אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנק הגדול באיסלנד - קאופת'ינג - הולאם צילום: בלומברג

הבנק הגדול באיסלנד - קאופת'ינג - הולאם

עם הלאמתו, הפכה כל מערכת הבנקאות האיסלנדית למולאמת. הקרונה ממשיכה לקרוס, הבנק המרכזי לא מצליח לגייס הלוואות במט"ח לייצוב המערכת הפיננסית

09.10.2008, 20:14 | ענת ציפקין

הרשות הפיננסית של איסלנד החליטה היום (ה') להשתלט על קאופת'ינג, הבנק הגדול במדינה. זהו הבנק השלישי עליו משתלטת המדינה תוך שבוע. למעשה, כל הבנקים הגדולים של איסלנד, שלושה במספר, כבר הולאמו. בהודעה שהוציאה הרשות נמסר, כי "כל הפקדונות של הבנק נמצאים בערבות מלאה. מטרת ההלאמה היא לספק למדינה מערכת בנקאות מקומית בתיפקוד מלא".

שלושת הבנקים הגדולים של איסלנד לקחו על עצמם יותר מדי חובות, בקנה מידה שקשה לתפוס. היקף החובות של שלושתם נאמד בכ-12 פעמים סך התמ"ג של איסלנד. כעת, הודיע ראש ממשלת איסלנד, כי יתכן וייאלץ לקבל עזרה חיצונית מקרן המטבע הבינלאומית, לאחר שלא הצליח לקבל הלוואות ממספר ממשלות אירופאיות או מהבנקים המרכזיים שם.

אתמול נכשל הבנק המרכזי של איסלנד בנסיונו לקבע את שער החליפין של הקרונה. הבנק המרכזי ניסה לבצע הצמדה מלאה של הקרונה לסל מטבעות המבוסס על מדינות אליהן מייצאת איסלנד. נסיון זה חיזק אתמול (ג') את הקרונה בכ-30% עד לרמה של 96 קרונה לדולר, אולם לאחר מכן שב המטבע להיחלש לרמה של 110 קרונה לדולר. זה קרה לאחר שרוסיה הודיעה, כי הסכם ההלוואה אינו סגור סופית.

היום (ד') אחר הצהריים המשיך המטבע לקרוס לרמה של 146 קרונות לדולר. המשמעות היא שהבנק המרכזי האיסלנדי לא מסוגל לעצור את קריסת המטבע המקומי. הממשל האיסלנדי מתכוון לנסות שוב לקבל הלוואה בהיקף 4 מיליארד יורו מרוסיה, כך מסר ראש ממשלת איסלנד, גייר הרדה. מועד השיחות נקבע ליום ג' הקרוב.

"הסיכון גדול מהפוטנציאל"

להערכת כלכלני "מגדל שוקי הון" מומלץ להימנע מהשקעה בניירות ערך באיסלנד, שכן האירועים הדרמטיים מעידים על מצבה הכלכלי הקשה של המדינה. לדברי שגיא שטיין, סמנכ"ל השקעות במגדל שוקי הון: "הסיכוי עדיין אינו מפצה על הסיכון הרב הגלום בהשקעה במדינה זו".

בסקירה, מסבירים כלכלני מגדל, כי איסלנד ממשיכה לסבול היום מגירעון ענק בחשבון השוטף ומחשש למצבם של הבנקים הגדולים במדינה. "לפני מספר חודשים התרענו מנתון בעייתי באיסלנד, והוא העובדה כי היקף נכסיהם של שלושת הבנקים הגדולים, אשר התרחבו בשנים האחרונות אל מחוץ לגבולות המדינה, גדול פי תשעה מהתמ"ג האיסלנדי השנתי, שהיקפו כ-16 מיליארד דולר"

תגיות