אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההייטק העולמי: הגדולים מקצצים, הקטנים בסכנת קריסה צילומים: רויטרס, בלומברג

ההייטק העולמי: הגדולים מקצצים, הקטנים בסכנת קריסה

עמק הסיליקון קיצץ החודש כ־20 אלף משרות: בין הנפגעים עובדי יאהו, דל, eBay ועשרות חברות קטנות. החשש: דור שלם של סטארט־אפים יעלם

27.10.2008, 16:39 | דורה קישינבסקי

עמק הסיליקון לא הופתע למצוא את המשבר הכלכלי בשעריו. הפרשנים טוענים כבר שנים שההשקעות בסטארט־אפים עם רעיונות אופנתיים והכנסות אפסיות מזכירות את ימי בועת הדוט.קום של סוף שנות התשעים. מאמצע חודש אוגוסט עד היום איבד מדד חברות הטכנולוגיה בנאסד"ק שליש מערכו, ובסוף ספטמבר הרכינו חברות הטכנולוגיה את ראשיהן בהכנעה, וקיצצו כ־20 אלף משרות, ובהן 3,000 משרות בחברת זירוקס, 8,900 בדל, כ־1,500 ביאהו, 3,000 ביצרנית השבבים הגרמנית Qimonda וכמה מאות בסטארט־אפים קטנים. כמה פרשנים טוענים שהחברה הגדולות, כגון דל וזירוקס, ניצלו את המשבר כדי להפחית את הוצאות כוח האדם שלהן, וכי אינן חוששות להיקלע להפסדים. אולם חברות בינוניות וסטארט־אפים רבים נמצאים בסכנת סגירה ממשית.

איביי: סובלים כמו כל חנות

 

תאריך ההודעה: 29 בספטמבר

היקף הקיצוץ: 10% (1,600 עובדים)

דבר ההנהלה: "נראה שזו עומדת להיות מחזוריות כלכלית טיפוסית שמשפיעה על ההוצאות הכספיות של הצרכן. אנחנו לא חסינים" (מנכ"ל eBay, ג'ון דונהיו, בהודעה לעיתונות).

בהתרסקות הבועה של תחילת העשור היתה eBay מהחברות הבודדות ששמרו על מוראל גבוה. מג וויטמן, אז מנכ"לית החברה והיום יועצת למועמד הרפובליקאי לנשיאות ג'ון מקיין, הכריזה אז בגאווה ש־eBay "עמידה בפני המיתון". "הניו יורק טיימס" נהנה להזכיר את הציטוט הזה החודש, כשהחברה הודיעה על קיצוץ של עשירית מכוח האדם שלה - כ־1,600 עובדים. הסיבה: המשבר הכלכלי גורם לפחות גולשים להשתתף במכירות הפומביות באתר ebay.com לא פחות משהוא מאט את המכירות הקמעונאיות במדינה כולה. כמו אמזון ואתרי מכירות אחרים, גם eBay נדרכת לקראת עונת הקניות שלפני חג המולד, ביודעה שהקפיצה המסורתית בהכנסות בעונה זו לא תהיה גבוהה כבעבר.

hp ו-dell: הקדימו תרופה

תאריך ההודעה: דל באמצע אוגוסט, HP באמצע ספטמבר

היקף הקיצוץ: 10% בדל (8,900 עובדים), 14% בדל (24 אלף עובדים)

דבר ההנהלה: "אלה ימים קשים בוול סטריט, אבל אנחנו נהיה חברה גדולה וחזקה יותר בתום התהליך" (מנכ"ל HP מייקל הרד).

נערכו לתקופה הקשה. מייקל דל, צילום: בלומברג נערכו לתקופה הקשה. מייקל דל | צילום: בלומברג נערכו לתקופה הקשה. מייקל דל, צילום: בלומברג

תעשיית החומרה, שהכנסותיה מבוססות על מכירת מוצרים ולא על פרסום או צפי להכנסות עתידיות, חזתה את הירידה בהכנסות ונערכה אליה.

HP, יצרנית המחשבים הגדולה בעולם, הכריזה כבר ב־15 בספטמבר על גל פיטורים של כ־24 אלף מתוך 170 אלף עובדיה, במסגרת השלמת תהליך המיזוג עם חברת EDS, שלה כ־130 אלף עובדים. מנכ"ל HP מרק הרד אמר שהקיצוץ יתפרש על פני שלוש שנים, ויאפשר לחברה הממוזגת להתמודד היטב עם המיתון המתקרב. יצרנית המחשבים השניה בגודלה, דל, סיימה לאחרונה לפטר 8,900 מעובדיה ברחבי העולם. מנכ"ל החברה מייקל דל נשמע אופטימי החודש, כשהזהיר ששוק המחשבים העולמי נמצא בהאטה שלא צפויה לחלוף בקרוב, אבל שדל צומחת מהר יותר מהממוצע בתעשיה וערוכה להתמודד עם תקופה כלכלית קשה.

יאהו: מתכווצים

 

תאריך ההודעה: 21 באוקטובר

היקף הקיצוץ: 10% (1,520 עובדים)

דבר ההנהלה: "אנו עומדים לבחון כל אחד מתחומי הפעילות שלנו, ולשאול אם כדאי לנו למכור את זה או לסגור את זה" (מנכ"ל החברה, ג'רי יאנג, באימייל לעובדים).

