אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במת כלכליסט: תום עידן ה"שחור־לבן" צילום: עמית שעל

במת כלכליסט: תום עידן ה"שחור־לבן"

שלטון אובמה עומד להתאפיין בפתרונות מורכבים ומעודנים לעומת המודל הקיצוני של שלטון בוש. מהם השינויים הצפויים בתחומים הכלכליים והפוליטיים בארה"ב בארבע השנים הקרובות?

09.11.2008, 07:50 | יורם גבאי

שמונה שנות השלטון של ג'ורג' בוש בארצות הברית אופיינו בשלטון המודל הקיצוני בתחומים הכלכליים, הפוליטיים והאידיאולוגיים. כהונתו של הנשיא החדש ברק אובמה תאופיין, לדעתי, בכך שכל מדיניות תעבור לגוון "אפור" - כל אירוע ייבחן באופן מורכב והפתרונות יהיו משולבים ומעודנים ולא חדים וקיצוניים. מהם השינויים הצפויים בתחומים הכלכליים והפוליטיים בארה"ב בארבע השנים הקרובות?

מדיניות זהירה

הממשל של בוש סגד לעקרונות הקפיטליזם הקיצוני וראה עצמו כמסייע ומאיץ לפעילות בשווקים הפיננסיים והריאליים. התוצאה ידועה: משבר פיננסי וריאלי חמור שנגזר מהעלייה העצומה בצריכה הפרטית והציבורית, שפגעה בחיסכון הלאומי.

מדיניות מוניטרית - מאז אסון התאומים (ספטמבר 2001) נקטו הממשל האמריקאי והבנק המרכזי מדיניות ברורה ועקבית של הורדת ריבית, עידוד לקיחת אשראי ועידוד נמרץ לרכוש דירות באמצעות שני הבנקים למשכנתאות, שנוהלו בעקיפין על ידי המדינה.

תוצאת המדיניות היתה חיסכון פרטי שלילי, לקיחת משכנתאות ללא גיבוי של הכנסות ולבסוף גירעון בחשבון השוטף של מאזן התשלומים בהיקף של 6%–7% מהתוצר. הנשיא החדש יצטרך לנקוט מדיניות זהירה יותר, שתגשר בין היעד של עידוד פעילות כלכלית המחייבת ריבית נמוכה יחסית לבין הצורך בריבית גבוהה יותר, שתקבע מחיר ריאלי לכסף.

מדיניות פיסקאלית - ממשל בוש עודד את המדינות השונות בארה"ב לנהל מדיניות המשתמשת במימון באמצעות שוק האג"ח. בוש דאג להוריד את שיעורי המס בארה"ב ובמקביל הגדיל מאוד את ההוצאות הממשלתיות, בעיקר למלחמות בעיראק ובאפגניסטן. הנשיא החדש יצטרך לקבוע אסטרטגיה של הפחתת הגירעון התקציבי באמצעות העלאת המסים והקטנת הוצאות הביטחון. מדיניותו תצטרך להיות זהירה למדי, משום שהעלאות מסים חדות מדי יכולות לגרום להאטה כלכלית מתמשכת דווקא בתקופה של מיתון.

הפרד ומשול

רגולציה - ג'ורג' בוש האמין בכל לבו שהרגולציה צריכה להיות רופפת למדי, משום שמכניזם השוק יביא לידי הסדרה נכונה של הפעילות הכלכלית. כמו כן טען בוש כי מערכות הרפואה הפרטית והחינוך האקדמי התחרותי הן מערכות שמתפקדות היטב. גם בתחום זה נמצא אובמה בעמדה שונה. הוא מכיר בכך שמערכת הבריאות האמריקאית היא הבזבזנית ביותר בעולם (כ־15.5% מהתוצר לעומת 9% במדינות המערב) ואחראית לכך שעשרות מיליוני אמריקאים אינם מבוטחים באופן מלא בביטוחי בריאות.

הדילמה של אובמה היא קשה: כל פתרון של חוליי מערכת הבריאות יחייב עלייה קיצונית בהוצאות הממשלה, ולכן על צעד זה להיות זהיר והדרגתי. פשרה תהיה פתרון נכון גם בנושא הרגולציה; יותר בקרה, אך ללא פגיעה בכלכלת השוק.

מדיניות פוליטית - בתחום זה פעל בוש בקיצוניות רבה. הוא המציא את המושג "ציר הרשע", ובכך איחד בעצם את כל אויבי ארצות הברית לגוש חזק אחד שכלל את סוריה, איראן, חיזבאללה, חמאס, צפון קוריאה ובעבר גם את עיראק. אובמה ינסה לבצע מדיניות של "הפרד ומשול", מתוך יצירת תקשורת ישירה עם כמה מהגורמים.

דרך האמצע

ארבע השנים הקרובות יאופיינו בארה"ב בהתנתקות ממודלים כלכליים ופוליטיים קיצוניים והליכה בדרך האמצע. הקושי בתחום הכלכלי הוא שעדיין אין תיאוריה כלכלית ברורה שתיקבע אם במיתון המלווה בגירעון תקציבי ראוי להיות קינסיאניסט או מוניטריסט, להגדיל הוצאות ולהוריד מסים או ההפך.

הכותב הוא יו"ר פעילים ולשעבר ממונה על האוצר והכנסות המדינה

תגיות