אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: גלגל הצלה חשבונאי לרבעון השלישי צילום: סי די בנק

בלעדי: גלגל הצלה חשבונאי לרבעון השלישי

תקנה חשבונאית חדשה תאפשר לחברות להתעלם תחת הגבלות מסוימות מהפסדים בנכסים פיננסיים. המועד האחרון לאימוץ התקנה יפוג בסוף השבוע

29.10.2008, 07:25 | גולן פרידנפלד

בימים שבהם הפאניקה של המשקיעים חותכת את שוויין של החברות בעשרות אחוזים ביום, טרודות החברות הציבוריות בייפוי הדו"חות של הרבעון השלישי - שככל הנראה יהיו מהגרועים בהיסטוריה. רואי החשבון מצאו גלגל הצלה (גם אם רעוע) שעשוי להעלים את ההפסדים הכבדים שנגרמו לחברות כתוצאה מההשקעות במניות ואיגרות חוב בחודשים האחרונים.

לוחות הזמנים לחוצים ביותר ומאפשרים לחברות להחליט האם לסווג מחדש את הנכסים הפיננסיים עד ל־1 בנובמבר, כלומר יום שישי הקרוב. עד אז יוכלו החברות לסווג את הנכסים לפי רצונן בכל תאריך שיחפצו בו בין 1 ביולי ל־1 בנובמבר ובאופן רטרוספקטיבי, אך חברות שלא יצליחו לבצע את הפעולות הנדרשות עד 1 בנובמבר, לא יוכלו להחיל את הכלל הרטרוספקטיבי ולמעשה ייאלצו להכיר בהפסדים שנוצרו מהמפולת הפיננסית שהתרחשה בעיקרה בחודשים יולי עד ספטמבר.

רואי החשבון אף שלחו בימים האחרונים מכתבים לחברות ובהם הם מפצירים בהן לקבל החלטות במהירות, כדי שלא להחמיץ את חלון ההזדמנויות החד־פעמי שנקרה בדרכן. הסיבה לתיקון נעוצה בדאגה שחשו המנהיגים האירופים ושרי האוצר של מדינות האיחוד בנוגע לנחיתות הגופים הפיננסיים האירופיים המדווחים בשיטת ה־IFRS, לעומת הדיווח של חברות אמריקאיות ואחרות שנעשה לפי כללי חשבונאות אחרים.

"חלק ניכר מהגופים הפיננסיים באירופה הרימו את הכפפה והם מתכוונים ליישם את התיקון הלכה למעשה", אומר משה פרץ, שותף וראש המחלקה המקצועית בקסלמן וקסלמן PwC־ישראל. "אצלנו, בארץ, ההיענות בינתיים נמוכה מאוד, אבל יש לא מעט חברות שעשויות לשנות את המדיניות החשבונאית שלהן".

באילו מקרים יהיה אפשר להחביא את ההפסדים? מהתיקון שהוציא המוסד הבינלאומי לתקינה בחשבונאות (IASB) עולה כי יהיה אפשר לסווג מחדש נכסים פיננסיים מסוימים שסווגו וטופלו קודם לכן לפי קטגוריית "שווי הוגן דרך רווח או הפסד (Fair value through profit or loss), או לפי קטגוריית נכסים פיננסיים זמינים למכירה (Available for sale) לקטגוריה אחרת תחת הגבלות.

בהתאם לתיקון יוכלו החברות לסווג מחדש נכס פיננסי מתוך קטגוריית "שווי הוגן דרך רווח או הפסד" בתנאי שהוא אינו מוגדר כנגזר ולא יועד על ידי החברה לקטגוריה זו בעת ההכרה בו לראשונה, אלא נכנס לקטגוריה זו בשל היותו "מוחזק למסחר". תנאי נוסף להחלת הכלל החדש הוא שהנכס הפיננסי אינו מוחזק על ידי החברה לשם מכירתו או רכישתו מחדש בתקופה הקרובה.

נוסף על כך, התיקון מציין שכאשר מדובר בנכס פיננסי שהיה עונה להגדרת "הלוואות וחייבים", יהיה אפשר להחיל את הכלל בתנאי שלחברה יש את הכוונה והיכולת להחזיקו בעתיד הנראה לעין, או עד למועד הפדיון. לגבי נכסים פיננסיים אחרים שאינם הלוואות וחייבים ניתן יהיה להחיל את הכלל בתנאי שהתקיימו נסיבות נדירות. לצורך העניין קבע המוסד לתקינה בינלאומית שהירידות האחרונות הן בבחינת אירוע נדיר.

גם את הנכסים שטופלו וסווגו לפי קטגוריית נכסים פיננסיים זמינים למכירה יהיה אפשר לסווג מחדש להלוואות וחייבים בתנאי שהנכס הפיננסי היה עונה להגדרת קטגוריית הלוואות וחייבים אלמלא סווג לקטגוריית נכסים פיננסיים זמינים למכירה, וכן בתנאי שלחברה יש את הכוונה והיכולת להחזיק בנכס עד לפדיון.

אימוץ של התקנה מאפשר למעשה לחברות לעשות בקדייטינג בסיווג של ההשקעות שביצעו אם אכן הן עומדות בכל התנאים שפורטו. דהיינו, השקעות שבוצעו ושמחקו עשרות אם לא מאות מיליוני שקלים משוויין יוכלו להירשם בספרים לפי השווי ההוגן כפי שהיה בתאריך ספציפי שבו תבחר הפירמה. עם זאת, כדאי לזכור שכל חברה תידרש להסביר מדוע בחרה בתאריך זה, ומה היה האירוע המכונן שגרם לה לבחור בו.

תגיות