אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הזדמנויות שהפכו לכישלון צילום: ג'רמי פלדמן

הזדמנויות שהפכו לכישלון

בדיקת כלכליסט: מיהן החברות שמתחרטות על האמון שנתנו במניות חברות אחרות באמונה כי מדובר בהזדמנות לרווח?

12.10.2008, 11:02 | תומר קורנפלד ושי אספריל

המשפט "יש במשק הישראלי חברות מצוינות" הוא אמרה מוכרת בז'רגון של אנשי העסקים. כשאותן חברות מצוינות משתלבות עם הזדמנות השקעה - לא רק המשקיע מן היישוב ממהר לרכוש מניות, אלא גם חברות ציבוריות.

"כלכליסט" בדק מי מאנשי העסקים, באמצעות החברות שבשליטתם, יכול להתחרט על שנתן אמון בחברות אחרות, חברות שהאמין כי אחזקה במניותיהן תסייע לבעלי המניות שלו, והתבדה.

חשבון נפש של תשובה אקירוב ובן דב חשבון נפש של תשובה אקירוב ובן דב חשבון נפש של תשובה אקירוב ובן דב

דלק נדל"ן שבשליטת יצחק תשובה, מחזיקה בכ־16% ממניות חברת הנדל"ן מבני תעשיה של אליעזר פישמן.

בסוף 2007 החל להיווצר פער בין השווי המופיע בספרי דלק נדל"ן (647 מיליון שקל) לבין שווי השוק של האחזקה במבני תעשיה (451 מיליון שקל), אולם הנהלת דלק נדל"ן החזיקה בדעה כי הירידה בשווי השוק אינה מצביעה על ירידת ערך קבועה, ולכן לא נדרשת הפרשה לירידת ערך.

איליק רוז איליק רוז'נסקי, מנכ"ל דלק נדל"ן | צילום: אביגיל עוזי איליק רוז

חלפו עוד כמה חודשים, ושווי המניות, נכון לסוף הרבעון השני, המשיך לרדת - והסתכם ב־410 מיליון שקל. שלושה חודשים לאחר מכן, בסוף ספטמבר, עמדה אחזקת דלק נדל"ן במבני תעשיה על 307 מיליון שקל - פחות בהרבה משווי הרכישה, ועוד פחות מהשווי הראוי, לפי דו"ח שפרסמה חברת הייעוץ גיזה, שבו קבעה למבני תעשיה שווי חברה של 4.35 מיליארד שקל.

מעלה ומורידה את הערך ברשומות הרבעון השלישי של 2008 לא תיזכר דלק נדל"ן רק כנושאת השקעה בלתי מוצלחת, אלא גם כאחת שמביאה לירידת ערך. החברה, שמאז נובמבר שעבר - אז הכריז המנכ"ל איליק רוז'נסקי שכדאי לרוץ לקנות את מניות החברה שלו - איבדה כ־65% משווי השוק שלה. היא הביאה במהלך הרבעון האחרון לירידת ערך של 10 מיליון שקל בתיק הנכסים של בנק הפועלים, שמחזיק בכ־10% ממניותיה.

לפני כמעט שלוש שנים, אז הזרימו קברניטי הבנק כ־270 מיליון שקל לחברה של תשובה, הם לא ציפו להישאר עם שווי של פחות מ־120 מיליון שקל אחרי העליות שעברה מניית דלק נדל"ן במהלך אותן שנים. זאת אף על פי שדלק נדל"ן תרמה לרווח של בנק הפועלים 34 מיליון שקל ב־2007 ו־16 מיליון שקל ב־2006. הנחמה באה ביום שלישי, אז זינקה מניית דלק נדל"ן ב־31% ותיקנה מעט את ירידת הערך שנגרמה בשל הירידות בשנה האחרונה.

אלפרד אקירוב. גם הוא הפסיד, צילום: אוראל כהן אלפרד אקירוב. גם הוא הפסיד | צילום: אוראל כהן אלפרד אקירוב. גם הוא הפסיד, צילום: אוראל כהן

עוד הפסדים סופג גם אלפרד אקירוב, שרכש באמצעות חברת האחזקות שלו כ־4% ממניות בנק לאומי. המשבר הפיננסי הפיל את מניית הבנק ב־26% ברבעון השלישי, ואקירוב ירשום הפסד על הנייר של 194 מיליון שקל, רק מאחזקתו במניות הבנק.

