אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איזה קמין להדליק החורף צילום: shutterstock

איזה קמין להדליק החורף

אף שהמזגן הוא "מדורת השבט" שמחממת את רוב ישראל בחורף, אין כמו אש אמיתית. "כלכליסט" מביא את הקמינים הכי מדליקים ומסביר איך לבחור את האחד שיתאים לכם

27.10.2008, 09:27 | דקל גודוביץ

הערבים המתארכים - ובעיקר נדנדת מחירי האנרגיה - הם סיבה טובה לחזור לשאלה הסתווית: איך לחמם את הבית בחורף. התשובה הרומנטית מכל היא, כמובן, באמצעות קמין. באירופה או בצפון אמריקה המושלגות הקמין הוא אלמנט מסורתי וחלק מתרבות המשפחה, בעוד שאצלנו "מדורת השבט" מגיעה דווקא בצורת מזגן - זה שבלעדיו אי אפשר בקיץ, ואשר מותקן ממילא כמעט בכל בית ומשמש אמצעי יעיל, זול יחסית ונוח גם לחימום.

"אש היא חלק מהקומפוזיציה שמרכיבה את החלל האדריכלי, אם יודעים להשתמש בכוח שלה כנוכח נוסף בחלל", מסביר האדריכל עודד חלף. "בגישה הבודהיסטית מדברים על הלהבה כעל משהו חי, כבעל חיים הצורך חמצן כדי להתקיים". חלף מגדיר את המשיכה של בני אנוש לאש כמשהו מיתי ורואה בקמין אלמנט תרבותי עמוק, ולא רק גוף חימום פרקטי או רהיט דקורטיבי: "זה דימוי עתיק שמסמן את התפתחות האדם, ויכולתו לשלוט באש מייחדת אותו מיונקים אחרים".

האש שעמדה פעם במרכז חיי המשפחה אמנם איבדה את מקומה לטלוויזיה, אך לאחרונה מזהה חלף חזרה לקמין ולתפקידו המסורתי. "בניגוד לכל מסכי הטלוויזיה", הוא אומר, "הקמין הוא מסך של שלווה, וחזרתו לסלון הביתי מוכיחה שאנשים רוצים להיפגש ולשוחח ברוח ייעודו הקלאסי של הסלון בבית".

קמין. מדליק את החורף, צילום: shutterstock קמין. מדליק את החורף | צילום: shutterstock קמין. מדליק את החורף, צילום: shutterstock

קיימים שני סוגים עיקריים של קמינים: אלה העומדים במרכז חלל החדר ומכונים Free Standing, ואלה הבנויים בצמוד לקיר או כחלק ממנו. ההתייחסות העיצובית לראשונים היא כאל אמצעי חימום מהיר, היות שהאש מבודדת מהחדר רק בדופן ברזל, ולכן גם מומלץ להציב מסביבם מחסום למניעת כוויות - בעיקר של ילדים. בקמינים הבנויים, לעומת זאת, משקיעים הרבה יותר תכנון, וגם עלותם גבוהה בהרבה. הם בנויים מלבני שמוט ומחופים בקרמיקה או מעוטרים בפיתוחי שיש ואבן. האש בהם מבודדת, ועל כן אינה מסוכנת, אך תהליך החימום אטי יותר. בין העיצובים המודרניים יש קמינים בקווים נקיים וישרים שבהם האש יוצאת למשל מחריץ בקיר, או קמין פתוח לגמרי שבו האש בוקעת מבין חלוקי נחל ברצפה, כמו זה שבמלון Anoshka בלונדון. גם הצבע כבר לא חייב להיות שחור כמו בתנורי הברזל הקלאסיים, וקמין מודרני יכול בהחלט להיות לבן הן מבפנים והן מבחוץ.

מקובל לחשב את הספק הקמין הדרוש לפי 0.6 קילוואט ל-10 מ"ר שטח בנוי. חימום יעיל בקמין ישתפר בבית שבנוי לגובה לעומת כזה שמשתרע על קומה אחת בלבד, וכן בבית שיש בו חלל גדול אחד ולא מספר רב של חללי משנה ומסדרונות.

