אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המילון המעודכן לכלכליסט הסקרן צילום: בלומברג

המילון המעודכן לכלכליסט הסקרן

מאיסלנד ועד שכונת הארגזים. המונחים, הביטויים והאייקונים שהוליד המשבר הפיננסי

27.10.2008, 09:04 | רחל בית־אריה, יואב בורנשטיין ותומר קורנפלד

א.

אובמה, ברק המרוויח הגדול מהמשבר עד כה. עם כל יום נוסף של מסכים אדומים (ע"ע) המניות שלו רק עולות, לפחות בסקרים. אם אכן ייבחר, ייאלץ גם למצוא פתרונות אמיתיים.

ברק אובמה, צילום: איי פי ברק אובמה | צילום: איי פי ברק אובמה, צילום: איי פי

איסלנד הראשונה ממדינות אירופה שקרסה תחת עול המשבר הפיננסי, בעיקר בגלל קרנות הגידור (ע"ע). לא בטוח שהיא תהיה גם האחרונה.

ארגזים האביזר הלוהט ביותר בקרב ברוקרים אמריקאים ואירופים. הצפי לעתיד: עוד עשרות אלפים בענף הפיננסים יארזו מסמכים ושברי חלומות בארגז קרטון וילכו הביתה.

ב.

באפט, וורן האיש שאליו נושאים האמריקאים עיניים בימים אלו. מוזכר כמועמד לכהן כשר אוצר בממשלתו של אובמה, אם ייבחר. האיש, השני בעושרו בעולם, ששווה 50 מיליארד דולר (ספירה טרום משבר), מנצל את הירידות בשווקים כדי לרכוש מניות במחיר מציאה. ב־2002 כינה את הנגזרים "נשק פיננסי להשמדה המונית שעשוי להביא חברות ותאגידים לקריסה".

בנקי השקעות בעבר - הסמל הקפיטליסטי לביטחון פיננסי. היום - כינוי גנאי לסוחרים חסרי אחריות. נהנו מרווחים גבוהים ומרגולציה נמוכה, ללא פיקוח הדוק של הבנק המרכזי של ארה"ב. אהבת הסיכונים שלהם משכה את כל השוק להשקעות מסוכנות שהתבררו כמוטעות והרות אסון.

ג.

גדול מכדי ליפול ההסבר האולטימטיבי ללמה ממשלות מתערבות ומצילות מוסדות פיננסיים קורסים: כי קריסתם עלולה לפגוע בחוסך הקטן ולגרום מהומה ובהלה. הפתגם השחוק יכול לעבור עדכון: אם אתה חייב 50 אלף דולר, יש לך בעיה. אם אתה חייב 50 מיליון דולר, לבנק יש בעיה. אם הבנק חייב 50 מיליארד דולר, ובכן, לך שוב יש בעיה, וגם לשאר משלמי המסים.

ג'נרל מוטורס פעם גאוות התעשייה האמריקאית וחברת הרכב הגדולה בעולם. היום דומה יותר לשלד במשחטת מכוניות ומנסה לקבל החייאה על ידי מיזוג עם קרייזלר, גווייה בפני עצמה, בצל חששות מכך שהאזרחים במיין סטריט (ע"ע), יפסיקו לקנות מכוניות. אם זה מנחם שם מישהו, גם טויוטה בקשיים.

גרינספאן, אלן הכהן הגדול של דת הפיננסים האמריקאית, היו"ר הנערץ של הבנק המרכזי האמריקאי במשך כ־18 שנה, עד 2006. המשבר הנוכחי מקלקל לו את התדמית, והוא מואשם בכך שהיה לו חלק גדול בהתנהלות שהובילה למשבר. גרינספאן היהודי חווה ככל הנראה משבר אמונה משל עצמו: בחמישי שעבר העיד בקונגרס ואמר שהוא "המום ולא מאמין" נוכח ההתרסקות. אחרי לחץ לא מתון מצד המתשאלים הסכים גם להגיד ש"היו טעויות" בשיטה שלו.

אלן גרינספאן , צילום: בלומברג אלן גרינספאן | צילום: בלומברג אלן גרינספאן , צילום: בלומברג

ד.

דולר המטבע האמריקאי וסמל היציבות, שספג בשנה האחרונה ירידות ערך כואבות. דווקא בשבועות האחרונים הוא מצליח להתחזק.

ה.

האטה תקופה שבה התמ"ג עדיין גדל, אך קצב הצמיחה שלו מואט. רוצה לומר: אין עדיין מיתון, אבל תכף יהיה.

הלאמה עד לא מזמן מעשה שלא ייעשה, ואילו היום עניין שבשגרה כשממשלות לוקחות את הבעלות על מוסדות פיננסיים שהסתבכו ומנסות לחלץ אותם מהמשבר. כל ההלאמות זמניות. בינתיים.

ו.

