אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרקליט הצמרת אלן דרשוביץ: "אני בעד מיסוי העשירים" צילום: לואיז גרין

פרקליט הצמרת אלן דרשוביץ: "אני בעד מיסוי העשירים"

בראיון ראשון המתפרסם מאז בחירתו של ברק אובמה לנשיא ארה"ב, משרטט פרופ' אלן דרשוביץ, תומך נלהב, את השינויים שלהם הוא מייחל בעולם המשפט והכלכלה: בית משפט עליון ליברלי יותר, חיזוק ההפרדה בין דת למדינה, כלכלה הומנית וממשל שלא מהסס לגבות כסף מעשירים. ובעקבות המשבר בשווקים, הוא בטוח שידי עורכי הדין יהיו מלאות עבודה

09.11.2008, 09:21 | מארק שון

"אם ברק אובמה יישב בבית הלבן שמונה שנים, הקדנציה שלו תעצב כנראה מחדש חצי מבית המשפט העליון, לכל הפחות". כך אמר ל"לכלכליסט" פרקליט הצמרת האמריקאי אלן דרשוביץ בראיון מיוחד לרגל הבחירות בארצות הברית.

דרשוביץ, שהביע לאורך מסע הבחירות תמיכה נלהבת באובמה ובסיסמת ה"שינוי" שלו, מאמין שהמועמד הדמוקרטי "יעשה את מה שצריך ואפשר כדי לעזור לכלכלה", יחזק את ההפרדה בין דת למדינה ויצליח לשקם את מעמדה של ארה"ב בזירה הבינלאומית - מה שיסייע מאוד לישראל. ולמרות הכל הוא מגלה זהירות ומתריע כי "השינוי צריך להיות בכיוון הנכון ובמידה הנכונה. היו כבר שינויים שרק הרעו את המצב".

העיתונות ודעת הקהל האמריקאית עוסקות רבות בשינוי שארה"ב צריכה לעבור בעקבות הבחירות. באיזה שינוי מדובר ומדוע הוא כה חשוב?

"בוש היה אסון בשביל המדינה הזאת. הוא אמנם איש נחמד - אני מכיר אותו - והוא השתדל מאוד, אבל הוא פשוט לא מבין את העולם. הוא פגע בנו קשות והחליש את מעמדה של ארה"ב בקרב הקהילה הבינלאומית. בתוך כך הוא החליש גם את ישראל, אף על פי שבלבו הוא תומך בה.

"מעמדה של ישראל בעולם נגזר ישירות ממעמדה של ארה"ב בעולם, והוא פגע בה בין היתר באמצעות הכיבוש בעיראק. הממשל הרפובליקני מנע חירויות וזכויות מבני אדם ופגע במעמדה של ארה"ב, הן הכלכלי והן המוסרי. מכל הסיבות האלה, ארה"ב זקוקה לשינוי. ולמרות כל זאת אני חושש משינוי. השינוי צריך להיות בכיוון הנכון ובמידה הנכונה. שינוי רק כסיסמה אינו בעל ערך או משמעות. היו כבר שינויים שרק הרעו את המצב".

אלן דרשוביץ, צילום: לואיז גרין אלן דרשוביץ | צילום: לואיז גרין אלן דרשוביץ, צילום: לואיז גרין

לאיזה שינוי בדיוק אתה מייחל?

"אני מייחל לשיפור המוניטין של ארה"ב בעולם, אני מייחל שלארה"ב תהיה יותר השפעה במערב אירופה, אולי יותר השפעה באו"ם, ויותר השפעה בתהליך השלום במזרח התיכון. הייתי רוצה לראות אותה ממלאת תפקיד יותר חיובי ומשמעותי בתהליך השלום, דבר שיהיה מאוד קשה. והייתי רוצה לראות ארה"ב הוגנת, תומכת בזכויות אדם ובהפרדת דת ומדינה. אחד הנושאים המשמעותיים ביותר שמדאיגים אותי הוא הגישה הרפובליקנית בסוגיות דת ומדינה - עניין שמהווה סכנה גדולה מאוד לקהילה היהודית באמריקה. אני מקווה שעכשיו נראה שם שינוי".

