אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טכנולוגי על הבוקר: בחירות על קו הסיום צילום: בלומברג

טכנולוגי על הבוקר: בחירות על קו הסיום

האח הגדול סטיב יודע מה טוב למשתמשים שלו, מחקר על סקס מקוון טוען שהוא עשוי להוביל לדיכאון, האוסטרלים לא יודעים מה לעשות עם המשחק "טבח במוסלמים", ומלחמת תעשיית ההקלטה במשתמשים מגיעה לשפל חדש

03.11.2008, 09:58 | יוסי גורביץ

הספירה לאחור החלה

אם עבדכם הנאמן דוחף לכם כמויות בלתי מאוזנות של מידע על הבחירות בארה"ב, זה לא (רק) משום שהן מעניינות אותו, שלא לומר הפכו אותו לג'אנקי; הסיבה העיקרית היא שזה מה שמעסיק את מקורות המידע שלו, מארה"ב ועד אוסטרליה. לאף אחד אין זמן לדווח על טכנולוגיה; כולם סופרים בעצבנות אלקטורים, כולם בודקים מפות, (כמעט) כולם על סף התמוטטות עצבים, כותב שורות אלה בכלל זה.
יאללה כבר, שייגמר. שני המועמדים לבחירות בארה"ב, צילום: בלומברג יאללה כבר, שייגמר. שני המועמדים לבחירות בארה"ב | צילום: בלומברג יאללה כבר, שייגמר. שני המועמדים לבחירות בארה"ב, צילום: בלומברג

אז יאללה. בואו נוציא את זה מהגוף. הכלי השימושי החדש של העיתונאים, טוויטר, פתח לא פחות מתשעה ערוצי תקשורת יחודיים לבחירות, מדיווח על בעיות במכונות הצבעה ועד לקבלת סיוע דחוף מהקואליציה למען זכות הצבעה. יהיה מעניין, במשמעות של "פסיכוטי", לעקוב אחרי כל ההודעות בערוצים האלה. אבל, היי, העיתונאים הפוליטיים שם כבר ממילא חיים על דיאטה של אלכוהול וניקוטין.

כידוע, בניגוד לישראל, יום הבחירות בארה"ב איננו יום שבתון. זה לא מקרה: כבר האבות המייסדים חשבו שרק שמי שמוכן להשקיע צריך להצביע, והרעיון שאדם יקבל פרס – יום חופש – עבור הצבעה גרם להם חלחלה. התוצאה היא אחוז הצבעה נמוך. בעמק הסיליקון, נער הפוסטר של וורקהוליות, אחוז ההצבעה היה צפוי להיות נמוך במיוחד. לא עוד: שורה של בוסים בכירים, מאריק שמידט של גוגל דרומה, יצאו בקמפיין חדש, "שעת הצבעה" שמו, המפציר במתכנתים שלהם לחשוב על משהו מעבר לקוד, לצאת החוצה לאיזו שעה ולהצביע. חוק נאור של קליפורניה, שמאפשר לעובדים לקחת שעתיים חופשה בתשלום כדי להצביע, עומד להם לעזר. הבוסים מביאים אותו לידיעת העובדים.

הגורם הנעלם בבחירות האלה הוא הצעירים. לרבים מהם יש רק טלפון סלולרי, לא טלפון קווי – והמשמעות היא שהסוקרים לא מצליחים להגיע אליהם. על פי הסקרים, לאובמה יש יתרון עצום בקרב הצעירים, מה שעשוי להביא לנצחון גדול יותר מכפי שהסקרים מראים. החוק בארה"ב מאפשר למועמדים פוליטיים להטריד אנשים בטלפון, והצעירים מתלוננים שהם מוצפים ב"שיחות-רובוט" – שיחות מוקלטות שמגיעות אליהם ודורשות מהם משהו. ספאם סלולרי, בקיצור. לא ברור איך שמו הקמפיינים יד על המספרים, שאמורים להיות חסויים.

וזהו להיום. עוד יומיים. כדורי הרגעה יש לשלוח למערכת "כלכליסט".

