אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרופ' איתי גולדשטיין: "בוול סטריט מקיין עדיין לוקח את הבחירות"

פרופ' איתי גולדשטיין: "בוול סטריט מקיין עדיין לוקח את הבחירות"

פרופ' גולדשטיין, מבית הספר וורטון למינהל עסקים, מתרשם מניהול הקמפיינים במערכת הבחירות

04.11.2008, 08:23 | פרופ' איתי גולדשטיין

"במערכת הבחירות הנוכחית בארצות הברית מדברים על נושאים כלכליים יותר מאשר שדנים בהם בבחירות ממוצעות בישראל, אף על פי שהפעם זה לא ממש מייצג", אומר איתי גולדשטיין, פרופסור למימון בבית הספר וורטון למינהל עסקים. "בדיוק לפני הבחירות החל המשבר הכלכלי הגדול ביותר ב־70–80 השנה האחרונות. אם לפני שנה היית שואל אנשים מה יהיה הנושא המרכזי בבחירות, הם היו אומרים המלחמה בעיראק".

 

כיצד ניהלו המועמדים את הקמפיין שלהם לאור המשבר?

"אובמה כדמוקרט מדבר על מיסוי ועל יותר התערבות של הממשלה. לפי התוכנית שלו כל משק בית שירוויח יותר מ־250 אלף דולר בשנה יצטרך לשלם יותר מס. הכוונה שלו היתה שהשכבות הגבוהות ישלמו יותר, אולם אז בא מקיין עם הקמפיין על ג'ו השרברב, ורצה להמחיש שיש גם הרבה אנשים מהמעמד הבינוני שייפגעו מהתוכנית שלו. זה אחד הנושאים הכי חמים פה".

תחום נוסף שעליו מדברים שני המתמודדים הוא אופן המיסוי של עסקים. "בוש הוריד את המס על רווחי הון ודיבידנדים ל־15% ועכשיו אובמה מדבר על העלאה", אומר גולשטיין. "מקיין, לעומת זאת, רוצה להשאיר את המס באותה רמה. מכאן נגזרים גם הבדלים בנושא מידת ההתערבות. הרפובליקנים פחות בעד התערבות ופחות מיסוי. בגלל זה, למרות המשבר, בוול סטריט - מקיין לוקח".

גולדשטיין מוסיף: "התזמון של המשבר נתן לאובמה פוש רציני ופגע מאוד ברפובליקנים, היות שמאשימים אותם בדה־רגולציה, אף על פי ששתי המפלגות אחראיות לזה והדמוקרטים הם אלה שעמדו מאחורי פאני מיי ופרדי מק. אבל עדיין התפיסה השלטת היא שלרפובליקנים יש אחריות גדולה יותר בגלל הדה־רגולציה וכי הם היו עכשיו שמונה שנים בשלטון".

"הוויכוח הוא עמוק יותר, בעיקר בתחום הכלכלי. העימותים הטלוויזיוניים בין המועמדים היו די מרשימים, שניהם היו טובים, אבל הדעה הכללית היא שאובמה היה קצת יותר טוב".

ראיין: עמיר קורץ

תגיות