אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך להירגע בזמנים קשים צילום: shutterstock

איך להירגע בזמנים קשים

כתבי "כלכליסט" מציעים שיטות שיוציאו אתכם מהלחץ: דיסק שמשכיח צרות, אוכל שמזכיר נשכחות, שיאצו במים חמימים או בושם ללילה בלי סיוטים על מדדים

15.10.2008, 10:14 | כתבי כלכליסט

גם מי שאין לו ולו אגורה אחת בבורסה לא יכול להרשות לעצמו להיות רגוע בימים אלה. הכותרות חוזרות וממחזרות את המילים "פחד", "קריסה", "סוף" ו"אי־ודאות", ומיטב המומחים מסבירים מדי יום איך איש לא ייצא מזה נקי. מיתון, פיטורים, אבטלה, האטה, הפנסיה המצטמקת - כל אלה הפכו לאופציות ממשיות מאוד, הרבה יותר ממשיות מהאופציות שפעם ייחלו כולם לקבל בהייטק.

מצד שני, אף אחד לא ממש יודע להמליץ מה לעשות כרגע, או אילו פעולות לנקוט כדי להרגיש בטוח יותר כשרכבת השדים ממשיכה לדהור ולגבות קורבנות. אז למה לא פשוט לקחת אוויר ולהירגע? החלטנו לעשות משהו ב"קטנה": להציע נישה של שפיות ושל רוגע - גם אם זמנית - שתעזור להתמודד עם החדשות של היום הבא.

עיצוב: הבית ההרמוני

וסטו, או בשם המלא Vastushastra, היא דרך חיים שמקורה בהודו, שמציעה חיים בשלום ובהרמוניה עם חוקי הטבע הפיזיים והאנרגיות המטאפיזיות, כדי שנרגיש בריאים ושלווים ונעבוד ביעילות להשגת שגשוג כלכלי. בדומה לפנג־שואי המוכר, משלבת השיטה בין מדע, אמנות, אסטרולוגיה, אסטרונומיה ומגנטיזם, וכוללת חמישה אלמנטים שיש לאזן ביניהם: אדמה, מים, אוויר, אש וחלל.

וסטו. הפנג-שואי של הודו ממליץ על קקטוסים רק מחוץ לבית, צילום: shutterstock וסטו. הפנג-שואי של הודו ממליץ על קקטוסים רק מחוץ לבית | צילום: shutterstock וסטו. הפנג-שואי של הודו ממליץ על קקטוסים רק מחוץ לבית, צילום: shutterstock

לתורה התוודעתי לראשונה בעת טיול בהודו. תפסתי טרמפ עם אדריכל הודי, שהציע לי להתלוות לסיור בבניין שעסק בבנייתו. להפתעתי התברר שהאביזר החשוב ביותר בשטח לא היו התוכניות אלא מצפן - מכשיר משוכלל שכלל גם ערכת קטורת ופיוס לאלים. האדריכל בדק באמצעותו רוחות, כיוונים, הצללות ודרכי גישה מומלצות, שכן אצל ההודים כל בניין חייב בבדיקה וייעוץ ראשוני של אדריכל וסטו רשמי.

הנה כמה עצות שיעזרו לכם לבדוק אם הבית או מקום העבודה שלכם מתאים לרוח הוסטו:

  • תוכנית הבית משפיעה על המזל והעושר. ריבוע הוא התבנית המומלצת ביותר, ואם נאלצים להתפשר על מלבן, אסור שהיחס בין צלעו הארוכה לקצרה יעלה על כפליים. בכל מקרה, צורת U גוררת בעיות.
  •  חדר שלומדים בו צריך למקם בכיוון צפון, מזרח או צפון־מזרח, שבהם מרקיורי מגביר את החשיבה, יופיטר את החכמה, השמש את היוזמה וונוס את היצירתיות. את הספרים הציבו בדרום־מערבו של החדר, ואת דלת הכניסה בצפון או במזרח.
  • אל תישנו או תשבו מתחת לקורה.
  • זקנים מרגישים נפלא באזור דרום־מערבי של הבית.
  • כספת צריכה לפנות לצפון או למזרח, ולכן יש להציבה על קיר דרומי או מערבי.
  • קקטוסים רצוי לגדל בחוץ ולא בתוך הבית.
  • תכננו את דלת הכניסה כך שלא ייפול עליה צל. (דקל גודוביץ)

מוזיקה: גשר אריק

 

מוזיקה משפיעה ישירות על מצבו הנפשי של המאזין ברגע נתון, ממש כמו שכתיבתה מושפעת ממצבו הנפשי של האמן. כמי שמאזין למוזיקה בכל שנייה פנויה (ובשאר הזמן עושה את זה למחייתו, ואפילו נהנה מכך), גם כשאני מבקש מרגוע לנפש אני נצמד לשיטה.