גן נעול ומוברח

מדיניות האפסטור, חנות האפליקציות של האייפון, כבר זכתה כאן לקיתונות של ביקורת. נראה שהפעם הכת של סטיב ג'ובס עברה את הגבול. ישנו דפדפן חביב בשם אופרה, שמשמש כתחליף קל וראוי לרוב הדפדפנים. אופרה מייצרת גם דפדפנים לטלפונים סלולריים.

ומהו הסלולרי המדובר ביותר? נכון, הג'יזספון. אצה רצה אופרה, והכינה גרסה מותאמת לאייפון של הדפדפן שלה – ואז גילתה שהיא לא יכולה להפיץ אותו. אפליקציות לאייפון אפשר להעלות, חוקית, רק דרך האפסטור, ואפל לא אישרה את האפליקציה הזו – לדברי מנכ"ל אופרה, משום שהיא מתחרה בדפדפן של אפל, ספארי.

ככה זה כשאתה בכת סגורה: מנהיג הכת מחליט במה תשתמש ובמה לא, וגם גורף קצת כסף מהעסק. ומנהיגי הכת, כמובן, לעולם אינם טועים. לצפיה בהתפתלות שהיתה גורמת אפילו לסיינטולוג להתעוות, ראו את הבלוג הזה. האיש טוען שם שאופרה מעולם לא הציעה לאפל את הדפדפן שלה – ואז מסביר מדוע הדפדפן שלא הוצע צריך היה להיפסל, משום שהקוד שלו לא בסדר, או משהו.

הדכאון הגדול

מחקר שנערך באוסטרליה, ובו רואיינו 1,325 משתמשים על חיי המין המקוון שלהם, הגיע למסקנה שיתכן ויש קשר בין שימוש ברשת לצרכי סקס ובין דיכאון. על פי החוקרים, משך הזמן שאדם מבזבז ברשת בחיפוש אחר ריגוש מהיר עשוי להוביל לשיעורים גדולים מהרגיל של דכאון (27%), חרדה (30%) ולחץ (35%).

ראוי לציין, כפי שעושה ארס טכניקה בצדק, שיתכן והמחקר מבלבל בין ביצה ותרנגולת: שקשר איננו מציין בהכרח קשר של סיבה ותוצאה. בהחלט יתכן שדיכאון, לחץ וחרדה הם הסיבה לחיפוש סקס ברשת. אין ספק, עם זאת, שזה תחום מחקר חדש ומסעיר, שרק יתפתח בשנים הקרובות.

המקבילה האוסטרלית של "אינתיפאדה"

עושה צרות מקצועי בשם אריק וואן, שבעבר העלה אתר שמדרג מעשי טבח בעולם על פי מספר הקורבנות, ודאי מרוצה מהסערה החדשה שעורר: המשחק החדש שלו, בעל השם האנין "טבח במוסלמים", גרף מאות אלפי הורדות ומערער את היחסים בין הקהילה המוסלמית ושלטונות אוסטרליה.

וואן טוען שהמשחק הוא "כיפי ומהנה", והמטרה שלו היא פשוטה למדי: "למחוק את הגזע המוסלמי תוך שימוש במגוון של כלי הנשק ההרסניים ביותר בעולם". בטוב טעם, שחרר וואן את המשחק ביום השנה לפיגועי ה-11 בספטמבר. הקהילה המוסלמית טוענת שמדובר בהסתה לרצח. ממשלת אוסטרליה הפעילה מיד את נוהל התרנגולת הערופה, ורצה במעגלים חסרי פשר. המשטרה אמרה שצריך להתלונן במשרד התקשורת, ששלח את המתלוננים חזרה למשטרה, ומשרד התובע הכללי מיהר להשליך את התפוד הלוהט חזרה לזרועות המשטרה האומללה – שנאלצה לפתוח בחקירה כבר בספטמבר, אבל עוד לא הצליחה להחליט עם וואן עבר על חוקי ההסתה של אוסטרליה. משרד התובע הכללי אף טען שוואן הוריד מרצונו את המשחק מהאתר – מה שבעליל לא היה נכון.

והאמת, אם יש לך חוק נגד הסתה והדבר הזה עומד במבחן שלו, הגיע הזמן להוציא את החוק לפנסיה. ואולי להוציא גם את וואן לפנסיה מוקדמת בבית מחסה למשועממים קליניים.

