אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארי קלמן: "אנחנו ברצפה - מכאן תהיה רק עלייה" צילום: צביקה טישלר

ארי קלמן: "אנחנו ברצפה - מכאן תהיה רק עלייה"

מנכ"ל מנורה מבטחים ומנהלי השקעות אחרים אמנם מתקשים למצוא נקודות אור במשבר הנוכחי, אך מצביעים על הזדמנויות בשוק איגרות החוב, מברכים על ניקוי האורוות של הנכסים הבעייתיים ומאמינים כי המגזר העסקי ייצא מהמשבר בצורה טובה

07.10.2008, 07:21 | הדר רז ואיתן כהן

ארי קלמן, צילום: צביקה טישלר ארי קלמן | צילום: צביקה טישלר ארי קלמן, צילום: צביקה טישלר

קשה למצוא אנשים בבתי ההשקעות שמוצאים היבטים אופטימיים במשבר. הרבה מהמנהלים יסכימו להגיד, שלא לציטוט, שהרבה הזדמנויות אין כרגע. עם זאת, יש מי שמסכים לראות את נקודת האור החיובית ואת ההזדמנויות שבמשבר. "אני מאמין ששוק האג"ח ואחריו גם שוק המניות יתייצבו", אומר ארי קלמן, מנכ"ל מנורה מבטחים.

"להערכתי אנו נהיה עדים לעלייה של בין 10% ל־15% בשוק המניות. הדבר הכי חשוב עכשיו הוא שאנשים לא יפעלו בגלל פאניקה ובעקבות כך יעשו לעצמם נזק כפול. הם גם עלולים לאבד את יתרונות המס שיש בתוכניות החיסכון השונות וגם 'יפסידו' את העליות שצפויות להגיע בעקבות רמות המחירים הנמוכות. אני חושב שברמות המחירים היום אנו מגרדים את הרצפה, ומכאן תהיה רק עלייה. לאנשים עם טווח השקעה ארוך הייתי ממליץ כבר עכשיו לאסוף אג"ח בשוק בפיזור גבוה, שיאפשרו לקבל תשואות נאות בסיכון נמוך".

הזדמנויות בלתי רגילות

"אני לא רואה הרבה דברים חיוביים במשבר הזה", אומר גדי גרינשטיין, מנכ"ל גאון בית השקעות. "אבל אני כן יכול לראות הזדמנות עבור חברות שרוכשות חזרה את איגרות החוב שהן הנפיקו. חברה שיש לה גישה למקורות מימון חלופיים יכולה לרכוש את החוב שלה במחיר נמוך, ואז ייתכן שהיא תחליף מימון יקר במימון בנקאי זול יותר, אבל הדבר העיקרי בפעולה כזו הוא שנרשם מכך רווח הון מיידי. חברות שיכולות לנצל את המצב הזה מרוויחות הרבה מאוד כסף ועושות עסקאות מצוינות. הרבה יותר חברות יעשו את זה בזמן הקרוב, וזו תהיה אחת האינדיקציות למשקיעים לאיזו חברה יש איתנות פיננסית בימים אלה".


אשר להזדמנויות לציבור הרחב, אומר גרינשטיין כי "יש היום הזדמנות בלתי רגילה לציבור הרחב להשקעות ארוכות טווח. הציבור היום נוהר לקרנות הכספיות ולמק"מים, שם בסיכומו של יום, בהנחה של אינפלציה של 3%, התשואה הריאלית אחרי מס עלולה להיות שלילית. במקום זה הציבור יכול לקנות איגרות חוב של חברות בטוחות. מציעים להם בבורסה תשואה של 5% ו־7% צמוד למדד, נטו אחרי מס, דבר שמעולם לא היה בבורסה, ואני לא חושב שיהיה דבר כזה תמיד. הציבור, בסופו של דבר, בוחר את הבחירות הלא נכונות".

דרוש אורך נשימה

"משבר כזה מתרחש אחת לשנים רבות וטומן בחובו גם הזדמנויות של אחת לשנים רבות", אומר רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי של בית ההשקעות מיטב. "מי שיש לו אורך נשימה ויכולת לשאת את ההפסדים של הטווח הקצר יוכל כנראה להניב פירות במבט קדימה. אם לקוח מסתכל על טווחים קצרים הייתי אומר לו לא לנצל את ההזדמנויות, כי ייתכן שיהיו בטווח הקצר עוד ירידות ולא כדאי שיחפש הרפתקאות. אבל מי שמסתכל לטווחים ארוכים אז בהחלט שוקי המניות נהפכו להיות אטרקטיביים".

אייכל מציין נקודת אור נוספת. "במידה מסוימת אנחנו כבר מבינים את הסיכונים, וזו כבר נקודת אור אחת. אחד הדברים הבעייתיים בשנים האחרונות היה שהתעשייה הפיננסית בארצות הברית התרחבה והיה קשה להבין את רמת הסיכון של המוצרים. נכון שעכשיו, כשאנחנו מבינים את רמות הסיכון, אנחנו גם משלמים מחיר כבד, אבל יכול להיות שאם זה היה מתפוצץ בעוד כמה שנים התעשייה היתה ממשיכה להתרחב. נוסף על כך, בשנים האחרונות המשקיעים התעלמו מהסיכון ולכן פערי התשואה בין איגרות חוב קונצרניות לממשלתיות הצטמצמו לשפל של כל הזמנים, והיום רואים מגמה הפוכה בכיוון. אבל כשההיגיון יחזור לשוק, אז יתמחרו סיכונים בצורה בריאה יותר".

אייכל מוסיף כי "גופים שמחזיקים נכסים לא טובים - או שהם נעלמים או שיצטרכו להעלים את הנכסים, ובוודאי לשערך אותם בצורה הוגנת יותר. עכשיו נדע להעריך את שווי החברות בצורה טובה יותר. זה ניקוי אורוות. נכון שזה די כואב, אבל בסופו של דבר זה ינקה את המאזנים של הבנקים - בעיקר בחו"ל, אבל גם בישראל - ויהפוך אותם בשלב הבא למוכנים יותר. הפירמות והמגזר העסקי כולו עושים התאמות לתקופה קשה, מקצצים בתחומי פעילות לא רווחיים וייצאו למחזור העסקים החדש בצורה טובה הרבה יותר".

 

הבנקים בארה"ב - הזדמנות גדולה

"מי שלא מאמין שאנחנו בסוף העולם הכלכלי וחושב שאין לנו אלא להאמין שבסופו של דבר הפעילות כן תחזור למסלולה, ושיזהה את הענקים הפיננסיים של העשור הבא - אני חושב שלאורך זמן יוכל לבצע השקעות טובות מאוד", אומר גיל בארי, מנכ"ל איילון פתרונות פיננסיים. "הבנקים בישראל מהווים הזדמנות גדולה. אחרי שתבוא התייצבות הם אלה שיעברו מהר יותר לדפוסים של רווחיות. להבדיל משאר העולם, בישראל הלקוחות משאירים את הכסף בפיקדונות, ובמקרים מסוימים, כשמוכרים קרנות נאמנות או קופות גמל, הם מחזירים את הכסף לבנקים. כמו כן, הולכות ומתרבות חברות תעשייתיות טובות שנסחרות במחירים מאוד נמוכים. עכשיו זה זמן טוב לחפש חברות עם תזרים מזומנים חזק ויציב ופעילות עסקית יציבה. עם זאת, לדעתי, ההזדמנות המעניינת היא בבנקים הגדולים והחזקים בארה"ב".

תגיות