אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התעשייה הקיבוצית עוצרת חלוקת דיבידנדים ומצמצמת הוצאות צילום: דוד הכהן

התעשייה הקיבוצית עוצרת חלוקת דיבידנדים ומצמצמת הוצאות

ל"כלכליסט" נודע שבשבוע הבא תקיים מועצת התעשייה הקיבוצית כנס חירום ותדון בצעדים שנועדו להתמודד עם המשבר הפיננסי

22.10.2008, 07:02 | נעמה סיקולר

גם בקיבוצים ובמושבים נערכים למיתון. בסוף השבוע הבא תקיים מועצת התנועה הקיבוצית כנס חירום בנוגע להתמודדות עם המשבר הפיננסי, נוסף על כנסים אזוריים שיתקיימו בקיבוצים השונים - כך נודע ל"כלכליסט". על הפרק עומדת שורה של צעדים שנועדו להתמודד עם מציאות פיננסית חלשה.

השינוי הדרסטי לעומת אשתקד שעתיד לידון בישיבת מועצת התנועה הקיבוצית הוא עצירת חלוקת רווחי הפעילות העסקית - אם בצורה של חלוקת דיבידנד ואם בצורה של חלוקת בונוסים בכל מפעלי התעשייה.

מנתונים שפרסמה לאחרונה BDO זיו האפט עולה כי ב־2007 חילקו 35 קיבוצים לחבריהם רווחים בהיקף כולל של יותר מ־200 מיליון שקל מהפעילות העסקית. "עצירת חלוקת רווחים", אומרים בתעשייה הקיבוצית, "היא הצעד הראשון המתבקש כדי להתמודד עם שנת הפעילות הנכנסת, שעתידה להיות בעייתית מבחינת הכנסות".

לפי נתוני התעשייה הקיבוצית, 70% מהכנסות הקיבוצים הן מעסקי תעשייה, והצפי הוא לשחיקה של כ־15% ברווחיות הממוצעת של המפעלים. עם זאת, בקיבוצים מזהירים כי השפעות המשבר עשויות להיות חמורות אף יותר, שכן 30% מהכנסות הקיבוץ מגיעות מהכנסה ישירה של חברי הקיבוץ, שגם היא עשויה להיפגע כתוצאה מגל הפיטורים הצפוי.

כמו כן עתיד המיתון להשפיע על עסקי התיירות בקיבוצים. כל אלה, אומרים בקיבוצים, דורשים היערכות מסיבית.

אחד מכנסי החירום הראשונים בעניין זה נערך בסוף השבוע שעבר על ידי תנועת הקיבוץ הדתי. לדברי יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית יונתן מלמד, שנשא דברים בכנס, בסוף 2007 הגיעה ההאטה לתעשייה הקיבוצית כתוצאה משחיקת הדולר, וברבעון האחרון גם הליש"ט והיורו. כל אלה, נוסף על ההאטה שהביא עמו המשבר האחרון, דורשים לדבריו היערכות שונה לשנת 2009.

בתעשייה הקיבוצית הסבירו אתמול כי פעולות מנע נקודתיות כבר החלו בכמה מפעלים, אולם הכוונה היא להוביל מהלך הצטמצמות רוחבי ומקיף יותר באמצעות כנס החירום.

עם הצעדים שעתידים לעלות לדיון נוסף נמנים עצירת חלוקת הרווחים, צמצומים בהוצאות המפעלים, נקיטה במכשירי הגנה פיננסיים, פיקוח מסיבי יותר על מערך הגבייה מלקוחות, עצירת תוכניות התרחבות ובמקרים מסוימים - גם צמצומים בכוח האדם, שלפי הערכות עשויים להגיע לעשרות מפוטרים.

לדברי בכירים בתעשייה הקיבוצית, ההיערכות נדרשת גם כדי למנוע מציאות שבה קיבוצים שכבר התאוששו וביצעו תוכנית הבראה והסדר חובות חוזרים למציאות של לפני עשור - אי־יכולת עמידה בהחזרי חובות לבנקים ותשלום קצבת פנסיה לחברים גמלאים.

כמו כן, על רקע האירועים האחרונים בכלכלה העולמית החליטה התנועה הקיבוצית לצאת בסדרת כנסים אזוריים הפתוחים לכלל חברי הקיבוצים, בנושא פנסיה וביטחון סוציאלי.

תגיות