אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אופטימיות לא זהירה צילום: עמית שעל

אופטימיות לא זהירה

משקיעי ההון סיכון טוענים שמשברים הם תקופה נהדרת עבורם. בחינת משבר הדוט קום ב-2001 מגלה תמונה שונה

23.10.2008, 17:03 | אסף גלעד
תודעת המשבר הפיננסי מחלחלת לעולם ההייטק. בעמק הסיליקון, מנהלי קרנות הון סיכון משגרים לחברות הפורטפוליו שלהם מכתבים שכותרתם היא "יהיה קשה", עם המלצה לא לבקש כסף בחודשים הקרובים.

גם בישראל מגיבים למשבר. תגובתם של מנהלי הקרנות הישראליים היא לשדר כמה שיותר אופטימיות. היינו כבר במשבר כזה, ב־2001, אומרים בזה אחר זה מנהלי הקרנות שדיברנו אתם. "את ההשקעות הכי הטובות שלנו עשינו דווקא בשנים האלה, כשההוצאות נמוכות יותר והלחץ גדול יותר.

אקזיטים מרשימים מהשקעות שבוצעו בשנת 2001. אבי זאבי, צילום: אוראל כהן אקזיטים מרשימים מהשקעות שבוצעו בשנת 2001. אבי זאבי | צילום: אוראל כהן אקזיטים מרשימים מהשקעות שבוצעו בשנת 2001. אבי זאבי, צילום: אוראל כהן

אבי זאבי, שותף כללי ומייסד בקרן ההון־סיכון כרמל ונצ'רס, מזכיר ששניים מהאקזיטים המרשימים ביותר של כרמל – אקטימייז ופולו־וואפ שנמכרו ביחד ביותר מ־400 מיליון דולר - יצאו מהשקעות שבוצעו בשנת 2001 הקשה. גם דודו גוסרסקי מקרן לייטספיד ואראל מרגלית מייסד קרן JVP אמרו לנו שכמה מההשקעות הכי טובות שלהם נעשו לאחר התפוצצות הבועה. האם המשבר הפיננסי יהיה שעתם הגדולה של משקיעי ההון סיכון?

לא בטוח. את משבר הדוט קום בישראל נהוג לתחום בין תחילת 2001 לתחילת 2003. מתוך 18 האקזיטים הישראליים שסכומיהם עלו על 200 מיליון דולר, רק שניים נולדו מהשקעות שנעשו בשנים האלה. שאר 16 אקזיטי הענק הישראליים נבעו מהשקעות שנעשו לפני המשבר או אחריו. מבין 51 הסטארטאפים הישראליים שנמכרו ביותר מ־100 מיליון דולר, רק שמונה נולדו מהשקעות בתקופת המשבר - וגם בהם, השקעות רבות הגיעו לא מקרנות הון סיכון ישראליות, אלא דווקא מקרנות מחו"ל, כגון הסניף הישראלי של קרן סקויה האמריקאית.

אבי זאבי מכרמל טוען שכמה מההשקעות מתקופת המשבר הקודם הולידו חברות מצליחות, שמייצרות רווחים גם ללא אקזיט. בהן הוא מונה את חברת התוכנה לארגונים אופטיר שנוסדה ב־2003 וחברת התוכנה הסלולרית רד בנד שנוסדה ב־2001, ושמובילות כיום בשווקים שבהן הן פועלות. הצלחה נוספת היא חברת קופרגייט, שלאחר התפוצצות הבועה קיבלה מהקרנות אתגר ותמיר פישמן השקעות שהצילו אותה מהיעלמות, ושכיום מוכרת בעשרות מיליוני דולרים את השבבים שלה, שמעבירים שידורי וידיאו בקווי טלפון וחשמל.

להשקעות שנעשות בתקופות משבר יש סיכוי רב יותר להצליח? הבדיקה של המשבר האחרון מראה שכן. אבל היא גם מראה שהשקעות בתקופות משבר מניבות בסך הכל פחות הצלחות, ובסכומים נמוכים יותר. אין ספק, השנים שהקרנות באמת מתגעגעות אליהן הן לא שנות המשבר הקודם, אלא שנות הבועה. לפי נתוני חברת המחקר IVC, מהחברות שקמו בשנתיים הקצרות והתמימות של 1997־1999 יצאו 60 אקזיטים בסך הכל, בעוד שמכל החברות שקמו בשנים 2000־2008 יצאו רק 57 אקזיטים. הימים האלה, כנראה, לא יחזרו.

תגיות