קמיני גז

יתרונות: הקמינים המופעלים בגז הם היעילים ביותר לתפוקת חום לבית. הם מנצלים בצורה טובה יותר מהקמינים האחרים את חומר הבעירה. ההפעלה נוחה מאוד, באמצעות לחיצת כפתור, טיימר או שלט רחוק; החימום מיידי ובמכת חום גבוהה; ובתנורים בעלי ארובה כפולה (כאלה שיש להם גם ארובת יניקה וגם ארובת פליטה) מושגת בטיחות מרבית.

לקמין הגז אפשרויות רבות מבחינת עיצובו ומיקומו. האפשרות לפתל את הארובה ולהוציאה הצדה - ולא רק כלפי מעלה - היא יתרון לדיירים בבניינים משותפים. גם מבחינת איכות הסביבה הגז הוא הידידותי ביותר מבין חומרי הבעירה ואינו פולט רעלים, ריח או פיח כמו הנפט והעץ.

חסרונות: עלותו של קמין המופעל בגז גבוהה, ומחירו ההתחלתי כ-10,000 שקל. גם חומר הבעירה יקר - כ-6 שקלים לקילו. ישנו בארץ גם פחד פסיכולוגי משימוש בגז לצורכי הסקה, שמרתיע רבים.

דוגמאות: קמין בנוי של חברת אורטל. מחיר: מ-13,000 שקל, התקנה כ-4,000 שקל (לא כולל עבודות גבס שמוכתבות על ידי העיצוב). רוחב מרבי: 2.00 מטרים. הספק חימום: 12KW (מתאים לבית שגודלו כ-250 מ"ר). אורטל: רח' החרש 14, אזור התעשייה נוה נאמן, הוד השרון.

קמין Free Standing דגם Jelling של חברת Faber ההולנדית. מחיר: 12,000 שקל, התקנה כ-4,000 שקל. הספק חימום: 11KW (מתאים לבית שגודלו כ-250 מ"ר). חימום הכרמל: בדיזיין סנטר, רמת גן, ובסניפים ברחבי הארץ.

קמיני נפט וסולר

יתרונות: עם עליית מחירי הנפט בשנים האחרונות וירידת האטרקטיביות של התנורים האלה - ירדו מחיריהם.

חסרונות: ההדלקה מורכבת קצת יותר מבתנורי הגז, ואין אפשרות להפעלה באמצעות שלט רחוק או טיימר. עד שהתנור מתחיל לחמם עוברות כחצי שעה עד שעה, ולכן מומלץ להשאירו על חום נמוך מאוד כל היום. לכן לפעמים מחממים בית שאיש אינו נמצא בו, אך מאידך הבית חם בכל שעה, גם כשמתעוררים בבוקר. מחיר ליטר נפט כיום עומד על כ-6 שקלים.

קמין. גז, נפט, סולר או עצים, צילום: shutterstock קמין. גז, נפט, סולר או עצים | צילום: shutterstock קמין. גז, נפט, סולר או עצים, צילום: shutterstock

 

דוגמאות: קמין ה-Free Standing הנמכר ביותר בארץ - יותר מ-2,000 יחידות בעונה - הוא דגם Harmony3, המיוצר מאז 1932 בידי חברת Efel הבלגית. מחיר: 8,900 שקל. התקנה: כ-3,000 שקל. הספק: 15KW (מתאים לבית שגודלו כ-300 מ"ר). גודל: 80X74X49 ס"מ. לתנור אופציה ליציאת ארובה כלפי מעלה או מאחוריו, ממיר קטליטי למניעת אפר ועשן וכן פלטה עליונה לבישול. את הדגם הזה ניתן להפעיל גם על עץ. אולמר אפל: רח' דוד נבון 8, מושב מגשימים, טל': 03-9335010.

קמין Free Standing נוסף (אין קמינים בנויים מנפט) הוא דגם Stanford100 של Efel הבלגית. מחיר: 7,700 שקל. התקנה: כ־3,000 שקל. הספק: 12KW (מתאים לבית שגודלו כ־250 מ"ר). כולל פלטת בישול עליונה. אולמר אפל, מושב מגשימים.

