אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקאמבק של גורדון בראון צילום: בלומברג

הקאמבק של גורדון בראון

ראש הממשלה הבריטי גורדון בראון התרסק בסקרים, עד שהשווקים הפיננסיים התרסקו גם הם והחזירו אותו לתמונה כמנהיג כלכלי מוביל

30.10.2008, 09:58 | לאלי וויימאות, "ניוזוויק", מיוחד ל"כלכליסט"

אמרו שכוכבו דעך, אך מאז פרץ המשבר הפיננסי העולמי ראש הממשלה הבריטי גורדון בראון מתנהג כמו מנהיג אמיתי. הוא העביר חוק לחילוץ הבנקים, ששימש דוגמה לאירופה ולארצות הברית, אשר קיבלו את מנהיגותו (פחות או יותר).

כעת ההתעקשות שלו ליצור מערכת פיננסית עולמית חדשה מהדהדת אצל עוד מנהיגים בעולם. הנשיא בוש יכנס פגישה של מדינות ה-G20 בוושינגטון ב-15 בנובמבר כדי לדון בתוכנית כזו. בשבוע שעבר דיבר בראון על המשבר עם לאלי וויימאות מ"ניוזוויק". להלן תמליל חלקי של הראיון:

וויימאות: כשאתה וטוני בלייר עליתם לשלטון נראה היה שהרחקתם את מפלגת הלייבור מהסוציאליזם. עכשיו נראה שאתם חוזרים אליו.

בראון: "את טועה. אנחנו עושים מה שכל מדינה אחרת עושה, שזה לקחת נתחים מהבנקים שלה כדי להגדיל את ההון שלהם. אנחנו הולכים למכור את הנתחים הללו בהקדם האפשרי".

אז אתם משקיעים בבנקים...

"כאמצעי זמני. זמני לחלוטין. אנחנו יכולים להגדיל את ההון שלהם, לחזק אותם, ואז נשמח מאוד אם אנשים אחרים יקנו את המניות".

האם התוכנית שלך צוברת תאוצה?

"היא עובדת, במובן זה שהבנקים חזקים יותר משהיו. היא גם מבטיחה את הגדלת היקף ההלוואות, אבל זה ייקח זמן".

כמה זמן?

"זו הנקודה. אני חושב שהאירועים בכלכלה מחוץ למגזר הפיננסי מתחילים להשפיע גם הם. מה שהשפיע על רמת החיים באמריקה ובבריטניה בשנה האחרונה הוא העלייה במחירי הנפט והמזון. כעת מחירי הנפט מתחילים לרדת. מחירי המזון צפויים לרדת. אז ייתכן שההשפעה הזו על רמת החיים תתמתן".

בראון. "הכלכלה זקוקה למערכת התראה", צילום: בלומברג בראון. "הכלכלה זקוקה למערכת התראה" | צילום: בלומברג בראון. "הכלכלה זקוקה למערכת התראה", צילום: בלומברג

האם ראית אי פעם משהו כמו המשבר הפיננסי הנוכחי?

"זהו המשבר הפיננסי הראשון של העידן הגלובלי. נהנינו מכמה יתרונות עקב היותנו חלק מהכלכלה הגלובלית: היו לנו שיעורי ריבית נמוכים במשך עשר שנים; היו לנו עשר שנים של מחירים נמוכים לצרכן - במכשירי החשמל, בביגוד ובכל מה שמגיע מאסיה. כעת אנו צריכים להתמודד עם האתגרים: בניית המשרות שלנו מחדש, בעיות האנרגיה... יש מערכת פיננסית גלובלית אבל יש פיקוח על המערכת רק ברמה הלאומית... וזו אחת הסיבות לצורך בשינוי שלה".

איך אתה רואה את מבנה המערכת החדש בעידן הנוכחי?

"נדרשת לנו המקבילה למה שנעשה בהסכם ברטון וודס בשנת 1945. צריך מערכת התראה מוקדמת לכלכלת העולם, צריך חוקים לפיקוח עולמי שיהיו דומים במדינות השונות. צריך חשבונאות אחידה; צריך האחדה בדרכים להתמודדות עם מחיקת חובות; וצריך האחדה של הדרכים להתמודדות עם נושא השקיפות".

אתה לא חושב שזה יהיה קשה להשגה?

"אני חושב שזה אפשרי, כשם שבשנות הארבעים היה אפשרי שאנשים בעלי חזון ייצרו מערכת חדשה, כך זה אפשרי עכשיו. אנחנו חייבים חזון".

לדעתך, מה יהיה עומק המיתון בארצך?

"לא הייתי נותן תחזית כרגע. אני חושב שהדבר החשוב הוא שנראה מידה של שיתוף פעולה בינלאומי שייתן לאנשים ביטחון שניתן להתגבר על המשבר".

עד כמה גדולה כרגע התהום בין ארה"ב לבריטניה?

"אנחנו עובדים היטב עם הממשל האמריקאי. הנשיא בוש הפגין מנהיגות כשארגן את הכינוס ב־15 בנובמבר. מובן שתוכנית הממשל להתמודדות עם נכסים רעילים ולהגדלת הון הבנקים אינה שונה במידה ניכרת ממה שכל מדינה באירופה עושה".

יש הזוקפים זאת לזכותך.

"היינו אולי המדינה הראשונה שעשתה את הדברים האלה".

האם כל זה שינה את העתיד הפוליטי שלך, ואולי של מפלגתך?

"הפוליטיקה מלאה עליות ומורדות. אני חושבת שהדבר החשוב הוא זה... להראות שאנחנו אכן יכולים להתמודד עם בעיה אמיתית ולעזור למדינה להתגבר עליה. חשוב שנשכנע מדינות אחרות שיש צעדים שאנחנו יכולים לנקוט יחד".

היית משווה את מה שקורה בארה"ב לתקופה שבה השפעתה של בריטניה נשחקה? אתה חושב שאמריקה תחזור אי פעם להיות מה שהיא היתה?

"ארה"ב היא מדינה עמידה ביותר. יש לכם עוצמות מדהימות. יש לכם יזמים נפלאים וכמה חברות מעולות. אמריקה תמיד תהיה מדינה חזקה מאוד. אני חושב שהעמידות שתיראה בתקופה הבאה רק תמחיש את הכוח העצום של אמריקה ואת מעמדה בעולם".

תגיות