אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עלייה בהשקעות בחברות הייטק, למרות המשבר הכלכלי צילום: shutterstock

עלייה בהשקעות בחברות הייטק, למרות המשבר הכלכלי

לפי דו"ח Money Tree, ברבעון השלישי גייסו חברות הייטק מגובות הון סיכון 393 מיליון דולר בישראל, עלייה של כ-12% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ושל 35% לעומת הרבעון הקודם. עלייה של 300% בהשקעה של קרנות ישראליות בחברות מעבר לים

03.11.2008, 09:53 | אסף גלעד

למרות אווירת הנכאים השוררת בשוק, והפיטורים ההמוניים בחברות הטכנולוגיה מדווחת היום פירמת רואי החשבון PWC קסלמן וקסלמן על עלייה של 35% בגיוסים של חברות הייטק מגובות הון-סיכון, לעומת הרבעון הקודם. ברבעון השלישי של השנה גייסו חברות ההייטק 393 מיליון דולר מקרנות הון סיכון ישראליות וזרות, אנג'לים, בנקים מסחריים ובנקי השקעות, חברות ענק וכן משרדי ממשלה והמדען הראשי, לעומת 291 מיליון דולר בלבד ברבעון השני של השנה. בהשוואה לכך, ברבעון המקביל אשתקד גויסו 350 מיליון דולר.

ממוצע ההשקעה בחברה עמד על 5 מיליון דולר ברבעון הנוכחי, לעומת 4.2 מיליון דולר ברבעון הקודם ו- 4.7 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

"להערכתנו, רמת השקעה זו אינה יכולה להישמר ברבעונים הבאים ולכן אנו צופים ירידה בהיקף ההשקעות בעתיד הנראה לעין." אומר יוסי פילוס, שותף ומנהל תחום הייעוץ וההיי-טק ב-PwC ישראל. "היעדר זמינות של כסף בשווקים הפיננסיים, יחד עם קשיי הקרנות וחברות הפרוטפוליו לגייס כספים, יוצרים נטייה טבעית של הקרנות להשקיע ולהגן על הפרוטפוליו הקיים"

קרנות ההון סיכון הישראליות מעידות על מגמה מהותית של גלולביזציה והשקעות מעבר לים. הקרנות הישראליות השקיעו ברבעון האחרון 35 מיליון דולר ב-16 חברות הייטק זרות, להן אין פעילות בארץ. זאת בהשוואה לסכום של כ-8 מיליון דולר אשר הושקעו ב-5 חברות זרות ברבעון הקודם, ו-13 מיליון דולר שהושקעו ב-10 חברות זרות ברבעון המקביל אשתקד. מאידך, קרנות ההון סיכון הישראליות ממשיכות לשמור על יציבות בנתח שלהן בין כלל ההשקעות בחברות ישראליות, עם 46% מכלל ההשקעות ברבעון השלישי, ביחס ל-56% ברבעון הקודם, ו- 46% ברבעון המקביל אשתקד.

מרבית הגידול בהשקעות מוסבר בעלייה משמעותית בהשקעות בחברות בשלב הביניים, הנמצאות בשלב טרום המכירה או תחילת מכירת המוצר אותו פיתחו. 58 חברות בשלב הביניים גייסו כ-338 מיליון דולר ברבעון הנוכחי, לעומת 51 חברות שגייסו כ-228 מיליון דולר ברבעון הקודם ו-54 חברות שגייסו כ-254 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. ברבעון השלישי של 2008 נצפו תשע עסקאות גדולות, בסכום כולל של כ-196 מיליון דולר, המהווה 58% מסך ההשקעות בחברות שנמצאות בשלב הביניים. ממוצע ההשקעה ברבעון זה עמד על 5.8 מיליון דולר, לעומת 4.5 מיליון דולר ברבעון הקודם ו- 4.6 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

השוק נסגר לאקזיטים, המשקיעים מזרימים כסף. שלמה קליש השוק נסגר לאקזיטים, המשקיעים מזרימים כסף. שלמה קליש השוק נסגר לאקזיטים, המשקיעים מזרימים כסף. שלמה קליש

חברות צעירות בשלב המוקדם ממשיכות להיתקל בקשיי גיוס כספים, כאשר ברבעון האחרון ממוצע ההשקעה לחברה צעירה עמד על 1.3 מיליון דולר, לעומת 1.5 מיליון דולר ברבעון הקודם, ו- 2.8 ברבעון המקביל אשתקד. ברבעון האחרון 13 חברות בשלב המוקדם גייסו כ-17 מיליון דולר, סכום המהווה 4% בלבד מסך ההשקעות ברבעון זה. זאת, לעומת 8 חברות שגייסו כ-12 מיליון דולר ברבעון הקודם.

שלמה קליש, מייסד קרן ההון סיכון ג'רוזלם גלובל, אומר ל"כלכליסט" בתגובה לדו"ח כי "השוק נסגר לאקזיטים של חברות, בין אם באמצעות הנפקה או בין אם באמצעות רכישה, בין השאר בגלל הירידה המשמעותית בערכן של החברות עצמן. זו הסיבה שישנו גידול בהשקעות בחברות בשלב הביניים: המשקיעים חייבים להשקיע באותן החברות, על מנת 'להעביר אותן את הנהר' עד פתיחת השוק לאקזיטים בעתיד". לגבי העליה בהשקעות הקרנות הישראליות מעבר לים אומר קליש: "המספרים אמנם קטנים, אך זוהי תחילתה של מגמה שתמשך ותתעצם בגלל הצמיחה המשמעותית שעדיין קיימת בשווקים במזרח אסיה כמו סין והודו".

תגיות