קמיני עצים

יתרונות: קמיני העץ הם הזולים ביותר, וניתן להשיג קמינים פשוטים בייצור מקומי במחיר שמתחיל ב-2,000 שקל. האש כאן היא הכי קמאית, ובאמת מזכירה את מדורת השבט. תנור כזה מתאים לבתים שלבעליהם יש זמן וכיף להם להתעסק עם האש, לשמור עליה שלא תכבה, להתעורר באמצע הלילה ולהזינה בבולי עץ. בתמורה ניתן ליהנות מריח האש, מרעשי הלהבות והתנפצויות הבולים - וגם להכין תה או ערמונים. מחיר העץ לבעירה זול באופן משמעותי, כ-500 שקל למ"ק (כ-70 אגורות לליטר נטו), וניתן אף להשיג עצים מיערות קק"ל כמעט בחינם, למי שיש טנדר מתאים.

 

חסרונות: התנור מצריך התעסקות מתמדת עם האש ותחזוקה סדירה. פעם־פעמיים בשבוע יש להוציא אפר מהמגירה, ובסוף החורף יש לנקות את הארובה, פעולה שעלותה כ-500 שקל. יש גם צורך בשטח לאחסון העץ. ארובה של קמין עצים חייבת להיות גבוהה באופן משמעותי מארובות של קמינים אחרים, ולפעמים זו יכולה להיות בעיה. בארובות האלה חייבים להקפיד על קוטר גדול ליניקת אוויר, שאם לא כן, עשן וריח מדורה יציפו את הבית.

דוגמאות: תנור Free Standing של חברת Nordbica. מחיר: 25,400 שקל. התקנה: 4,000 שקל. הספק: 15KW (מתאים לבית שגודלו כ-300 מ"ר). א. ברפמן: הגדוד העברי 8 תל אביב.

תנור בנוי של חברת Bellfires ההולנדית. מחיר: 24,400 שקל. התקנה: 4,000 שקל. הספק: 20KW (מתאים לבית שגודלו כ־400 מ"ר). א. ברפמן: הגדוד העברי 8 תל אביב.

