אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טיול לשישבת: מסדר כנפיים בעמק החולה צילום: עומר שביט

טיול לשישבת: מסדר כנפיים בעמק החולה

אגם החולה והאגמון שלידו הם גן עדן לחובבי הציפורים. שני מוקדי המים והצפרות המלאכותיים מספקים מפגש מרתק בין שמים למים

23.10.2008, 09:17 | תמר וילרפורט

בערב ראש השנה נחתו באגמון החולה 12 העגורים הראשונים לעונת הנדידה. בתחילת השבוע נספרו שם כבר יותר מ-20 אלף, ועד לחודש מרץ יעברו פה כ-100 אלף.

עונת הנדידה כבר כאן, וגם אנחנו נודדים בחזרה לעבודה ולבתי הספר לחודשיים הקרובים, שבהם- לצד השגרה - גם יגיע החורף. בחולה נצפו השבוע גם שקנאים, אנפות, מיני חופמאים ושלדגים, וכל אלה הצטרפו לצבי המים, לנוטריות ולברווזים שקבעו את משכנם באותה ביצה שיובשה והוצפה.

איך מגיעים? מכיוון תל אביב, יורדים במחלף קיסריה ונוסעים בכביש 65 עד צומת נחל עמוד/צומת קדרים, שם פונים ימינה לכביש 85, ובצומת עמיעד פונים שמאלה לכביש 90. ממשיכים בכביש 90 לכיוון קריית שמונה.

כאן יש שתי אופציות: או שנכנסים ימינה לשמורת החולה של רשות הטבע והגנים, לנסיעה בין עצי אקליפטוס היסטוריים, או שממשיכים ישר עוד כ-4 ק"מ עד הפנייה הבאה ימינה (שימו לב, בימים אלה מתקיימות עבודות בכביש ואין כל שילוט), לכביש צר שמוביל לאגמון החולה שבפיקוח הקרן הקיימת לישראל.

קיבלו קדחת

גם השמורה וגם האגמון מרהיבים והשהות בהם מרתקת. ההצטיידות במשקפות - הכרחית. הכניסה בתשלום שיפורט (בחלקו) בהמשך. מיותר לציין שאין טעם להיכנס לשניהם, אם כי הם מספקים חוויה שונה: בשמורת החולה תיכנסו למרכז המבקרים עופוריה, שם תלמדו על ההיסטוריה של המקום ועל היווצרות האגם, החי והצומח בשמורה, ובהמשך תוכלו לצפות בסרט תלת-ממדי על נדידת הציפורים.

עגורים באגמון החולה. שעתיים וחצי מת"א, צילום: עומר שביט עגורים באגמון החולה. שעתיים וחצי מת"א | צילום: עומר שביט עגורים באגמון החולה. שעתיים וחצי מת"א, צילום: עומר שביט

בסיום תחצו את האגם על הגשר בסיור מודרך תוך צפייה בחיות השמורה - העופות השונים וגם הג'מוסים (תאו) הענקיים. הכניסה לשמורה עולה 33 שקל למבוגר, 23 שקל לבני 5-18 ו-10 שקלים לבני 3-5. פרטים נוספים בטלפון 04-6937069. לאחר מכן תוכלו ליהנות מפיקניק תחת עצי האקליפטוס.

לאגמון החולה תוכלו להיכנס בחינם אם תטיילו ברגל או באופניים הפרטיים. תוכלו גם לשכור אופניים במקום (לבודדים, זוגות ואפילו שישיות של מדוושים, ב־45 שקל ומעלה לרוכב), לשכור רכב חשמלי או להצטרף לסיור מודרך בן שעה ברכב מסתור (55 שקל לנוסע מגיל 5) שיש לו מסלול משלו. במצפורים מחכים מדריכים שיסבו את תשומת לבכם לציפורים ולצמחייה ויענו בשמחה על שאלות. טלפון לפרטים: 04-6959054.

אגם החולה והביצות שהתפתחו מסביב, יודע כל תלמיד, היו מוכי קדחת, ולכן בשנות השלושים של המאה הקודמת החליטו הבריטים ששלטו אז בארץ לייבש אותם על ידי נטיעת אקליפטוסים שישתו את המים. התוכנית בוצעה רק בשנות החמישים, תעלות ניקוז נחפרו, וכ-60 אלף דונם נוספו לשטח החקלאי מסביב.

אבל החקלאים לא הביאו בחשבון שהאדמה היא אדמת כבול - חלקים ממנה שקעו, פרצו בה שריפות תת־קרקעיות ונסחפו ממנה חומרים שזיהמו את מי הכנרת. כמו כן נכחדו מיני צמחים ובעלי חיים, וציפורים נודדות שוב לא נחתו בשטח. מדי שנה בחורף הוצף האזור בגלל אדמת הכבול, שאינה יכולה להכיל מים, וב־1994 הוחלט להציף את החולה באופן מלאכותי ולשמר את ההרטבה.

יציאת אירופה

 

מי שיגיעו מעכשיו ועד לחודש מרץ לאגם החולה ייהנו משפע של ציפורים, וזה הזמן גם לשבור את המיתוס ולספר שעשרות אלפי ציפורים (מתוך חצי מיליארד שעוברות בישראל) אימצו את ישראל, והן כלל לא ממשיכות במעופן לארצות אפריקה. הרי גם בחורף מספיק חם פה (מי אמר בצורת 2008?), וגם חבל על האנרגיות וכדאי לקצר טווחים - העופות הנודדים ממהרים לשוב הביתה לאירופה כדי לקנן, וכך יוכלו לצאת מוקדם יותר.

עגורים בעמק החולה. חצי מיליארד ציפורים נודדות עוברות בישראל בשנה, צילום: עומר שביט עגורים בעמק החולה. חצי מיליארד ציפורים נודדות עוברות בישראל בשנה | צילום: עומר שביט עגורים בעמק החולה. חצי מיליארד ציפורים נודדות עוברות בישראל בשנה, צילום: עומר שביט

מובן שחקלאי האזור מבכים על כך, והשנה תתבקשו לתרום שני שקלים לפרויקט האכלת העגורים, כדי שיפסיקו לחפש את מזונם בשדות החקלאיים באזור. לינה מומלצת בצימרים של ויקטוריה ביסוד המעלה (04-6931939), או דרומה בוילה תהילה בראש פינה (04-6937788, 04-6935336).

מרכזי מידע:

שמורת החולה של רשות הטבע והגנים: www.parks.org.il.

אגמון החולה של קק"ל: www.kkl.org.il , www.agamon-hula.co.il.

מרחקים:

מתל אביב: 175 ק"מ, הנסיעה אורכת כשעתיים וחצי.

מחיפה: 100 ק"מ, הנסיעה אורכת כשעה ו־50 דקות.

תגיות