אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העליון הורה לרשות המסים לבחון הכרה בהוצאת המטפלת צילום: גלעד קוולרציק

העליון הורה לרשות המסים לבחון הכרה בהוצאת המטפלת

לטענת הרשות הדבר יוביל להוצאה מיידית של כ-16 מיליארד שקל. לדברי התביעה אין כל בסיס לסכום זה ומדובר למעשה בסכום נמוך ממנו משמעותית

28.10.2008, 17:21 | הדר קנה

בית המשפט העליון  הורה היום (ג') לרשות המסים, כי תוך 30 יום תבחן אפשרות להסדיר בתקנות ולהכיר חלקית בהוצאות המטפלת תוך הפעלת שיקול דעת לגבי המגבלות. המגבלות שייבחנו הן סכום תקרה, דרישה ששני ההורים יעבדו וקבלת החזר לפי המשכורת הנמוכה יותר.

הדיון  נסב סביב השאלה האם הוצאות גן הילדים ומטפלת הם הוצאה פרטית או מעורבת. הוצאה פרטית הינה הוצאה שלא

מותרת בניכוי, ואילו בהוצאה מעורבת ניתן להכיר בחלק מההוצאות כפרטיות ובחלקם כעסקיות (כמו הוצאות רכב, פלאפון וכד').

הכרה בהוצאות המטפלת, צילום: שאול גולן הכרה בהוצאות המטפלת | צילום: שאול גולן הכרה בהוצאות המטפלת, צילום: שאול גולן

הרכב השופטים העלה את השאלה לפיה אם מדובר בהוצאה מעורבת מדוע לא יהיה ניתן לקבוע תקנות של שר האוצר (מכוח סעיף 32 לפקודת מס הכנסה) אשר יקבעו איזה חלק מהוצאות המטפלת מוכרות במס. השאלה שהעלה בית המשפט מצריכה את רשות המסים להסכים לקביעה שמדובר בהוצאה מעורבת ולקבל על עצמו לשלם החזרים, גם אם חלקיים, להורים.

עו"ד משה מזרחי, היועץ המשפטי של רשות המסים, טוען כי החלטה זו תהיה קשה במיוחד לאור העובדה כי הם מתמודדים גם כך עם גרעון צפוי בגבייה בסדר גודל של 2-4 מיליארד שקל השנה. עו"ד מזרחי אמר ל"כלכליסט" כי: "אנחנו נלך להנהלת האוצר, בימים קשים אלו של מיתון, ונחליט אם אפשר לוותר על כמה מיליארדים של אוצר המדינה. אם נפסיד את התיק מדובר בהוצאה מיידית של 16 מיליארד שקל, וזאת בהנחה שאנחנו מגבילים את ההוצאה. אם לא נגביל הסכום יעלה ל-20 מיליארד שקל".

עו"ד מזרחי מדגיש כי עד כה ובמשך עשרות השנים האחרונות, פעלה רשות המסים מתוך הנחה שהוצאות ילדים אינן מותרות בניכוי: "אנחנו רצינו לדאוג לשכבות החלשות ולכן עשינו מנגנונים שלמים שיסייעו להם לצאת לעבודה. כמו לדוגמא: סבסוד מעונות יום, נקודות זיכוי עבור ילדים ומס הכנסה שלילי. כל העלויות הללו לא היו קורות אילו ידענו שיש סיכוי שהוצאות ילדים יהיו מוכרות במס".

עו"ד יניב שקל, המייצג את התובעת ורד פרי, לא מתרשם מטענות רשות המסים ואומר כי: "ההסדרים האחרונים של זיכוים וקצבאות הם הסדרים סוציאליים שנועדו לסייע לכל משפחה באשר היא ולא נותנים פתרון לנושא הוצאות ההשגחה שהם הוצאות מיוחדות לנישומים ספציפיים שצריכים לשלם מס אמת". עו"ד שקל מוסיף וטוען כי לרשות המסים אין שום אסמכתאות לסכום של מיליארדי השקלים: "הסכום שנתנה הרשות לא לוקח בחשבון את התקנות שיגבילו את הסכום. התוצאה של המגבלות הוא שהסכום ירד משמעותית, בין 60% ל-80% פחות".

לדעתו של שקל בית המשפט נוטה לקבל את דעתו בנוגע להכרה בהוצאות: "בית המשפט שלח את המדינה לקבוע תקנות והדבר אומר כי  קיבל את עמדתנו שההוצאות ככלל מוכרות על פי הדין הקיים. עם זאת הוא ביקש להסדיר את עניין המגבלות, למשל דרישה ששני ההורים יהיו הורים עובדים, תקרות לסכום המקסימאלי וכד'". 

תגיות