סייעו בהכנת הכתבה: אלברט ששון מחימום הכרמל, אבנר קול מא. ברפמן, דן כהן מאולמר אפל.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הסבר על ההבדלים בין קמין יציקה לברזל רגיל
בשנים האחרונות מתעורר יותר ויותר הביקוש לתנורי חימום המוסקים בעצים. מה שניקרא קמין, מתכוון לאלו העשויים מברזל ולמה שקוראים אח , מתכוון לבנוי מאבנים. רוב האנשים מחפשים קמין העשוי מ"יציקה" ולמה בעצם ? תקראו... קמין עצים או אח עצים ? מברזל יציקה או מברזל תעשייתי דחוס ? השאלה שאני הכי ניתקל בה היא: "האם הוא עשויי מיציקה ?" ולכן כאן שווה להרחיב ולהסביר קצת.. כשאומרים ברזל יציקה, ישר עולה בראש תמונה של קמין אשר כולו יצוק ביחידה אחת. מכונה ענקית אשר בקצה אחד שלה מכנסים עפרות ברזל ובצידה השני פולטת קוביות יצוקות של קמינים... ואולם האמת רחוקה מאוד מכך.. לכל הקמינים העשויים מברזל יצוק, יוצקים את החלקים בנפרד (גב, רצפה , קירות וכ') ואחר כך מחברים את החלקים עם אטמים מיוחדים. רק חברות עם מוניטין ושנות ניסיון רבות , יודעות איך לעשות את זה כמו שצריך !! לכן מומלץ מאוד להיזהר ממציאות המגיעות מסין ושאר המזרח, מאחר וברוב המקרים זה רק דומה לקמין... איכות מתכת ירודה, בריחת עשן ועוגמת נפש מובטחת.. ומצד שני האם מוצדק לשלם עבור קמין מקצועי כעשרת אלפים שח, רק בגלל שהוא עשוי מיציקה לעומת כשלושת אלפים שח עבור קמין העשוי מברזל תעשייתי ?! מה ההבדל? מה לא טוב בקמין מברזל תעשייתי ? ובכלל מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם ? אז ככה: קמין יציקה: קמין יציקה זה הרבה עניין של מסורת ולכן גם ככה הוא תקוע בתודעה הצרכנית. זאת טכנולוגיה עתיקה של ממש, חימום עפרות ברזל עד לנקודת ההתכה ויציקת הנוזל אל תבניות מוכנות היוצרות את חלקי הקמין. דפנות הברזל העבות יחסית, מתקררות לאט ונהוג להחשיב את זה ליתרון, אולם באותה המידה הם גם מתחממות לאט וכאן זה חיסרון המתקזז עם היתרון. יתרון נוסף של היציקה היא היכולת לצקת צורות שונות שמראות לו את המראה ה"עתיק" המגיע לו בצדק. מעבר לכך, קמין יציקה הוא כבד הרבה יותר, הברזל שביר ובהחלט ראיתי קמינים שנשברו וכמובן המחיר, המחיר, המחיר.. קמין ברזל תעשייתי: החיסרון הגדול ביותר של קמין העשוי מברזל שכזה נעוצה בשמו האמיתי !! עד עתה לכל אורך המאמר קראתי לו "ברזל תעשייתי" כשבעצם שמו האמיתי הוא "פח".. וכשאנו שומעים את המילה "פח" ישר עולה בנו אסוציאציות שליליות של עוני ודלות, כמו למשל "שכונת הפחים" בירושלים, מעברות שונות שהיו בשנות החמישים, ובכלל פח זה שם נרדף לזול, לזמני, למשהו לא טוב.. לא יעזור לו כלום ל"פח", הסטיגמה עליו חזקה מכל מציאות ועובדה . לא משנה שהוא מגיע גם בעובי של יותר מסנטימטר, ולא תעזור לו גם העובדה שעושים מימנו גם את הדיפון לטנק המרכבה, כל עוד שמו הוא "פח " הוא יכול לבוא בטענות רק להורים שלו, כלומר לאלו שנתנו לו את השם "פח". עושים מברזל שכזה המון מוצרים חזקים ועמידים, כגון דודי לחץ, קומפרסורים, דודיו שמש, ועוד המון מוצרים שאי אפשר לעלות על הדעת לעשותם מהחומר הישן והנחות "ברזל יציקה " וכשעושים מימנו קמין, אז הוא עמיד לשנים כי ברזל שכזה הרבה יותר חזק מיציקה, הוא דחוס מאוד ובטכנולוגיה מתקדמת. הוא לא נשבר, הוא עמיד יותר, אטום יותר מחמם הרבה יותר מהר, ועל פי רוב קל מאוד לשליטה ותפעול. קמין הברזל סובל מנחיתות בגלל הסטיגמה של שמו האמיתי . בעגה המקצועית קוראים לברזל הזה "פח". אם היו קוראים לו מלכתחילה בשם אחר למשל כמו, "קמין מברזל דחוס בטכנולוגיה מתקדמת" בטוח שמצבו החברתי היה אחר... הבעיה העיקרית בקמינים שיש כאן בשוק היא שפשוט אין עדיין תקן בארץ לקמינים על עצים. ולכן, כל מי שמוצא במזרח, סטוק של קמינים יצוקים שנראים טוב מעלה אותם על אוניה לארץ הקודש. וכאן בארץ כמעט שלא תמצא מסגר שלא התחיל את דרכו המקצועית עם איזה דוד שמש, אשר הסב אותו במו ידיו לקמין עצים. ולסיכום: שני סוגי הקמינים יכולים להיות מוצלחים מאוד ויכולים להיות נפילה. אגב, כיום גם החברות הותיקות ובעלות השם בקמינים, מיצרים דגמים של קמינים מ"פח" בדגמים מודרניים ואולם מחירם מעל עשרת אלפים שח. בשני הסוגים, חשוב להקפיד, להיזהר ולשמור שלא לבחור בטעות בקמין שהוא "יתום מאבא" שיהיה אחראי למעלליו בבית הלקוח.. בברכת חורף חם לכל העם אילן גיל egi@barak.net.il ומי שמעוניין בייעוץ מקצועי נוסף בכל הקשור לקמינים, ארובות והתקנות, מוזמן לפנות אלי במייל
אילן גיל , חדרה  |  03.11.08
לכל התגובות