אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סקר דלויט: צפויים פיטורים נרחבים בתעשיית ההייטק בישראל צילום: shutterstock

סקר דלויט: צפויים פיטורים נרחבים בתעשיית ההייטק בישראל

70% ממנהלי ההון סיכון שהשתתפו בסקר צופים ירידה בשכר עובדי ההייטק, 61% צופים שמשקיעים בקרנות לא יעמדו בהתחייבויות. כ-80% מעריכים עם זאת שהמשבר הנוכחי לא יהיה חמור מהמשבר ב-2001

26.10.2008, 09:56 | מאיר אורבך

תעשיית ההייטק בישראל נמצאת על סף מהלך של פיטורים נרחבים. כך עולה מסקר VC Indicator הרבעוני שערכה פירמת רואי החשבון דלויט בריטמן אלמגור זהר. הסקר נערך בתחילת אוקטובר בקרב עשרות מנהלים בתעשיית ההון סיכון בישראל.

כמעט כל המשתתפים צופים פיטורים בתעשיית ההייטק בששת החודשים הקרובים, כאשר 48% מהם צופים פיטורים נרחבים ו-52% צופים פיטורים בהיקף מצומצם. 70% ממנהלי ההון סיכון בישראל מעריכים גם כי צפויה ירידה בשכר עובדי ההייטק במחצית השנה הקרובה. זו הפעם ה-26 שהסקר נערך בישראל.

התוצאות הגרועות ביותר מאז 2001. אשר מכלוביץ התוצאות הגרועות ביותר מאז 2001. אשר מכלוביץ' התוצאות הגרועות ביותר מאז 2001. אשר מכלוביץ

"התוצאות בסקר הזה הן הגרועות ביותר מאז שהתחלנו אותו, אנו בפתחה של תקופה קשה מאוד לחברות מגובות הון סיכון", אומר רו"ח אשר מכלוביץ', ראש מגזר הטכנולוגיה, המדיה והתקשורת בדלויט בריטמן אלמגור זהר. "הפסימיות שעולה מהסקר היא חד משמעית. 62% מהנשאלים מאמינים שחלק מהמשקיעים שלהן לא יעמדו בהתחייבויות".

עוד עולה מהסקר, כי 64% מהקרנות בארץ כבר קראו לחברות הפורטפוליו שלהן לקצץ בהוצאות ולהתארגן למציאות כלכלית חדשה. 29% ממנהלי ההון סיכון השיבו כי הקרן שלהם החלה לסמן חברות פורטפוליו אותן תסגור ראשונות, אם המצב הכלכלי ימשיך להידרדר. 21% מהם סבורים כי הקרן שלהם תתחיל בתהליך שכזה במהרה.

61% ממנהלי ההון סיכון סבורים כי בשל המשבר, חלק מהמשקיעים בקרנות עלולים שלא לעמוד בהתחייבויות שלהם לקרן. "חלק גדול מהמשקיעים חשוף לירידות החדות בשוקי ההון. ייתכן כי אלה מהם שספגו ירידות חדות יחליטו שלא להזרים כספים שהובטחו לקרן, למרות הקנסות שייאלצו לשלם. החלטות אלו עתידות לצמצם משמעותית את כספי ההשקעה שעומדים לרשות הקרנות, דבר שיגרור סינון גם בקרב חברות פורטפוליו קיימות וסגירה של חברות פחות מוצלחות", אמר מכלוביץ'.

88% מאנשי ההון סיכון מודים כי גיוס קרנות המשך בעת הזו עלול להיות תהליך קשה ואף קשה מאוד. קיים בקרבם קונצנזוס על כך שהכנסותיהן של חברות ההיי טק הישראליות ירדו בעקבות המשבר בוול סטריט: 70% צופים ירידה מסוימת ו-30% צופים ירידה משמעותית בהכנסות.

81% ממנהלי ההון סיכון מעריכים שהמצב הכלכלי בישראל יורע בחצי השנה הקרובה, ורק 4% צופים שיפור במצב הכלכלי. לדברי מכלוביץ, "אלו הן התחזיות הפסימיות ביותר שנמדדו בסקר ה- VC Indicator מאז הושק, ב-2001".

נקודת אור יחסית בסקר היא העובדה כי 82% מהמנהלים מעריכים כי המשבר הנוכחי לא יהיה חמור יותר מהמשבר שפקד את ענף ההיי טק לאחרת התפוצצות הבועה ב-2001.

באופן לא מפתיע, אנשי ההון סיכון צופים ירידה ניכרת במספר עסקאות ההשקעה בכל התחומים, ובייחוד בתחום המוליכים למחצה - 84% צופים ירידה בהשקעה בתחום זה. לדברי מכלוביץ', "השקעות בתחום המוליכים למחצה הן לרוב השקעות בהיקף רחב של עשרות מיליוני דולרים. בעיתות משבר, הקרנות מעדיפות לצמצם את היקפי ההשקעות בכל חברה".

88% מהמנהלים צופים ירידה במספר ובהיקף ההשקעות בשלב ה-SEED, בעוד ש-67% צופים האטה בסיבובי השקעה שני ושלישי. 60% ממנהלי ההון סיכון השיבו כי יתרכזו בהשקעות בשלבים מאוחרים ו-40% השיבו כי יתרכזו בהשקעות בשלבים מוקדמים - שינוי משמעותי לעומת 78% שהשיבו כי ישקיעו בשלבים מוקדמים בסקר שנערך בתחילת 2008. "הירידה בנכונות להשקיע בשלבים מוקדמים היא תגובה טבעית של הקרנות, שמבקשות קודם כל לשמר ולחזק את חברות הפורטפוליו שלהן על פני כניסה להשקעות חדשות", אמר מכלוביץ'.

תגיות