.2008, 16:19 | גלית שפיר

60% מהמפעלים שנבדקו בשנת 2007 חרגו מהתקן המותר לפליטת מזהמים לאוויר- כך עולה מדו"ח שמפרסם היום (א') המשרד להגנת הסביבה.

בשנת 2007 בוצעו 377 בדיקות פתע ב-50 מפעלים, מתוכם נמצאו חריגות ב-30 מפעלים. כנגד המנהלים של אותם מפעלים ננקטו הליכי אכיפה בהם זימון לשימוע ופתיחה של תיקי חקירה.

בחיפה כימיקלים נמצאה חריגה של 66% בחלקיקים (PM). החריגות הללו צורפו לחקירה המתנהלת כנגד המפעל על חריגות קודמות. בכיתן נמצאה חריגה של 40% בחלקיקים, המפעל סיכם עם המשרד להגנת הסביבה כי הוא יחל להשתמש בתוספים לדלק להפחתת פליטות. באבן וסיד נמצאה חריגה של 280% בחלקיקים, שנבעה מתקלה. המפעל תיקן את התקלה ובבדיקה חוזרת לא נמצאו חריגות.

בזוגלובק  נמצאה חריגה של 236% בחלקיקים, בדיקת פתע חוזרת הראתה ירידה משמעותית בפליטה. ביוניליבר נמצאה חריגה של 35% בתחמוצת חנקן (NO). בדגי תנובה נמצאה חריגה של 350% בחלקיקים, למפעל נשלחה התראה והוא התחייב לרכוש מערכות למניעת פליטות.

ממלא מקום ראש אגף איכות אוויר במשרד להגנת הסביבה, אבי מושל, אמר כי: "בדיקות הפתע הן כלי של המשרד לבדוק את עמידותם של המפעלים בערכי הפליטה שנקבע להם. צעדי האכיפה חייבים להימשך בנחרצות כדי לוודא כי המפעלים מפנימים את המסר ומתקנים כל ליקוי שגורם לחריגה".

מהשר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, נמסר: "כניסת חוק אוויר נקי לתוקף בעוד כשנתיים תאפשר למשרד לנקוט אמצעי אכיפה מרתיעים ומחמירים יותר כנגד מפרי החוק המסכנים את בריאות האזרחים".

יו"ר וועדת הפנים, ח"כ אופיר פינס: "זוהי הפגנת זלזול של התעשייה במשרד להגנת הסביבה. המפעלים מרשים לעצמם לצפצף על החוק ועל הרגולטור וממשיכים לזהם כמעט באין מפריע. זוהי הוכחה לכישלון מדיניות האכיפה הרכה שבה נוקט המשרד להגנת הסביבה – כראיה שליש מהמזהמים בדו"ח הגיעו לפתרונות מוסכמים עם המשרד ולא קיבלו עונש מקסימאלי. בנוסף, המשרד סובל ממחסור כרוני בכוח אדם באגף האכיפה הכולל רק 50 איש. חייבים לנקוט במדיניות אכיפה תקיפה יותר כלפי המזהמים – לשלול רישיונות עסק, הוצאת צווי סגירה מנהליים ולהגיש כתבי אישום נגד המנהלים. על פי הדו"ח, לא נעשה שימוש בכלים הללו, הנמצאים בחוק כבר היום".

 

אבי דבוש, מנהל תחום הסביבתי בשתיל: "הדו"ח מראה שוב שבישראל משתלם לזהם, והלכה למעשה יש הפקרה של בריאות הציבור".

תגובה אדן טבע ודין: דו"ח זה מציג תמונה עגומה בנוגע ליחסם המזלזל של המפעלים לפליטת חומרים מסוכנים לאויר אשר יש בהם כדי לפגוע בבריאות הציבור ומחייב את ממשלת ישראל להקצות לאלתר את המשאבים הנדרשים לביצועו של חוק אוויר נקי ולאכיפת תקני הפליטה.

תגיות