אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא הבנק העולמי לשעבר ג'יימס וולפנזון: "חברות האשראי בארה"ב בסכנה" צילום: בלומברג

נשיא הבנק העולמי לשעבר ג'יימס וולפנזון: "חברות האשראי בארה"ב בסכנה"

בראיון ל"כלכליסט" מותח וולפנזון ביקורת על האופן שבו מטפל ממשל בוש במשבר, ומטיל אחריות על חברות הדירוג. "אין לנו ניסיון במשבר דומה"

28.10.2008, 07:07 | עידן גרינבאום ואמיר שטוקהמר

"הדאגה המרכזית שלי כעת היא מהתמוטטות של חברות אשראי בארצות הברית. חברות אלו עלולות למצוא את עצמן בבעיה דומה לזו שהתעוררה בשוק המשכנתאות, כאשר אנשים לא יוכלו להחזיר את הכספים שלקחו", כך אמר אתמול נשיא הבנק העולמי לשעבר ג'יימס וולפנזון במפגש שערך עם עיתונאים בתל אביב.

לדברי וולפנזון, המבקר בישראל במסגרת אירועי העשור למרכז פרס לשלום, מדובר במשבר החמור ביותר שראה מימיו, ולהערכתו יחלפו חודשים בטרם ניתן יהיה להעריך את היקפו. "גם אם הבורסות של ניו יורק יעלו היום או מחר ב־15%, זה עדיין לא אומר שהמשבר נגמר", ציין וולפנזון והוסיף: "צריך להפריד בין מה שקורה בשווקים לבין מה שקורה במוסדות הפיננסיים. הבעיה במוסדות אלו קשה, ולאיש מאיתנו אין את הניסיון במשבר דומה. אף אחד לא יוכל לדעת מתי הוא ייגמר. השינוי יבוא כאשר יחזור הביטחון של האזרחים ולא לזה של בנקאי ההשקעות".

וולפנזון מתח ביקורת על מדיניות ממשל בוש באשר למשבר: "הנשיא מכנס את הוועידה העולמית של המנהיגים ב־15 בנובמבר כדי להתמודד עם האירועים, אבל המשבר לא מחכה ומתנהל מרגע לרגע".

וולפנזון. "המשבר לא מחכה לוועידה של הנשיא בוש", צילום: בלומברג וולפנזון. "המשבר לא מחכה לוועידה של הנשיא בוש" | צילום: בלומברג וולפנזון. "המשבר לא מחכה לוועידה של הנשיא בוש", צילום: בלומברג

את האחריות לפרוץ המשבר הטיל וולפנזון, בין השאר, על סוכנויות הדירוג. "הן העניקו לניירות הערך מגובי המשכנתאות דירוג שלא שיקף את ערכם בפועל וכתוצאה מכך גילו הבנקים כי הנכסים שברשותם היו שווים פחות מכפי שהעריכו. הדרך לפאניקה היתה קצרה", אמר וולפנזון והוסיף: "זהו משבר מדרגה ראשונה בכל קנה מידה".

חלק נכבד מפגישתו עם התקשורת הישראלית ייחד וולפנזון לניסיונותיו לסייע בפתרון הסכסוך עם הפלסטינים, וסיפר על כישלונו של פרויקט החממות שהוביל בעזה, תוך שהוא מטיל את האשמה על שני הצדדים. "אני רואה את הסכסוך במזרח התיכון כמו הצגה שהיתה על הבמה המרכזית בברודוויי, משם עברה לאולמות הצדדיים, ובקרוב היא עלולה לרדת מהבמות לחלוטין מבלי שאיש יתעניין בה".

לדבריו, הדרך היחידה לפתרון היא התעלות של שני הצדדים מעבר לעיסוק בשאלה מי צודק. וולפנזון ציין כי על שני הצדדים להכיר בכך שהשגת שלום היא אינטרס ראשון במעלה, וכי הוא מצטער על כך שההנהגות טרם הפנימו זאת. נוסף על כך, אמר כי למצב הסכסוך יש השפעה גם על הדור הצעיר: "אני מכיר ישראלים צעירים רבים שגרים בארה"ב ואינם מעוניינים לחזור".

תגיות