אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסימני המשבר: כונס נכסים לחברת הסטארט-אפ מרקדו צילום: בועז אופנהיים

מסימני המשבר: כונס נכסים לחברת הסטארט-אפ מרקדו

כינוס הנכסים בוצע בעקבות בקשה של הנושה המרכזית של החברה, קרן ההון סיכון לייטהאוס קפיטל פרטנרס, לה חייבת מרקדו כ-3.1 מיליון דולר

12.10.2008, 19:38 | מארק שון ואסף גלעד

שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ורדה אלשיך, החליטה ביום ג' האחרון למנות את עו"ד עופר שפירא ככונס הנכסים הקבוע של חברת הסטארט-אפ מרקדו סופטוויר.

הבקשה למינוי כונס נכסים הוגשה על ידי חברת לייטהאוס קפיטל פרטנרס (Lighthouse Capital Partners) בשיתוף פעולה ובהסכמת החברה, ו"מתוך הכרה שהפיתרון הטוב ביותר למצבה של החברה הוא לנסות ולהפעילה כעסק-חי", כך על פי הבקשה.

חברת לייטהאוס רשומה במדינת דלוואר בארצות הברית, ועיסוקה הוא העמדת הלוואות לחברות היי-טק. החברה היא חלק מקבוצת לייטהאוס קפיטל העוסקת במתן הלוואות לחברות היי טק.

הבניין בו יושבת חברת מרקדו סופטוור, צילום: בועז אופנהיים הבניין בו יושבת חברת מרקדו סופטוור | צילום: בועז אופנהיים הבניין בו יושבת חברת מרקדו סופטוור, צילום: בועז אופנהיים

מרקדו סופטוויר עוסקת בפיתוח פתרונות טכנולוגיים לשם קידום מכירות קמעונאיות בעולם המסחר האלקטרוני, בעיקר במכירות קמעונאיות המבוצעות באינטרנט. החברה פועלת בין היתר באמצעות חברה-בת אמריקאית וחברת בת בריטית.

"ללא כינוס נכסים לא נותרה לחברה כל תקווה"

מהבקשה עולה, כי בין שתי החברות נחתם ב-2006 הסכם הלוואה לפיו לייטהאוס העמידה הלוואה למרקדו. סכום חובותיה של מרקדו הגיע בסמוך למועד הגשת הבקשה זו לכ-3.1 מיליון דולר (אשר שווים היום כ-10,741,500 שקל). מרקדו היא חברה חדלת פירעון והנהלת החברה החליטה ב-2 באוקטובר השנה על סגירת עסקיה ומתן הודעת פיטורין לכל עובדיה.

"אין ספק, כי במצבה של החברה, ללא הכנסת החברה באופן מיידי להליכי כינוס נכסים לא נותרה לחברה כל תקווה", נכתב בבקשה, "ההשקעות שבוצעו בה (למעלה מ-70 מיליוני דולר) יירדו לטמיון".

השופטת אלשיך קבעה כי המשך ההליכים יתקיימו בפני השופטת דניה קרת והדו"ח הראשון על פעולות הכונס יוגשו תוך 30 יום. הסמכויות של הכונס יהיו אכיפת אגרות החוב, מימוש הנכסים יעשה רק באישור בית המשפט ולאחר קבלת עמדת חברת מרקדו.

הקרנות התעייפו

מרקדו פיתחה מערכות ממוחשבות לניהול אתרי מסחר אלקטרוני לרשתות קמעונאיות כגון Sears, מייסיס, בלוקבאסטר וטאוור רקורדס. מאז 2005 הכפילה החברה את גודלה ואת הכנסותיה עד שבשנה האחרונה עמד מספר עובדיה על יותר מ-100, והכנסותיה עלו על 7 מיליון דולר בשנה האחרונה. אלא שהחברה שרפה מזומנים בקצב מהיר מדי, כ-13 מיליון דולר בשנה האחרונה - כפול מהכנסותיה.

אין זה יוצא דופן בעולם הסטארט-אפ להוציא סכום הגבוה משמעותית מהכנסות החברה, בתנאי שלחברה יש קרנות המוכנות להמשיך ולממן את קיומה, וזו בדיוק היתה הבעיה בה נתקלה מרקדו. למרות החוזים השמנים עליהם חתמה החברה עם לקוחות מהשורה הראשונה, חלקם הלא מבוטל אף ברבעון האחרון, התעייפו הקרנות שהובילו את ההשקעה בחברה: פיטנגו, שהשקיעה בה 15 מיליון דולר, ואקליפטוס, שהשקיעה בה 5 מיליון דולר, וחיפשו להכניס קרן נוספת.

קרן ההון סיכון הבולטות שבחנו את החברה לעומק הן ניוברי, לייטספיד ונורווסט, שהחליטו לוותר על ההשקעה בגלל פרוץ המשבר הכלכלי. כל תמיכה שלהן בחברה היתה דורשת מהן סכום שמן של לפחות 5-7 מיליון דולר. כך שלמרקדו לא נותרה ברירה אלא להתפרק ממרבית נכסיה.

גורמים המעורבים לנעשה בחברה מביעים אופטימיות לגבי שרידותה של החברה. כרגע עובדים בה 20 עובדים בלבד לאחר שכ-90 פוטרו במרכזי החברה בישראל, בריטניה וארה"ב. החברה עדיין נחשבת להצלחה בתחום מערכות מחשוב לשוק הקמעונאי ולה נכסים משמעותיים כולל הסכמים התקפים עדיין עד היום. החברה עשויה להימכר למתחרותיה, כגון אנדאטה, בשווי המוערך בין 15-20 מיליון דולר.

תגיות