אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך ישרוד הספורט את המשבר הפיננסי צילום: אי פי איי

כך ישרוד הספורט את המשבר הפיננסי

השקעה בדור העתיד, שימור הקשר עם האוהדים ושמירה על מבנה סוציאליסטי. חלק מהרעיונות להישרדות בעולם הספורט עשויים להעניק השראה לכלכלה כולה

15.10.2008, 09:47 | אוריאל דסקל

שיקגו קאבס, אחד המותגים החזקים בבייסבול האמריקאי, מתקשה להימכר בגלל המשבר הפיננסי; ניו יורק יאנקיז מתעכבים במכירת תאי ה־VIP באצטדיון החדש; דאלאס קאובויס, קבוצת ה־NFL העשירה ביותר, לא מצליחה למכור איגרות חוב כדי להשלים את בניית האצטדיון החדש; הוועדה המארגנת של אולימפיאדת לונדון 2012 הודיעה על קשיים בגיוס כספים לצורך השלמת ההכנות למשחקים.

גם בסוצ'י, עיר הקיט הרוסית שתארח את אולימפיאדת החורף ב-2014, לחוצים מהמצב הכלכלי החדש בעולם; מייק אשלי, הבעלים של ניוקאסל, "תקוע" במועדון כי אינו מצליח למכור אותו באקלים הפיננסי הנוכחי; ווסטהאם על סף פשיטת רגל בגלל קריסת הבנקים האיסלנדיים; נסיכי הנפט מדובאי מעדיפים לרכוש את צ'רלטון הצנועה מליגת המשנה על פני ליברפול עמוסת החובות. מייקל פלפס, גיבור האולימפיאדה האולטימטיבי, לא מצליח לעמוד ביעדים שהציבו לו נותני החסות; ואפילו רומן אברמוביץ' עשוי להפסיק את הזרמת הכספים שלו לצ'לסי לאחר שהפסיד 12 מיליארד ליש"ט מהונו.

המשבר עתיד לפגוע גם בספורט המקומי בישראל - הספורט הישראלי מסתמך בעיקר על תרומות, ובקרוב מאוד יהיה הרבה פחות כסף לתרום.

פלפס. מתקשה לעמוד ביעדי הספונסרים, צילום: אי פי איי פלפס. מתקשה לעמוד ביעדי הספונסרים | צילום: אי פי איי פלפס. מתקשה לעמוד ביעדי הספונסרים, צילום: אי פי איי

בעולם הספורט מתכוננים למיתון קשה ומחפשים דרכים לשרוד את המשבר הפיננסי. חלק מהרעיונות עשויים אף להעניק השראה לכלכלה הפגועה.

1. מבנה סוציאליסטי

קבוצות ב־NFL, NBA, NHL ו־MLS לא עתידות לקרוס בגלל המשבר הכלכלי, בניגוד לחלק מקבוצות הכדורגל באירופה. זה בעיקר בזכות הגוף (הליגה) שעומד מאחורי כל הקבוצות האמריקאיות ואחראי לכך שהן יפעלו לטובת המשחק. הגוף האחראי עובד לטובת המשחק, שיווקו והתפתחותו, אבל חשיבותו העיקרית היא בהגבלת שכר הספורטאים.

"במדינה קפיטליסטית כמו ארצות הברית יש לנו מבנה סוציאליסטי בעולם הספורט", אומר ג'ף אגוס, המנהל הספורטיבי של קבוצת הכדורגל ניו יורק רד בולס. "קבוצות אמריקאיות שואפות לשוויון. יש תקרת שכר, ולכן יש לכל קבוצה סיכוי להתחרות בכל קבוצה".

פורמולה 1. תקרת שכר?, צילום: בלומברג פורמולה 1. תקרת שכר? | צילום: בלומברג פורמולה 1. תקרת שכר?, צילום: בלומברג

גם באירופה החלו לשקול ברצינות את נושא תקרת השכר. בכנס "מנהיגי הכדורגל" שנערך השבוע בלונדון דיברו ראשי ענף הכדורגל, בהם מישל פלאטיני, נשיא אופ"א, על כך ש"תקרת שכר הכרחית לטובת הכדורגל". אפילו בפורמולה 1, אולי הספורט הקפיטליסטי מכולם, מדברים כעת על הגבלת השכר ותקציבי הקבוצות לטובת הענף.

תקרת שכר תאפשר לכל קבוצה להתחרות על כל שחקן, תגביר את התחרות בליגות, תמנע שכר לא פרופורציונלי של הכוכבים ותצמצם חובות של מועדונים. גם בוול סטריט מתחילים כעת לדבר על סוג של תקרת שכר - הגבלת שכר המנהלים - מפני שבהרבה מובנים השכר המוגזם שלהם הוא שהביא למשבר הגדול.

2. רגולציה

באופ"א מתכננים להילחם במועדונים הנ בחובות, והארגון עשוי להרחיק מועדונים בחובות כדי לשלוח מסר ב ניהול תקין. גם יו"ר התאחדות הכדורגל האנגלית, לורד טרייסמן, מתכנן לנצל את המשבר העולמי כדי לקדם את האג'נדה שלו ולהגדיר את עצמו כ"רגולטור" של הכדורגל בממלכה.