 

ניסיון השתלטות לא כדאי

 

אנרגיה ירוקה היתה הענף החם של 2007. חיים כצמן, בעל השליטה בגזית, החל בניסיון השתלטות על חברת האנרגיה הירוקה אורמת ורכש 19% ממניות החברה בשוק.

חיים כצמן יושב ראש גזית גלוב. ניסה להשתלט חיים כצמן יושב ראש גזית גלוב. ניסה להשתלט חיים כצמן יושב ראש גזית גלוב. ניסה להשתלט

כצמן טען אז כי הוא משקיע את הכסף מתוך רצון להשתלב בפיתוח אנרגיה ירוקה, אולם יש להניח כי אובדן של עוד 127 מיליון שקל מהשקעתו ברבעון השלישי מביא אותו לתהות אם לא היה עדיף להשקיע באנרגיה ירוקה במועד אחר.

לפני כחודש הרחיב כצמן את סדרת האג"ח שלו כשגייס ממוסדיים סכום של 160 מיליון שקל. כחלק מהגיוס נתן כצמן סוכרייה למשקיעים בצורה של אופציות לרכישת כ־3% מהאחזקות שלו באורמת. סוג זה של תמריץ למוסדיים היה הכרחי בייחוד בתקופות שבהן תנאי השוק קשים ולא קל לגייס כסף.

הפסדים כואבים תרשום ברבעון השלישי גם חברת הנדל"ן דרבן, בעקבות אחזקה של 13.5% במירלנד. ברבעון השלישי צנחה חברת הנדל"ן מירלנד ב־54%, והיא צפויה להקטין את שווי השוק של ההשקעה מ־60 מיליון ליש"ט ל־28 מיליון ליש"ט בלבד.

אליעזר פישמן , צילום: יובל חן אליעזר פישמן | צילום: יובל חן אליעזר פישמן , צילום: יובל חן

את אותם 32 מיליון הליש"ט, השווים נכון להיום כמעט 200 מיליון שקל, איבדה חברת הנדל"ן דרבן במהלך הרבעון השלישי בשל השקעתה במירלנד.

 

בוימלגרין מסתבך

 

אבל הצרות של דרבן במירלנד לא הסתיימו שם. במהלך עשרת הימים הראשונים של חודש אוקטובר, צנחה מירלנד בעוד 50%, וההפסדים שתרשום דרבן ייערמו ויגלשו גם לרבעון הרביעי.

אחת החברות שסופגות את הפסדי דרבן במירלנד היא חברת טאו של אילן בן־דב, שברבעון השלישי צפויה לרשום הפסד של כ־8 מיליון שקל, בשל אחזקתה בדרבן בשיעור של 25%.

שעיה בוימלגרין הסתבך בהשקעה לא אטרקטיבית בחברת הנדל"ן אזורים, שמנייתה ראתה בחודשים האחרונים כיוון אחד בלבד. בוימלגרין רכש לפני שנתיים וחצי מנוחי דנקנר 64% מאזורים תמורת 1.2 מיליארד שקל. כיום שווה ההשקעה 516 מיליון שקל בלבד, ורק ברבעון האחרון איבד בוימלגרין עוד 132 מיליון שקל על השקעתו.

שעיה בוימלגרין, צילום: תומריקו שעיה בוימלגרין | צילום: תומריקו שעיה בוימלגרין, צילום: תומריקו

הצניחה של אזורים נובעת גם מירידת הערך של חברה־בת שלה - לגנא, שאמנם בסוף דצמבר הוערך שווייה על ידי מעריך חיצוני בכ־1.9 מיליארד שקל, עובדה האמורה להעניק למניותיה המוחזקות על ידי אזורים שווי של 1.4 מיליארד שקל, אולם בפועל האחזקה של אזורים בלגנא שווה בתום הרבעון השלישי כ־113 מיליון שקל בלבד.

ברבעון השלישי לבדו הפסידה אזורים 140 מיליון שקל על ההשקעה, בעקבות צניחה של 55% במניות לגנא.

תגיות