אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המניות של לבייב ופישמן קורסות צילומים: אוראל כהן, עמית שעל

המניות של לבייב ופישמן קורסות

אפי פיתוח של לב לבייב נסחרת ב-1.3 דולר למניה, לאר צניחה של 26% ביום שישי; מרילנד של אליעזר פישמן איבדה 80% בשנתיים, מאז ההנפקה

26.10.2008, 09:45 | סיון איזסקו, נעמה סיקולר וענת ציפקין

ביום שישי, לפני כניסת השבת, קראו לב לבייב ואליעזר פישמן את הודעת סוכנות הדירוג העולמית S&P על הורדת אופק הדירוג לממשלת רוסיה מיציב לשלילי.

החברות הרוסיות של לבייב ופישמן מאבדות גובה החברות הרוסיות של לבייב ופישמן מאבדות גובה החברות הרוסיות של לבייב ופישמן מאבדות גובה

לבייב ופישמן, שניים שמכירים מקרוב את השוק הרוסי נוכח אחזקותיהם בפעילות נדל"ן נרחבת במדינה, ידעו כי התגובה לא תאחר לבוא. לאחר ההודעה נפלו המדדים המרכזיים בכ־14% והתשואה על אג"ח של ממשלת רוסיה ל־30 שנה נסקה לשיא של 12.49% - השיעור הגבוה ביותר בשבע השנים האחרונות.

דרמה נרשמה גם במניותיהם של הטייקונים הישראלים הפועלים ברוסיה. מניות אפי פיתוח, הפועלת ברוסיה ונסחרת בבורסה הראשית בלונדון (AIM), צנחו ביום שישי ב־26.6% לשפל חדש של 1.29 דולרים למניה, המייצג לחברה שווי שוק של 677 מיליון דולר. מדובר באותה אפי פיתוח שגייסה 1.4 מיליארד דולר באמצעות הנפקת מניותיה בחודש מאי 2007 בשער של 14 דולר למניה, שייצגו לחברה שווי של 7.33 מיליארד דולר. מאז, כאמור, צנחו מניות החברה בשיעור של כ־91% ומחקו למשקיעים 6.65 מיליארד דולר. 

לב לבייב ואליעזר פישמן, צילומים: אוראל כהן, עמית שעל לב לבייב ואליעזר פישמן | צילומים: אוראל כהן, עמית שעל לב לבייב ואליעזר פישמן, צילומים: אוראל כהן, עמית שעל

אחד ההסברים לצניחת השווי של מניות אפי פיתוח הוא התייקרות המימון והקושי הרב יותר בהשגתו, שעשויים לשחוק את רווחיות הפרויקטים שיוזמת החברה. כמו כן קיים חשש מפני ירידת השווי של נכסי הנדל"ן ברוסיה על רקע המצב הכלכלי. הסבר אחר שסיפק בעבר בעל השליטה לאחר הנפקת החברה היה כי ייתכן שהחברה שגתה בבחירת אופן הקצאת המניות למזמינים בהנפקה.

לדבריו, החברה הקצתה כמות קטנה יחסית של מניות לגופים רבים במקום לבחור כמה גופים אסטרטגיים שהזמינו מניות בהנפקה ולספק להם נתחים נאים מהחברה. הוא הוסיף כי ייתכן שגופים גדולים שקיבלו מהחברה במסגרת ההנפקה נתחים קטנים (בשווי עשרות מיליוני דולרים בודדים) העדיפו להיפטר מאחזקה באפי פיתוח, בשל האחזקה השולית בה ביחס לתיק שהם מנהלים. הסבר זה יכול להיות נכון גם כיום - לאחר ששווי המניות צנח בכ־91%, הרי שהאחזקה ההיסטורית של חלק מהגופים הפכה להיות כה מצומצמת, ובתקופה זו של פדיונות הגופים מעדיפים להיפטר מהאחזקות הקטנות ולא מהאחזקות האסטרטגיות שלהם.