רבעון קשה, חסכון בהוצאות כוח אדם. יאהו, צילום: אי פי איי רבעון קשה, חסכון בהוצאות כוח אדם. יאהו | צילום: אי פי איי רבעון קשה, חסכון בהוצאות כוח אדם. יאהו, צילום: אי פי איי

ענקית האינטרנט המקרטעת לא הפתיעה כשדיווחה על צניחה של 64% ברווחים ברבעון השלישי של 2008 בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, וכשהודיעה שהרבעון הבא צפוי להיות קשה יותר. ביום שפורסמו תוצאות הרבעון הודיע מנכ"ל החברה ג'רי יאנג על קיצוץ של "לפחות 10%" מכוח האדם, כלומר לפחות מ־1,520 עובדים. יאנג הסביר במכתב שהקיצוץ נועד לחסוך ליאהו 400 מיליון דולר בשנה הבאה, שרשימת המפוטרים תגובש בשבוע הבא ושהעובדים יפוטרו לפני חג המולד. לפי דיווחים ברשת, ההודעה הורידה את המורל של עובדי החברה, שממילא חוששים לעתידה מאז דחיית הצעת הרכש של מיקרוסופט, ועל רקע בחינת שיתוף הפעולה החדש שלה עם גוגל על ידי רשות ההגבלים עסקיים.

הסטארט-אפים הקטנים: רעיונות שלא יוולדו

 

בהשוואה לאלפי המפוטרים בחברות הטכנולוגיה הגדולות, סטארט־אפים שמפטרים ארבעה עובדים נשמעים כמו בעיה קטנה יחסית. בלוג חדשות הטכנולוגיה טק־קראנץ' חישב ומצא שמקרב 20 אלף המפוטרים בגל האחרון, רק 573 עבדו בחברות סטארט־אפ. אלא שמגזר הסטארט־אפ הוא זה שהוליד את גוגל, יאהו, eBay, אמזון, ואת רוב החברות שמובילות כיום את עולם ההייטק והאינטרנט. המגזר הזה עתיד להוליד גם את החברות שישנו את פני עולם הטכנולוגיה בשנים הבאות.

בין הסטארט־אפים שנאלצו לערוך קיצוצים שמאיימים על המשך קיומם נמנים רדיו האינטרנט הפופולרי פנדורה, שפיטר 20 עובדים, רשת הבלוגים המובילה בארצות הברית גוקר־מדיה, שפיטרה 19 מתוך 133 עובדיה, אתר מכירת הכרטיסים TicketMaster שפיטר 300 עובדים, וכן מנוע החיפוש Wikia, הרשת החברתית hi5 ועוד כשלושים סטארט־אפים שקיצצו עובדים בחודש החולף.

מיקרוסופט, גוגל, אפל ואמזון: איזה משבר?

 

דבר ההנהלה: "יש כאן הזדמנויות יוצאות דופן עבור חברות שיש להן המזומן הדרוש" (מנכ"ל אפל, סטיב ג'ובס).

בשליטות של עולם ההייטק המשבר עדיין לא נגע. המכירות המצוינות של האייפון, האייפוד, מחשבי המקינטוש וקבצי המוזיקה באתר אייטיונז מאפשרות לאפל לעמוד בצד ולחייך, בעוד שאר חברות הטכנולוגיה מתרוצצות ומחפשות מקלט מהמיתון. מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס דיווח ב־21 באוקטובר על רבעון שלישי מצוין, והוסיף כי לחברה יש "25 מיליארד דולר בבנק". ההשערות בתעשייה הן שאפל תנסה לרכוש במחיר מציאה חברת טכנולוגיה גדולה, כדוגמת יאהו, דל או יצרנית פוטושופ אדובי.

במסיבת עיתונאים שערך בשבוע שעבר, דיווח מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס בזחיחות על עליה של 48% ברווחי החברה ברבעון האחרון, בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. עם זאת, ענקית המכירות תיקנה את צפי ההכנסות שלה לרבעון הבא מ־7.2 מיליארד דולר ל־6-7 מיליארד.

גם בגוגל העסקים כרגיל. מניית החברה אמנם איבדה כמחצית מערכה מתחילת השנה, אולם החברה עצמה דיווחה על תוצאות מצויינות ברבעון השלישי. האנליסט קולין גיליס מקאנאקורד אמר בראיון לסוכנות הידיעות אי.פי: "אנשים מבינים פתאום שאם יש מניה שאתה רוצה שתהיה אצלך בתקופת האי־ודאות הזאת, זוהי המניה של גוגל".

400 מפוטרי הייטק בישראל

גל הפיטורים בענף ההייטק לא דילג על ישראל. לפי הערכות, בשבועות האחרונים פוטרו יותר מ־600 עובדי הייטק. כמה דוגמאות בולטות: באמדוקס פוטרו כ-200 עובדים. בקומברס הודיעו על פיטורי 100 עובדים (מתוך 4,500). חברת מרקדו, מפתחת מערכות תוכנה לניהול אתרי מסחר אלקטרוניים, נמכרה תמורת 8 מיליון דולר (הושקעו בה יותר מ־70) וכל 90 עובדיה פוטרו. גו נטוורקס, שפיתחה רשתות אינטרנט עירונית, נמכרה בזול (25 מיליון דולר, לעומת השקעה של 21 מיליון דולר) ופיטרה את כל 100 עובדיה. נוסף על כך נסגרו במהלך החודש האחרון יותר מעשרה סטארט־אפים, רובם חברות ותיקות שלהן יותר מ־20 עובדים.

בתעשייה מעריכים כי עוד עשרות סטארט־אפים, בייחוד אלו המצויים בין גיוסים, עשויים להצטרף בחודשים הקרובים לרשימת הנסגרים המתארכת.

 

 

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה