אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ענת לכנר: "הקרקע באמריקה מוכנה לשינוי"

ענת לכנר: "הקרקע באמריקה מוכנה לשינוי"

ד"ר לכנר, פרופסור חבר באוניברסיטת ניו יורק, חושבת שאובמה מייצג שיטות ניהול חדשות

04.11.2008, 08:23 | ד"ר ענת לכנר

כמו ישראלים רבים שהעבירו מזמן את מרכז חייהם לארצות הברית, ד"ר ענת לכנר, פרופסור־חבר בבית הספר למינהל עסקים סטרן של אוניברסיטת ניו יורק, מסרבת לקרוא לעצמה אמריקאית. "מעבר לכך שאני לא יכולה לבחור, אני תופסת את עצמי תמיד כישראלית. ככזו, מאוד מסובך עבורי לתמוך באובמה, שלא מתייחס באופן ישיר לבעיה האיראנית, כפי שעושה מקיין".

לכנר אומרת שהשינוי הכלכלי בארה"ב מפנה את עניין הבוחרים כלפי פנים. "מדיניות החוץ הולכת ונתפסת כגורם העיקרי שעורר בעולם את השנאה לארה"ב. מעבר לכך, מקיין בחר להקיף את עצמו באנשים לא ראויים כמו שרה פיילין. אובמה, לעומת זאת, מייצג את שיטות הניהול החדשות: ניהול מבוזר שנסמך על אנשים רבים. הבחירה של מקיין בפיילין מעידה שהוא לא יודע לבחור שותפים".

כיצד הציבור בוחר למי להצביע?

"האמריקאים צריכים להכריע בין מקיין, אשר מייצג מנהיגות מנוסה אך מיליטנטית, ובין אובמה, שמייצג מנהיגות אידיאולוגית ודיפלומטית. מקיין אינו איש של מילים אלא של מעשים. הוא יעשה לאיראן את מה שבוש עשה לעיראק. מנגד, אובמה יתקוף את הבעיה האיראנית מהכיוון הדיפלומטי. הוא צפוי לשבת עם העולם הערבי העשיר ולחזק איתם את הקואליציה נגד איראן".

מהן ההשפעות של המשבר?

"הבעיה שאנו רואים עכשיו נראית בעינינו כלכלית בעיקרה, כי אפשר למדוד אותה במספרים. אך זו אינה מהות הבעיה ושם היא לא תיעצר. מהר מאוד יהפוך המשבר הכלכלי לבעיה שתשפיע על היחסים בין מדינות, בין גזעים ובין אנשים. גם במדינה נאורה כמו ארה"ב הרפש צף מהר בימי משבר".

לכנר מספרת על האווירה הקשה ששוררת בימים אלו בניו יורק. "הסנטימנט כיום בניו יורק הוא של פאניקה מהולה בהיסטריה. כל העיר הזאת נסובה על המגזר הפיננסי. זו השפה כאן. הדור הוותיק של וול סטריט עומד כיום חסר אונים כאשר הקרקע נשמטת תחת רגליו. הם מבינים שמתחיל שינוי פרדיגמה שיהפוך אותם לפחות רלבנטיים. ברור להם שלא יוכלו להמשיך ולדאוג רק לרווחתם האישית בלי לגלות אחריות חברתית.

"כבר היום ניתן לחוש בעלייה בעוינות כלפי יהודים בארה"ב", אומרת לכנר. "הנוכחות המסיבית של יהודים בין בנקאי וול סטריט שמואשמים באחריות למשבר זה להערכתי בהחלט תעורר גלי שנאה. בצד זאת, הולכים וגוברים הקולות שטוענים כי מדיניות החוץ של ארה"ב, וכמובן התמיכה בישראל, רק עולה כסף ואינה מניבה תועלת. היהודים שוב יכולים למצוא שהם שעירים לעזאזל", אומרת לכנר.

לכנר אינה אופטימית בנוגע ליכולת של הכלכלה הישראלית לצלוח את המשבר ללא פגע. "סטירת הלחי לכלכלה הישראלית תגיע, אין לי ספק. זו כלכלה שנשענת במידה רבה על תלות כלכלית בין מדינות. הבעיה היא שאין בישראל ממסד חזק כמו זה שבארה"ב. כאשר המשק האמריקאי מתכופף, יש ממסד שלטוני ותיק שיתמוך בו. בישראל הממסד הזה הוא שביר.

"יש בישראל ניסיון לשטוף את הפאניקה במילים יפות. כל המערכות הכלכליות בישראל נערכות למכה, אך הציבור אינו ממש מודע לכך. ההתייחסות של ראשי המשק לציבור אינה הוגנת וזה עניין של יחסי ציבור של האמת. אם בעולם משתוללת מגיפה, חייבים להגיד לציבור הישראלי שלפחות ילך להיבדק בקופת חולים".

ראיין: אמיר טייג

תגיות