אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אל תמהרו להניח את זר הפרחים על ענף קרנות הגידור צילום: עמית שעל

אל תמהרו להניח את זר הפרחים על ענף קרנות הגידור

מי שחושב שהאיסור על מכירה בחסר יביא לחיסול הענף - טועה. הקרנות הפחות חזקות אולי לא ישרדו, אבל לאחר הצמצום, תהיה הצמיחה גדולה הרבה יותר

23.10.2008, 08:20 | מייק מור

יש אמת בטענה לפיה האיסורים שהוטלו באחרונה על מכירה בחסר ("שורט") של מניות פיננסיות בבריטניה ובארצות הברית יביאו לסגירתן של חלק מקרנות הגידור. אך מי שחושב שהדבר יביא לחיסולו של הענף כולו, ממהר להסיק מסקנות. ברשותן של קרנות הגידור עוד כלים רבים שיעזרו להן לשרוד את התקופה הקרובה.

 

האיסור הזמני על מכירה בחסר, אשר פוגע בתשואות (הנמוכות ממילא) של קרנות הגידור, יאלץ את חלקן לשנות את האסטרטגיות שלהן, ואולם תזמון נכון עשוי בסופו של דבר להוכיח את עצמו כמשתלם בטווח הארוך יותר. מנהלי קרנות גידור פיננסיות, כמו גם מגזר ה־Long-Short Equity הרחב יותר, עדיין בוחנים מה תהיה השפעת האיסורים על אסטרטגיות המסחר המובילות, והאם לנקוט בפוזיציה בעודף בתיקי ההשקעות, או בפוזיציה בחסר מחוץ לתחום ההתמחות שלהן.

האיסור משפיע על אסטרטגיה ידועה בשם pairs trades, שבה מנהלי קרנות רוכשים מניות ואז גורמים לחסר במניה אחרת באותו המגזר ובכך מוחקים את סיכוני השוק והמגזר ומאפשרים לקרן להתמקד במניות המובילות שלה. כך, קרנות גידור המתמקדות בשוק הפיננסי עומדות כעת לפני האפשרות של סיכון בסיסי, שבו מחסור במניות במגזר שאינו פיננסי אינו מוחק באופן מלא את הסיכונים בנטילת פוזיציה עודפת במניות פיננסיות.

בעוד ארגון ניהול ההשקעות האלטרנטיביות (AIMA) הגדיר את המדיניות האנגלו־אמריקאית כ"התפתחות שלילית המקשה על יצירת תשואות", סביר להניח שהקרנות שיושפעו מהאיסור על מכירה בחסר ימשיכו לפעול בעודף בחשיפות מסוימות, ויעברו למגזר אחר שאינו כלול באיסור, אך מקביל לו בחלק החסר של העסקאות שלהן.

ספטמבר היה חודש קשה מאוד, בעיקר בשל האיסורים על מכירה בחסר אשר הפכו את המצב למורכב יותר באסטרטגיות מסוימות. האיסורים הקשו מאוד על המומחים במגזר הפיננסי לממש את המנדט שניתן להם, וסביר להניח כי התשואות שלהם ייפגעו יותר לעומת קרנות שאינן סוחרות במגזר הפיננסי. יש לזכור כי האיסור חל רק על המניות הפיננסיות, ולא על כלל המניות. ואולם תמיד ישנן דרכים שבהן מנהל קרן יכול לעקוף גם את האיסור הזה.

למשל, מנהל הקרן יכול לרכוש מניה פיננסית עדיפה עליו ואז לגדר את סיכון השוק על ידי מכירת חוזה מדד עתידי בחסר. השקעה בחוזים עתידיים ובנגזרות היא מהכלים שעליהם רמזתי קודם לכן העומדים לרשותם של מנהלי קרנות גידור, ולא לרשותם של מנהלי כספים מסורתיים הפועלים למשל בענף קרנות הנאמנות. מה שקרנות גידור אינן יכולות לעשות במכירה בחסר היום, הן ייעשו באמצעות אופציות וחוזים עתידיים.

משמעות האיסורים היא בעצם הקץ לאחת משיטות המסחר האהובות בתעשיית קרנות הגידור בשנה האחרונה: סחורות בעודף ומכשירים פיננסיים בחסר. אז נכון שיש כאלה שעבורם ההזדמנות בטווח הקצר הצטמצמה במעט, ושחלק מההזדמנויות להגן על כספי המשקיעים נעלמו מתוך מגוון הכלים העומדים לרשות מנהלי קרנות הגידור. מצד שני, כמה קרנות גידור כבר יצאו מתחום המניות הפיננסיות. הן הרוויחו כסף בירידה וכעת הן מחפשות הזדמנויות חדשות.

יש מנהלים שבוודאי חושבים שהם אינם רוצים למכור בחסר במחיר הזה. מנהלים אחרים מתחילים בוודאי לראות את התשואות הפוטנציאליות בטווח הארוך מתוך קיום פוזיציה ארוכה במגזר הפיננסי כאשר הוא יתאושש לבסוף. מנהלי קרנות גידור הם אופורטוניסטים ויש להם את היכולת להחליף הילוכים הרבה יותר מהר מאשר מנהלי כספים רגילים.

האיסור על מכירה בחסר והתמוטטות בנק ההשקעות ליהמן ברדרס - עם ההשלכות על מנהלי קרנות הגידור שרוב או כל נכסיהם קשורים בפשיטת הרגל של הבנק - בוודאי יגזמו מעט את צמיחת קרנות הגידור. במצב עניינים שכזה הקרנות הפחות חזקות לא ישרדו, אבל דבר ידוע הוא שלאחר שגוזמים, הצמיחה היא חזקה הרבה יותר.

 

הכותב הוא שותף בחברת XBC ניהול קרנות מקבוצת Xpert

תגיות