לבייב מתחשב במשקיעים

 

אפי פיתוח היא חברה־בת (71.7%) של אפריקה ישראל הנמצאת בשליטת לב לבייב ומרכזת כ־60% מפעילות הקבוצה. נכון לדו"חות הרבעון השני, קופת המזומנים של אפי פיתוח מכילה 795.7 מיליון דולר וכנגדם לחברה התחייבויות פיננסיות בהיקף של 406 מיליון דולר - 271 מיליון דולר לטווח קצר וכ־135 מיליון דולר לטווח ארוך. כלומר, לחברה מזומנים נטו בהיקף של 389.7 מיליון דולר.

בהתחשב בעובדה כי החברה נסחרת לפי שווי של כ־677 מיליון דולר, המשמעות היא כי המשקיעים מתמחרים את הקרקעות והנכסים האחרים של החברה (חוץ מהמזומן) בשווי של

287.3 מיליון דולר. 

מה יעשה לבייב עם אפי פיתוח? בלעדי: לבייב שוקל למחוק את אפי פיתוח מהמסחר בעל השליטה באפריקה ישראל העלה את האפשרות בשיחות שקיים עם מקורביו בימים האחרונים לאחר ששווייה של החברה צנח מ־7.3 מיליארד דולר בשיאה ל־1.1 מיליארד דולר גולן חזני, תגובה אחתלכתבה המלאה

למרות הערכות שנשמעו לפני כמה שבועות, שלפיהן לב לבייב שוקל למחוק את אפי פיתוח מהמסחר בשל השפל שאליו הגיעה, לבייב הצהיר בשיחה עם המשקיעים המוסדיים כי לא יבצע מהלך שכזה. הוא הסביר ש"יהיה זה חזירי מצדו לרכוש את החברה שהנפיקה מניות ב־14 דולר במחיר של 2 דולרים כיום".

אולם מעבר לרצונו של לבייב להיות הוגן כלפי המשקיעים, צריך לזכור שבתקופה כזו, כשברז המימון סגור, הוא לא יכול להרשות לעצמו להוציא את הכספים, השוכבים בקופת החברה ככרית ביטחון להבטחת מימון

הפעילות השוטפת.

עמוק באדמה

 

מניה נוספת שהונפקה בסוף 2006 בבורסה של לונדון היא מירלנד, הנשלטת על ידי שלוש החברות הציבוריות הישראליות של אליעזר פישמן ומרכזת את פעילותן ברוסיה. מירלנד הנפיקה בדצמבר 2006 כ־30 מיליון מניות במחיר של כ־400 פני וגייסה 262 מיליון דולר. אולם מאז ההנפקה היא איבדה קרוב ל־80% מערכה והיא נסחרת כיום סביב 90 פני - עמוק מתחת למחירה לפני כשנתיים.

לאחר ההנפקה ובזמנים יפים יותר למניות הנדל"ן נסחרה מירלנד סביב כ־700 פני למניה – ביחס לשיא הזה מדובר אפילו בצניחה משמעותית יותר של 87%. בראיון שנתן לאחרונה ל"כלכליסט" פישמן לא הסתיר את העובדה שהוא מאמין באיסוף מניות של החברות שבשליטתו, בשעה שהן נסחרות במחירי "סוף עונה". בשבועות האחרונים הגדיל את אחזקותיו במירלנד.

מתחילת החודש רכש פישמן כ־5.5% נוספים בחברה, בעיקר באמצעות החברה־בת מבני תעשיה, בהשקעה של יותר מ־40 מיליון שקל. שיעור אחזקותיו היום במירלנד באמצעות מבני תעשיה עומד על 33.4%.

גם ילדיו של פישמן, אייל פישמן ורונית אבן, ביצעו בעצמם בשבוע האחרון איסוף מניות בשוק, אם כי בהיקפים קטנים בהרבה. מירלנד, המנוהלת על ידי אייל פישמן, מעורבת ב־14 פרויקטים בשלבי ביצוע שונים בשטח כולל של 1.3 מיליון מ"ר המיועד למגורים, למסחר ולמשרדים.

תגיות