וול סטריט ומיין סטריט עגל הזהב לעומת אמריקה הטובה. הרחוב הראשון, שבו שוכנת הבורסה בניו יורק, נהפך לאויבו של השני, הרחוב הכל־אמריקאי הטיפוסי. מלחמת העולמות מתגלמת כעת בהתנגדות של אמריקאים רבים לתוכנית החילוץ (ע"ע), שלתחושתם מסייעת בעיקר לתאווי הבצע (ע"ע) מוול סטריט.

ז.

זבל, אג"ח איגרות חוב בעלות תשואה גבוהה במיוחד, המשקפת את חוסר האמון של המשקיעים בהן ואת הסיכון הכרוך בהשקעה בהן. לאחרונה, גם אג"ח של חברות סולידיות ובעלות מוניטין ללא רבב הוכנסו לקטגוריה זו, שלא כולם שמחים לגעת בה, בגלל תשואה גבוהה שהן מעניקות למשקיעים.

ח.

חילוץ, תוכניות 700 מיליארד דולר בארה"ב, הלאמת בנקים בבריטניה, בהולנד, בבלגיה ובגרמניה, הצעה לסיוע של 300 מיליארד יורו בצרפת, הזרמת מיליארדי דולרים למערכת ביפן. משלמי המסים (ע"ע) משלמים את החשבון על הטעויות של, ובכן, משלם המסים ונבחריו, וזה

חשבון גדול.

ט.

טייקונים אנשים שיש להם הרבה כסף, שעכשיו יש להם הרבה פחות כסף, דוגמת אריסון, לבייב, דנקנר ופישמן. ההפסדים הענקיים וצלילות העומק של המניות שלהם מעוררים אחת משתי תגובות: פאניקה ("כשהטייקונים נופלים כולנו סובלים") - או שמחה לאיד.

י.

היד הנעלמה עיקרון שנחשב לעמוד התווך של הכלכלה האמריקאית במשך דורות, וקרס לפני כמה שבועות. העיקרון נוסח בידי הכלכלן אדם סמית', שטען שהשווקים מסדירים את עצמם באופן אופטימלי ללא התערבות חיצונית.

יד על המצח כמו בכל משבר, הצילומים הדרמטיים הם של ברוקרים חמוצי פנים מול מסכים אדומים (ע"ע). אלה מככבים בכל כלי התקשורת בעולם, ונפוצים אף יותר מהאנשים עם הארגזים.

יום שני השחור 19 באוקטובר 1987, כשהבורסה בניו יורק צללה במפתיע בכ־22%. עוד כמה תאריכים היסטוריים חולקים את אותו שם, וכנראה שהם לא האחרונים. היזהרו מימי שני.

כ.

כספי משלם המסים מאגר גדול של מזומנים שכולם דואגים לו. חילוץ בנקים ותוכניות חירום שונות עולות כסף - שבא מהציבור.

ל.

ליהמן ברדרס בנק ההשקעות האמריקאי שנהפך לסמל המשבר. קריסתו הוגדרה כפשיטת הרגל הגדולה ביותר אי פעם בארה"ב. זאת לאחר שחובותיו הגיעו לכ־600 מיליארד דולר.

עובד ליהמן ברדרס, צילום: אי פי אי עובד ליהמן ברדרס | צילום: אי פי אי עובד ליהמן ברדרס, צילום: אי פי אי

מ.

מחנק אשראי תקופה שבה מוסדות פיננסיים לא מעוניינים להלוות כספים או מלווים בתנאים נוקשים. המחנק הנוכחי בשווקים מקשה על חברות ועל יחידים להשיג הלוואות ומאט את הפעילות במשק.

מיתון לפי ההגדרה המקובלת, שני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית.

מיתון עמוק כמו אלוהים: אין הגדרה מדויקת, אבל כשתראו אותו, תדעו שזה הוא. מכונה גם שפל (ע"ע 1929).

מסכים אדומים ביטוי פיוטי ורומנטי לעוד יום מסחר עמוס ירידות בבורסה. משמש עורכים יצירתיים שמאסו במילים "מפולת", "קריסה", "צלילה", "התרסקות" ו"קטסטרופה".

נ.

נפט עד לא מזמן הלהיט של המשקיעים. ביולי הגיע למחיר שיא של יותר מ־147 דולר לחבית, ומאז כבר ירד לפחות מ־70 דולר לחבית. יש שטוענים שאימת המיתון הכלל־עולמי תגרום אפילו לאמריקאים לוותר פה ושם על נסיעות.

ס.

סאב־פריים המפץ הגדול שהתחיל את הכל. תזכורת למי שלא היה כאן בשנה וחצי האחרונות: משכנתאות שניתנו ללווים בסיכון גבוה ובתנאים מפתים, שבסופו של דבר לא עמדו בהחזרים ושיבשו את כל המערכת הבנקאית האמריקאית והגלובלית.