איך אתה מתייחס לעמדתו של אובמה לגרעין האיראני?

"אני לא חושב שמישהו יודע במדויק את עמדתו. הוא אמר באופן מפורש שאיראן גרעינית היא דבר בלתי מתקבל על הדעת, אבל השאלה היא מה הוא מוכן לעשות בשביל למנוע את זה. אבל הוא גם אמר שהוא לא שולל אופציה צבאית. השאלה היא כיצד הוא יגיב אם הוא יקבל את אותה שיחת טלפון בשלוש בבוקר מראש ממשלת ישראל, שבה ראש הממשלה מודיע לו שהמודיעין הישראלי קבע שאיראן חצתה את נקודת האל־חזור וישראל צריכה לנקוט פעולה מונעת ולחצות את המרחב האווירי העיראקי. האם אובמה יאשר זאת? אף אחד לא יכול להיות בטוח ב־100%, אבל צריך לזכור שגם הממשל של בוש אמר לישראל שבנקודת הזמן הנוכחית ארה"ב לא תסכים למעבר ישראלי במרחב האווירי העיראקי.

"בהקשר הישראלי, הסיבה העיקרית שבעטיה תמכתי באובמה היא שאני חושב שעדיף שיהיה בבית הלבן נשיא ליברלי שתומך בישראל מאשר עוד נשיא שמרן שתומך בה. כולם יודעים ששמרנים תומכים בישראל, ואני מודאג מכך שבהדרגה ישראל מצטיירת בארה"ב ובעולם כגורם הנתמך אך ורק על ידי הצד הימני של המפה ולא על ידי הצד השמאלי שלה. אני שמח לראות נשיא שמאלי, פרוגרסיבי, ששואף לחידושים וקדמה, שהוא תומך נלהב של ישראל. אני סבור שזה ישדר מסר מאוד חזק לצעירים ולמנהיגים העתידיים, שניתן להיות גם פרו־ישראלי וגם פרוגרסיבי, שישראל אינה גורם שמרני".

איי.קיו גבוה יותר

במהלך מערכת הבחירות ציין דרשוביץ פעמים רבות כי אחת הסיבות שבגללן חשוב לתמוך באובמה היא עמדתו בנוגע לבית המשפט העליון. כידוע, נשיא ארה"ב הוא שממנה (באישור הסנאט) שופטים לבית המשפט העליון במקומם של אלה שפורשים, והשיקולים למינוי הם ברובם פוליטיים. לבית המשפט העליון בארה"ב השפעה רבה על תחומים הנתונים במחלוקת ציבורית חריפה, כדוגמת הזכות להפלות וההפרדה בין דת למדינה. כיום, שבעה מתוך תשעת שופטי בית המשפט העליון מונו על ידי נשיאים רפובליקנים.

עד כמה יצליח אובמה להשפיע על הרכבו של בית המשפט העליון?

"ככל הנראה במידה דומה לזו של כל נשיא אמריקאי בהיסטוריה המודרנית. אם הוא יישב בבית הלבן שמונה שנים, הקדנציה שלו תעצב כנראה מחדש חצי מבית המשפט העליון, לכל הפחות.

"בית המשפט העליון מורכב כיום משני חלקים - השופטים השמרנים החדשים, שמונו על ידי הרפובליקנים וכוללים בין היתר את השופטים ג'ון רוברטס, סמואל אנטוני אליטו וקלרנס תומס, והשופטים הוותיקים, שעומדים לפרוש בשמונה השנים הקרובות. את מחליפיהם ימנה אובמה, ומכאן חשיבותו הרבה בנקודה זו".

ברק אובמה, צילום: בלומברג ברק אובמה | צילום: בלומברג ברק אובמה, צילום: בלומברג

תמכת באובמה גם בזכות עמדתו הכלכלית. מדוע אתה סבור שהכלכלה של אובמה תהיה טובה יותר לארה"ב, ובאיזה אופן?