הרבה תקליטים יכולים להוריד את הטורים שלי, ולא בהכרח יצירה אינסטרומנטלית שקטה. אני מיטיב להרפות את שריריי גם כשבחלל מתנגן לו סולו בלוזי של הנדריקס, שיר נשכח של ג'קסון בראון, אחת מהסונטות המאוחרות לפסנתר של בטהובן או איזו בלדה של קולטריין. דווקא הז'אנר שמשמש פסקול חובה באכסניות של מזור לגוף ולנפש - מכוני ספא או טיפולי רייקי, למשל - מדיר שינה מעיניי. ולא שלא ניסיתי את אחד מאוספי ההרגעה האלה, אבל אף האזנה לא פתחה צ'אקרה חסומה ושום שריר לא עבר לניוטרל.

אם אני צריך להצביע על כדור ההרגעה האולטימטיבי שלי, הבחירה תיפול על אריק איינשטיין. כל שיר שהקליט בין 1968 ל-1988 ישגר אותי תוך שניות למדיטטיביות מלאה. כשהבית מתמלא בצלילים האיינשטייניים העולם יכול להמשיך בסיבובו. אני ירדתי לרגע מהרכבת, מקסימום אעלה שוב בתחנה הבאה.

אך ההאזנה לא תהיה שלמה בלי הטקס המקדים: בבקרים היא מלווה בבוץ סמיך או בספלון אספרסו ענברי, ובערבים זה שוט של ג'ק דניאלס לחימום האיברים הפנימיים. ואז אני עובר למנה העיקרית. אחד מהאלבומים הישנים של איינשטיין נבחר (תמיד תוך תכנון מוקדם), הפטיפון והמגבר נדלקים, התקליט מונח בזהירות על הפלטה, המחט מתכוונת לחריץ הנכון והגוף נרגע. ניסיתי להבין לא פעם למה דווקא איינשטיין הוא שפועל עליי בכזו יעילות. נראה לי שהאיש שמסרב לשחק לפי חוקי התעשייה ומסמל יותר מכל את ישראל הישנה והטובה, הוא מה שאני צריך כשאני מתכנן בריחה קצרה. (אמיר שוורץ)

אוכל: המרק של סבתא

שמיל הולנד, השף והבעלים של המסעדה הירושלמית שמיל במעבדה והיסטוריון שחקר את האוכל ביהדות מזרח אירופה, לא מתפלא שאני מתעניינת באוכל כמנחם דווקא בימים אלה. "גיליתי שטעמים וצלילים הם המעוררים החזקים ביותר של זיכרונות ילדות", הוא מסביר. "רבים מהמאכלים שאנחנו מגישים במסעדה הם כאלה שהסבתא, הדודה או האמא היו מבשלות פעם, ולפעמים אני רואה אנשים שמתרגשים ממנה שהזמינו בלי שום פרופורציה למה שמונח להם בצלחת. את ההתרגשות הזו אף מנה במסעדת יוקרה לא תוכל לעשות. מנה מעוצבת וטעימה ככל שתהיה, גם במסעדה היקרה בעולם, תוכל לגרום לחוויה קולינרית אדירה, אבל לא לזיכרונות וגעגועים".

מרק עוף. געגוע מנחם, צילום: shutterstock מרק עוף. געגוע מנחם | צילום: shutterstock מרק עוף. געגוע מנחם, צילום: shutterstock

לכן, אומר הולנד, טעמים הם בהחלט דרך טובה להתנחם בזמנים קשים, ובעיקר טעמים שמזכירים את הילדות. "זה כבר עניין אינדיבידואלי, אבל המשותף לרוב המאכלים המנחמים הוא שהם מבוססים על מנות ביתיות מאוד, ולרוב גם עשירות בפחמימות. זה עובד טוב ביחד, כי הפחמימות מספקות למוח גלוקוז שמרגיע ומנחם פיזית, אבל זה קורה פשוט כי אוכל ביתי, לפחות בעבר, היה לרוב אוכל שמבוסס על פחמימות".

מרק עוף, קרפלך עם גבינה או עם תפוחי אדמה, מרק עשיר עם גריסים ופירה מהביל שמכיל הרבה חמאה, אלה המאכלים שמנחמים את הולנד באופן אישי. אך הוא גם תוהה אם ילדים שגדלים היום על המבורגר בטייק אוויי יחושו נחמה בבגרותם מהאוכל הזה. "אני באמת לא יודע. אני חושב שלא", הוא אומר, "כי הנחמה שבאוכל קשורה גם לעבודה שהושקעה בו, לידיעה שמישהו הכין אותו בשבילנו. הרגשה של חום, של משהו שעוטף אותנו".