ע.

עסקאות החלף להגנה מפני חדלות פירעון של חברה מסוימת (CDS: Credit Default Swaps) - חוזים המאפשרים להעביר סיכון אשראי. ניירות אלה משמשים קרנות גידור (ע"ע), בנקי השקעות ועוד לשם הימור על עתידה של חברה מסוימת.

פ.

פאני מיי ופרדי מק הכוח שהניע את שוק המשכנתאות בארה"ב, ונדם יחד איתו. חברות אלו, שהעניקו לבנקים מימון למשכנתאות ושיווקו את הסיכון כניירות ערך למשקיעים, הולאמו בידי הממשל.

פולסון, הנרי שר האוצר האמריקאי, לשעבר יו"ר גולדמן זאקס והאיש הלחוץ ביותר בארה"ב, נכון לרגע זה. ספג האשמות על חלקו בחגיגת בנקי ההשקעות שהביאה למשבר, ונחל השפלות כשכרע ברך (ולא כמטאפורה) בפני סנאטורים כדי לגרום להם לאשר את תוכנית החילוץ שלו (ע"ע).

הנרי פולסון, צילום: בלומברג הנרי פולסון | צילום: בלומברג הנרי פולסון, צילום: בלומברג

פדיונות עוד דרך לתאר את הפאניקה של הציבור, שמוכר בבת אחת את כל חסכונותיו בקרנות הנאמנות, ההשתלמות והפנסיה. כשכולם מושכים כספים מפקדונות יחד - המדדים צונחים, והיציבות של גופים פיננסיים מתערערת.

פישר, סטנלי נגיד בנק ישראל, רגולטור־העל הישראלי ומי שמנסה לשמש כעת המרגיע הלאומי. בהיעדר צעדים נחרצים, המשקיעים מסתפקים בינתיים באיפוק, בפטריוטיות ובאנגלית המצוינת.

צ.

צמיחה כלכלית העלייה בפעילות הייצור והצריכה של המשק. התמשכות המשבר בשווקים הפיננסיים בארה"ב עשויה לגרום לירידת הצמיחה במשקים ברחבי העולם, ואף למיתון (ע"ע).

ק.

קו פתוח השירות המרכזי של כלי התקשורת בימים אלה, בדמות אנשי בנק או בית השקעות המשיבים לשאלות, ומנסים להרגיע את עצמם באמצעות הרגעת הציבור.

הקפיטליזם, מותו של בעקבות אחיו־יריבו הקומוניזם, שההודעה על מותו נמסרה בתחילת שנות התשעים, יש מי שמודיעים היום נחרצות על פטירתו של שלטון ההון ושל עיקרון השוק החופשי. אין למהר לכתוב הספדים.

קרוגמן, פול הזוכה השנה בפרס נובל לכלכלה בזכות תיאוריה משנות השבעים, אך מוכר יותר בשל אזהרה משונה שהשמיע ב־2005: שוק המשכנתאות מסוכן.

קרנות גידור קרנות השקעה הנוקטות באסטרטגיה שאמורה להביא לרווח בכל מצב שוק על ידי השקעות מבוזרות. חוץ מאשר במצב שבו כל השווקים מתמוטטים. כמו עכשיו, למשל.

ר.

רגולטור האל החדש, מושא הסגידה של כל מי שעד לפני רגע העריצו את היד הנעלמה (ע"ע) וכעת רק מייחלים לאב גדול שיפתור הכל. בארה"ב מתגלם בשילוש בוש־פולסון־ברננקי. בישראל עדיין מחפשים אותו.

ש.

שורטיסטים סוחרים הנוקטים אסטרטגיה של מכירה בחסר של מניות, ומרוויחים כשמחירן יורד. חלק גדול מהפעילות שלהם נאסרה בטענה שהם מפילים את השווקים.

ת.

תאוות בצע הדמון הפסיכולוגי שהניע את הקפיטליזם (ע"ע) האמריקאי, לפי רוב אזרחי ארה"ב, בעיקר אלה שגרים במיין סטריט (ע"ע).

777 הנפילה החדה ביותר בנקודות של הדאו ג'ונס אי פעם, ב־29 בספטמבר.

1929 השנה שבה התרסקה הבורסה בניו יורק והתחיל השפל הגדול. יש מי שנתקף נוסטלגיה. השפל הוליד את תוכנית הניו־דיל, ששיקמה את הכלכלה האמריקאית בהתערבות ממשלתית אגרסיבית ובניגוד לכללי היד הנעלמה (ע"ע).

936 נקודות. העלייה הגדולה אי פעם במדד דאו ג'ונס, שהתרחשה ב־13 לאוקטובר השנה, יום שני הלבן, כנראה. אנליסטים טוענים שקפיצה כזו אינה סיבה לאופוריה, אלא רק מעידה על העצבנות הגדולה בשווקים.

תגיות