"אני לא יודע אם אובמה יהיה טוב יותר לכלכלת ארה"ב, אבל אני יודע שאני אישית מעדיף כלכלה שמחלקת מחדש את העושר, אף על פי שאני עשיר. אני תומך בהטלת מסים גבוהים יותר על עשירים. אנחנו נוטים להצביע על בסיס זיכרוננו האישי. אני גדלתי כעני, ותמיד הצבעתי תוך התחשבות בשכבות הפחות מבוססות באוכלוסייה ולא על סמך ההכנסות שלי עצמי.

"מעל לכל, אני חושב שאובמה הרבה יותר חכם ממקיין. יש לו איי.קיו יותר גבוה, הוא יותר משכיל, יש לו יועצים טובים יותר, ואני חושב שהוא יעשה את מה שהכרחי ואפשרי כדי לעזור לכלכלה. אני מאמין שעדיף שיישב בבית הלבן מישהו שיעזור לכלכלה מלמטה מאשר מישהו שיעזור לה מלמעלה".

באילו דרכים תרמה כלכלת ממשל בוש להיווצרות המשבר הנוכחי?

"היעדר רגולציה. אנחנו צריכים יותר רגולציה בעניין פשיטות רגל, ונדרשת רגולציה שתטפל בהימורים על כספם של אחרים. הממשל אפשר לבנקים ולבתי ההשקעות לבצע הלוואות לא ראויות, ללא פיקוח מספק".

איזו רגולציה נדרשת במשבר כזה, והאם הרגולציה לבדה יכולה למנוע מקרים דומים לאנרון?

"אנחנו צריכים רגולציה חכמה, אפקטיבית, אבל מובן שאני לא רוצה לראות רגולציית יתר, שבעקבותיה כל החלטה כלכלית תהיה מחויבת באישור של שר האוצר. אני מאמין בשוק החופשי, אבל אסור לעודד אנשים להיכנס לחובות ולקחת הלוואות שהם לא יכולים לכסות אחר כך. כל הדרך שבה התנהלה מדיניות ההלוואות היתה מתכון בטוח לאסון; זה יצר בעיות לטווח ארוך שעוד ייקח לנו זמן להתאושש מהן. אני עצמי יצאתי מהשוק לפני כשנה, כי חשבתי שהשוק ממונף יתר על המידה וחששתי מכך מאוד, אז החלטתי לממש את המניות שלי ולצאת מהשוק.

אילו הייתי הנשיא החדש הייתי מכנס את הכלכלנים הטובים בעולם כדי להבין איזה סוג של רגולציה הכרחית כדי למנוע אירועים מהסוג שעברנו לאחרונה. הייתי מעוניין שטובי המוחות יישבו על המדוכה בעניין. המשבר האחרון היה יכול להימנע, הכתובת היתה על הקיר".

המודל של אהרן ברק

 

דרשוביץ נחשב לידיד גדול של ישראל והוא בעל קשרים קרובים לאישים רבים בארץ, בהם נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק. במשך השנים כתב כמה ספרים על ישראל, שהמפורסם שבהם הוא "ישראל - כתב הגנה", שבו אסף 32 האשמות והשמצות שהוטחו נגד ישראל במרוצת השנים האחרונות והעמיד כל אחת מהן לבדיקה משפטית מקיפה. ב־2004 הוא חבר לעוד שלושה עורכי דין אמריקאים נודעים, ויחד כתבו מכתב לחברי הקונגרס בוושינגטון בבקשה שיתמכו בעמדה הישראלית מול בית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה בהאג. הוא מרבה לטעון כי בית המשפט העליון בישראל מחמיר בדרישותיו המוסריות יותר ממערכת המשפט האמריקאית.

במהלך הקמפיין אובמה קרא לסגור את מחנה גוונטנאמו. מה לדעתך צריך להיות האיזון הראוי בין המלחמה בטרור לזכויות אדם?