אוכל מנחם, לדעת הולנד, הוא גם געגועים למקום מסוים. "כשאני בחו"ל אני הכי מתגעגע לחומוס טוב עם סלט קצוץ דק. וכמוני יש עוד הרבה ישראלים - ולא בגלל הטעם, אלא בגלל שזה מזכיר להם את הבית". (גלי וולוצקי)

 

טיפול: מים מערסלים

 

אם מסאז'ים כבר לא מרגיעים אתכם, אולי טיפול שיאצו בבריכת מים חמים יצליח לשחרר מתחים ולהוריד את מפלס הלחץ. שיטת הוואטסו (Watsu) נולדה בקליפורניה בשנות השמונים, והקרדיט על ההמצאה מגיע להרולד דאל - מטפל שביקש לשדרג את השיאצו ולהחליף את המיטה במצע של מים חמים שתורמים לרגיעה.

וכך זה עובד: בעוד המטופל צף בבריכה שחוממה ל-34-36 מעלות ונהנה מהעובדה שהעומס על גופו הוא רק 10%-15 ממשקלו, המטפל מערסל אותו בזרועותיו ומשלב בטיפול עיסוי ולחיצות על נקודות אסטרטגיות.

בשנים האחרונות הטיפול הזה צובר תאוצה, ושבוע הוואטסו צוין באפריל האחרון ב־40 מדינות בעולם. גם לארץ הגיעה בשורת הוואטסו. "הישראלים נמצאים במצב קבוע של סטרס, וקשה להישאר רגוע במדינה כמו שלנו", אומרת אנדראה אילון, מחלוצות השיטה בישראל. בניגוד לטיפולים אחרים, היא מסבירה, בוואטסו המטופל נהנה מכל רגע, ולכן אומרים שהוא משחרר באושר ממגוון רחב של צרות - מבעיות אורתופדיות ופציעות ספורט, דרך הפרעות שינה ועד מצוקות נפשיות ומצבי חרדה ודיכאון.

פרטים: 250 שקל ל-45 דקות של וואטסו בבריכה טיפולית פרטית בהרצליה. www.watsu.org.il.

אורי סלע מעולם המים מסמן בבירור את קהל היעד שלו: "וואטסו הוא הטיפול האולטימטיבי בעבור מי שמנהל קריירה לוחצת ולא מתנתק מהמשרד הנייד גם לאחר שעות העבודה. הגוף נהנה מתחושה של חוסר משקל, והראש שנח בתוך המים מנותק מרחשי הסביבה וזוכה לכמה רגעים של שקט אמיתי".

פרטים: 250 שקל לטיפול בן שעה, ויש גם טיפולים קבוצתיים לארגונים ולחברות (עד 50 איש). www.swimming.co.il. (קרן צור)

טיפוח: לעורר את העור

חברות קוסמטיקה רבות משלבות מרכיבים בעלי תכונות מרגיעות במוצריהן, כמו לבנדר, נרולי, רוז אבסולוט, ילנג ילנג, סנדלווד ורוזווד. Relaxing Fragrance של שיסיידו, למשל, הוא בושם המיועד לשימוש לפני השינה ומבוסס על צמחים אוריינטליים מרגיעים המשרים נינוחות על הגוף והנפש. פרטים: 375 שקל ל־100 מ"ל.

חברת כריסטינה מציעה כדורי זכוכית המכילים נוזל אנטי פריזינג בגון כחול מרגיע, שאותם יש לצנן במקרר ולהניח על עור הפנים להשגת אפקט מרגיע. פרטים: 250 שקל, אצל קוסמטיקאיות בלבד. טל' לבירור נקודות מכירה: 03-5775076.

חברת ד"ר האושקה פיתחה אמפולות ללילה, לשימוש בתקופות של רגישות יתר: שינויים קיצוניים במזג האוויר, נסיעות או מתח נפשי. המוצר מבוסס על מי מעיינות, קמומיל, תמציות שמן ורדים, תמצית הממליס, רויאל ג'ל, רוז היפ, לבנדר, רוזמרין וסנדלווד - תערובת שמעודדת את הפעילות המטבולית של העור. פרטים: 150 שקל ל־10 אמפולות. טל' לבירור נקודות מכירה: 08-9287778. (רונית צין־קרסנטי)

תגיות