רגולטור לספורט מטעם המדינה עשוי למנוע מאנשי עסקים מפוקפקים להשקיע במועדוני ספורט, להגביל הוצאות מיותרות ולהכריח מועדונים להשקיע יותר בנוער המקומי ולחזק את הקשר של המועדון עם הקהילה שלו.

3. להשקיע בעתיד

כל קבוצות הליגות הבכירות בצרפת מסיימות את העונה ברווח. הסיבה לכך היא השקעה מסיבית של הקבוצות ושל הממשלה הצרפתית באקדמיות נוער לכדורגלנים צעירים זה יותר מעשור. המועדונים הצרפתיים משקיעים, על פי חוק, 50% מהתקציב שלהם במחלקת הנוער. התוצאות ברורות: למרבית המועדונים יש רוב גדול של שחקני בית בהרכב. רוב שחקני הבית זולים יותר משחקנים זרים אבל לא נופלים באיכותם (בזכות העבודה באקדמיה), וכמעט כל מכירת שחקן מניבה רווח נאה למועדון.

4. לשמר את הקשר עם האוהדים

האוהדים הם הלקוחות אבל הם גם הבעלים האמיתיים של המשחק. בלעדיהם אין ספורט מקצועני, ולכן הם הנכס הכי חשוב של הספורט המקצועני. חשוב לשמר אותם, ולכן הספורט חייב להיות נגיש עבור כולם - גם אם המחיר הוא הפסד הכנסה ממכירת כרטיסים בטווח הקצר. הקומישינרים של הליגות באמריקה תומכים כעת בהורדת מחירי הכרטיסים בזמנים קשים כדי להמשיך למלא את האצטדיונים, בעיקר בילדים. באנגליה, לעומת זאת, רק אחד מתוך עשרה אוהדים הוא מתחת לגיל 24, ולכן המועדונים עלולים להתמודד עם אובדן אוהדים רבים בעתיד.

אוהדים. נכס חיוני בספורט המקצועני, צילום: בלומברג אוהדים. נכס חיוני בספורט המקצועני | צילום: בלומברג אוהדים. נכס חיוני בספורט המקצועני, צילום: בלומברג

מועדוני הבונדסליגה, ליגת הכדורגל הגרמנית, היו מודעים לחשיבות האוהדים (שברוב המועדונים הם בעלי אחוזים ניכרים ממנו) עוד לפני תחילת העשור, ולכן קבעו מחירי כרטיסים נמוכים שיאפשרו גם לילדים, ילדות, נערים ונערות לבוא למגרשים ולעודד את קבוצתם. בהמבורג אפילו הקימו ענף עידוד שהוא חלק ממועדון הספורט, כמו ענפי הכדוריד, השחייה, הכדורגל והכדורעף - כלומר בהמבורג האוהדים כמעט מקצוענים. הליגה הגרמנית, אף על פי שהיא במקום השלישי מבחינת הכנסות, היא ליגת הכדורגל הרווחית ביותר באירופה.

"המועדונים חייבים להקשיב לאוהדים כדי לשרוד", מדגיש סטיב פאוול, אחד מבכירי פדרציית אוהדים הכדורגל באירופה.

5. להתרחק משוגר דדיז

צמצמו חובות, אפילו על חשבון ההישגים הספורטיביים. לפני חמש שנים חובות מועדוני הכדורגל הסקוטיים הגיעו לשיא של 144 מיליון ליש"ט. חמישה מועדונים בליגה הבכירה היו על סף פשיטת רגל. זה הגיע למצב הזה בגלל הסכם מכירת זכויות השידור עם חברת תקשורת שפשטה רגל. המועדונים נאלצו לצמצם הוצאות, להתבסס על שחקני בית, להפסיק לשלם סכומים לא רציונליים עבור שחקנים זרים, למכור מינויים וכרטיסים במחירים נמוכים מאוד, ונמנעו מ"שוגר דדיז" כדי להתבסס על היכולת הטבעית שלהם, שאולי אינה מבטיחה הכנסות גדולות מדי אבל כן מאפשרת למועדון לחיות לפי צרכיו. רוב המועדונים הסקוטיים סיימו את העונה ברווח, ושבעה מהם מתפקדים ללא חובות כלל והם מוכנים לזמנים קשים הרבה יותר ממועדוני הכדורגל האנגליים, שרבים מהם נשלטים על ידי מיליארדרים זרים שהשקיעו המון אבל עשויים לעזוב כשהמצב יהיה קשה. ע"ע ווסטהאם.

פיל קליסבי ממגזין "סוקר אינבסטור" טוען כי "יש רק מעט אוליגרכים ועשירים שמוכנים להשקיע במועדון, והכי חשוב שמועדון יפעל לפי היכולות שלו בשוק. את היכולות בשוק הוא יצליח להגדיל מדי שנה רק אם יעבוד כעסק בריא".

תגיות