"אני חושב שישראל סיפקה מודלים מצוינים בעניין הזה. אם אתה בוחן את הניתוחים שעשה נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרן ברק, ב־20 השנים האחרונות, הם סיפקו מודל מעולה. אני לא מסכים עם כל החלטה והחלטה שלו, אבל הוא השופט העיקרי בתקופה המודרנית שניתח את העניין וקבע את האיזון הראוי בין המלחמה בטרור לזכויות אדם. אנחנו צריכים להתייחס לעמדות שלו כמודל לחיקוי.

"לדעתי, אנחנו חייבים לסגור את מחנה גוונטנאמו ואנחנו חייבים להחליט מה הסטטוס של אלה שנמצאים כרגע במחנה. חלקם צריכים להיות מואשמים בפשעים, חלקם ראוי שישוחררו. הקטגוריה הבעייתית ביותר היא של אנשים שהם לא לוחמים, אבל יש סיבה טובה מאוד להאמין שהם מסוכנים מאוד. השאלה הקשה היא אם ארה"ב צריכה לאמץ סוג מסוים של מעצרים מינהליים, ובהקשר הזה - איזו תקופת זמן לקבוע לשם כך ובאיזה הליך להשתמש. זאת באמת השאלה הקשה ביותר בעניין הזה".

מייעץ לישראלים

 

אולם מעבר לפעילותו הציבורית וכתיבת הספרים, דרשוביץ הוא בראש ובראשונה סנגור פעיל, שייצג במשך השנים עשרות לקוחות מפורסמים במשפטים מתוקשרים. אולי לקוחו המפורסם ביותר היה כוכב הפוטבול או.ג'יי סימפסון, שאותו הצליח לזכות מאשמת רצח אשתו לשעבר ובן זוגה. בארץ הצטרף ב־2003 לצוות ההגנה של איש העסקים דוד אפל, שנחשד במתן שוחד.

האם ענף עריכת הדין עומד להרוויח מהמשבר הכלכלי הנוכחי?

"אנחנו הקברנים של הכלכלה, ובכל משבר אנחנו המרוויחים הגדולים. אחרי כמה פרשות של רשלנות רפואית כל רופא זקוק לעורך דין פלילי, לפני עשר שנים היה גל של פוליטיקאים שהיו זקוקים לעורכי דין פליליים, וכעת מדובר בבנקאים שזקוקים לעורכי הדין. למעשה, וול סטריט זקוקה כעת מאוד לעורכי דין. אני אישית מקבל פניות רבות יותר מהכמות שבה אני מסוגל לטפל. לצערי, אנחנו הזוכים הגדולים מהמצב הזה. הייתי מעדיף שזה לא יהיה כך, שיהיה פחות ביקוש לסנגורים פליליים".

אילו עצות אתה מעניק למנהלים שפונים אליך לאחרונה?

"אל תדבר עם הממשל, אל תשקר לממשל, כשאתה מדבר אל תרע את מצבך. זאת העצה העיקרית שלי.

"לאחר שפונים אליי אני אומר להם שמעתה והלאה לא יעשו כלום בלי אישור ממני, הם חייבים לתת לי לנהל עבורם את החיים מעתה והלאה ופשוט להקשיב לכל מה שאני אומר. אני חושב שהרבה אנשים נכנסים לבעיה לא בגלל מה שהם עשו בעבר, אלא בגלל מה שהם עושים כדי לטייח את הדברים".

האם גם פוליטיקאים ישראלים פונים אליך לקבל ייעוץ?

"הרבה מאוד פוליטיקאים ישראלים, גם לאחרונה, אבל אני לא יכול למסור לך שמות ספציפיים. ב־20 השנים האחרונות פונים אליי הרבה מאוד פוליטיקאים ישראלים ואני נותן להם ייעוץ משפטי. בכל ביקור שלי בישראל אני מקבל פניות מפוליטיקאים בארץ, מהימין, השמאל והמרכז, שמחציתם זקוקים לעורך דין פלילי בימים אלה, בהם נשיאים וראשי ממשלה ישראליים. זה נורא שכולם זקוקים לעורכי דין פליליים".  

תגיות