אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: השותפות בקידוח תמר 1 תובעות משטיינמץ 7 מיליון דולר

בלעדי: השותפות בקידוח תמר 1 תובעות משטיינמץ 7 מיליון דולר

חודש לפני תחילת קידוח תמר 1 מול חופי חיפה החליט בני שטיינמץ לפרוש מהפרויקט, וגרם לסכסוך עם החברות השותפות לפרויקט. הן הציבו לו אולטימטום להעביר את חלקו בשותפות עד היום

16.10.2008, 06:58 | גולן חזני

חודש לפני תחילת קידוח תמר 1 מול חופי חיפה הודיע בני שטיינמץ במפתיע, כי חברת STX שבבעלותו החליטה לפרוש מהשותפות בפרויקט. המהלך עורר ביקורת קשה בקרב השותפות לפרויקט בראשות נובל אנרג'י הבריטית (33%), דלק וחברת אבנר שבשליטת יצחק תשובה (28% בחלוקה שווה), ישראמקו שבשליטת קובי מימון (28%) ודור גז שבשליטת דודי ויסמן (6%) - כך נודע ל"כלכליסט".

שטיינמץ. מעדיף להתמקד בהזדמנויות אחרות שטיינמץ. מעדיף להתמקד בהזדמנויות אחרות שטיינמץ. מעדיף להתמקד בהזדמנויות אחרות

השותפות בפרויקט שיגרו מכתב לשטיינמץ ובו אולטימטום להעביר את הסכום שהתחייב במסגרת השותפות (כ־7 מיליון דולר) בתוך שישה ימים - תקופה שמסתיימת היום. עם זאת, נראה כי שטיינמץ לא יעביר את הסכום מכיוון שהחלטתו סופית, כך שהשותפות האחרות יצטרכו לחלק ביניהן את עלות חלקו.

חברת STX מחזיקה ב-5% מהשותפות בקידוח, שעלותו אמורה לעמוד על 144.5 מיליון דולר. "הדבר עומד בניגוד לכל אתיקה עסקית. איננו מבינים את הצעד ומדוע מלכתחילה הוא ביקש להשתתף בפרויקט. לא מתנהגים כך, גם לא בימים של משבר", אמר גורם באחת משותפות הפרויקט. לדבריו, המנגנון בהסכם בין השותפים קובע ששותף שהתחייב ולא משלם את חלקו לפי דרישות התשלום של המפעיל מפר את ההסכם. עם זאת, נובל אנרג'י פנתה בימים האחרונים לשותפים האחרים וביקשה להעביר סכומים נוספים כדי לממן את חלקו של שטיינמץ.

עוד נודע ל"כלכליסט" כי השותפות כבר התקשרו עם אסדת קידוח שאמורה להגיע לארץ באמצע נובמבר כדי לבצע את הקידוח. הקידוח אמור היה להתבצע כבר לפני שנה אך נדחה כמה פעמים. מדובר באחד הקידוחים היקרים שבוצעו בארץ, והוא מתוכנן 90 ק"מ ממערב לחיפה במים בעומק של 1,650 מטר. הקידוח מתוכנן בעיקר להפקת גז ויבוצע בעומק כולל של 5,000 מטר (כולל המים).

מקבוצת שטיינמץ נמסר בתגובה: "החלטנו חד־משמעית על פרישה מהפרויקט. לאור ההזדמנויות הגדולות שנפתחו בשוק בחרנו שלא להתמקד בפרויקטים שהקבוצה אינה מתאפיינת בהם ומחזיקה בהם 5%. הקבוצה נכנסה לפרויקט בתחילה עם 33% אך דוללה בהמשך, ומעדיפה להתמקד בהזדמנויות גלובליות אחרות שנוצרו".

בתוך כך, שטיימנץ מתכוון לבצע רכישה חוזרת של חוב שגייס בהנפקת אג"ח של 1.4 מיליארד שקל במחצית השנייה של 2007 באמצעות חברת TMI שבבעלותו. כביטחון לגיוס שועבדו מניות של שטיינמץ וכן מזומנים שהגיעו לאחרונה ל־135 מיליון דולר ואשר אותם מבקש שטיינמץ לפדות. אסיפת בעלי האג"ח של חברת TMI אישרה לאחרונה לשחרר את הסכום המופקד אצל הנאמן כבטוחה כדי לבצע רכישות של האג"ח מהגופים המוסדיים המחזיקים אותו.

חברת הדירוג מעלות הודיעה לאחרונה ל־TMI כי היא מורידה את הדירוג לאג"ח בדרגה אחת לרמה "A", וציינה כי תסיים את בחינת הדירוג בשבועות הקרובים.

תגיות