אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: הירידה בפעילות המשק תימשך גם ברבעון האחרון צילום: shutterstock

בנק ישראל: הירידה בפעילות המשק תימשך גם ברבעון האחרון

מסקר החברות של הבנק עולה כי העסקים הפרטיים ממשיכים לצפות ירידה בצמיחתם; הבנק ציין כי בשוק העבודה מסתמנת עצירה בירידת שיעורי האבטלה שהתרחשה בשנים האחרונות; עוד נמסר עוד כי פרמיית הסיכון של ישראל הוכפלה לרמה של 2.2%

27.10.2008, 19:54 | אמנון אטד

בנק ישראל פרסם הערב (ב') נתון לא מעודד נוסף על המשק הישראלי ולפיו החברות והעסקים במשק צופים, כי גם ברבעון האחרון של השנה תירשם ירידה בצמיחה בפעילותם. עובדה זו מתבררת מנתונים ראשוניים של סקר החברות של בנק ישראל, שנדונו במהלך דיוני הריבית שפרסם הבנק, הערב. הנגיד, פרופ' סטנלי פישר, הודיע על החלטתו להוריד את הריבית ב-0.25% לרמה של 3.5%.

לדברי בנק ישראל, ההאטה בקצב התרחבות המשק באה לידי ביטוי גם בירידה שנרשמה ברבעון השלישי בגביית המיסים. בעיקר מדובר בירידות בהכנסות מתקבולי מס הבריאות, המעידות על צמצום בסך הוצאות השכר במשק ובהכנסות ממע"מ על הייצור המקומי, המשקפות את רמת הצריכה. עוד מציין הבנק, כי בשוק העבודה מסתמנת עצירה בירידת שיעורי האבטלה שהתרחשה בשנים האחרונות. בתקופה שבין מרץ ליולי גם לא חל שינוי במספר המשרות במשק.

מדיוני הריבית מתברר עוד, כי פרמיית הסיכון של ישראל זינקה בחודש האחרון במידה משמעותית: מרמה של 1.07% לרמה של 2.2%. פרמיית הסיכון היא תוספת הריבית שדורשים המשקיעים עבור השקעה בנייר ערך בעל סיכון, מעבר לריבית של נייר ערך ללא סיכונים. לפני כחצי שנה הסתכמה פרמיית הסיכון ב-0.52% בלבד, לאחר שבחודשי הקיץ בשנה שעברה היא ירדה לשפל היסטורי של 0.17%.

יחד עם זאת, הזינוק בפרמיית הסיכון אינו אופייני רק לישראל ובמרבית המשקים המתעוררים נרשמו בתקופה זו אף עליות חדות יותר.

המשמעות המעשית של העלייה בפרמיית הסיכון שלנו רבה ביותר: היא זו שקובעת למעשה את גובה הריבית שיידרשו לשלם ממשלת ישראל וחברות ישראליות בגיוסי הכספים שלהם בחו"ל. בנוסף, יש לפרמיית הסיכון גם השפעה עקיפה על גובה הריבית לטווח ארוך בארץ. ריבית זו משפיעה על השיקולים העסקיים של המשקיעים במשק וממנה נגזר גם גובה ריבית המשכנתאות.

תגיות