ניתקנו אותך, כי אולי מישהו ישתמש בך

נראה שחברות ההקלטה – תודה לא.ב. על הביטוי – צריכות לעשות הסבה ולעבור לקידוחי נפט, כי הן מצליחות כל הזמן לרדת נמוך יותר. אתמול דיווחנו שבצרפת העביר הסנאט חוק שמאפשר לנתק משתמש שנחשד בשיתוף קבצים שלוש פעמים ללא כל הליך משפטי; ובניו זילנד יש כבר חוק דומה.

צריך להרהר טוב במשמעות החוק הזה. הוא אומר שאפשר להפעיל ענישה כלפי אדם מבלי שהוא הורשע בדין ומבלי שניתנה לו כל אפשרות להגן על עצמו. בפועל, החוקים הללו קובעים שעבירות כנגד רכוש רוחני חמורות יותר מעבירות רצח, למשל; החשוד ברצח יכול להגן על עצמו, ואילו במקרה של שיתוף קבצים, די בחשד כדי לנקוט בסנקציה. אפילו האינקוויזיציה היתה מזדעזעת מהרעיון הזה; דומה שרק החוק הסובייטי נקט בשיטות דומות.

עוד זה מדבר וזה בא: ספקית הרשת קארו שבבריטניה החלה לנתק משתמשים שרשת הוייפיי שלהם לא מאובטחת. למה? כי זה התירוץ הקלאסי של חשודים בשיתוף קבצים: זה לא אני, מישהו רכב על הפס הרחב שלי. אז כדי שלא יהיו לך תירוצים לעבירה שטרם עברת אבל אנחנו יודעים טוב יותר ממך שאתה זומם, או לחילופין כדי שלא לאפשר לאדם אחר לנצל אותך, האחות הגדולה קארו תנתק לך את החיבור. מדהים. פשוט מדהים. במיוחד כשזוכרים שיש הרבה מאד אנשים שלא מבינים באבטחה, לא רוצים לזכור סיסמאות, ופשוט רוצים להקליק ולהתחבר. כמי שכותב טקסטים למחייתו, אני כמעט אוטומטית בצד של המגינים על קניין רוחני – אבל זה כבר פשוט טירוף.

קצרצרים

ואם כבר פיראטיות, בקושי הספיקה מיקרוסופט להוציא את הפרה-בטא לחלונות 7 בכנס המפתחים שלה בשבוע שעבר, וכבר הוא מסתובב בכל מיני שרתי טורנטים למיניהם – אליהם הוא הגיע תוך כיממה.

שימוש חדשני לרשת: עיריית ניו יורק העלתה פורטל למלחמה בעכברושים. ציידי היצורים האומללים יקבלו כעת דיווח בזמן אמת מתושבים רצחניים על מיקומם, ואם הפקחים העירוניים יהיו עסוקים – התושבים יוכלו להזמין מדבירים בעצמם.

ראתה משטרת וושינגטון את מאמצי ניו יורק, והחליטה שהיא תעקוף אותה בסיבוב. מעתה, מעלה המשטרה את סף החרדה של התושבים על ידי הודעות טקסט: היא מודיעה להם על כל פשע אלים בעיר, מתארת את החשודים העיקריים, ומבקשת מהתושבים ליצור איתה קשר אם יש להם מידע שעשוי להוביל לפתרון המקרה. האמת, רעיון לא רע בכלל.

הטלסקופ האומלל האבל, שסבל יותר תקלות מרכב סוסיתא ממוצע, שב לפעולה. מפעיליו הצליחו להפעיל את מערכת הגיבוי שלו, שאמנם פועלת על מעבד 486, אבל מצליחה לשדר תמונות חדות. חזרה לכדור הארץ.

חדשות רעות ליצרני המחשבים: נרשמת עליה ניכרת ברכישת מחשבים משומשים על ידי חברות בארצות הברית. במקביל, חברות נואשות נפטרות מעודפי ציוד שבמשך שנים לא משך תשומת לב. המחשבים עוברים השמשה מחדש, וחוזרים למערכת. רע לכלכלה, אבל כנראה טוב לסביבה.

תגיות