אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קנדה בדרך למיתון צילום: גלעד קוולרציק

קנדה בדרך למיתון

תוכניות הסיוע והורדת מחיר האשראי אינן יכולות לעצור את הרכבת הדוהרת. עד סוף השנה הנוכחית ייכנסו עוד מדינות מערביות למיתון. אחת מהן היא קנדה

10.11.2008, 08:50 | גיל פיילר

הבורסה האמריקאית הגיבה בחיוב על בחירתו של ברק אובמה לנשיאות ארצות הברית. עם זאת, ההתאוששות במשק האמריקאי ובשאר העולם עדיין רחוקה.

תוכניות הסיוע המסיביות של ממשלות המערב והמעורבות של הבנקים המרכזיים לא יעצרו את ההאטה הכלכלית הנוכחית. גם הצעד החיובי של הורדת מחיר האשראי בשבועות שחלפו לא ימנע את ההאטה. למעשה, כמה מדינות מערביות ייכנסו למיתון עוד לפני סוף השנה הנוכחית. קנדה היא אחת הדוגמאות הבולטות לכך.

נכון שלמשקי הבית הקנדיים אין את אותן הבעיות שיש למשקי הבית האמריקאיים בנושאי ירידת ההכנסה והירידה החדה במחירי הדיור, ואולם גם הפסיכולוגיה ממלאת תפקיד מרכזי.

הקנדים מתגלים כצרכנים שמרנים, וקצב הצמיחה של המכירות הסיטונאיות קטן באחרונה ב־50% לעומת הקצב הממוצע שנרשם בשנתיים האחרונות. התמ"ג הקנדי צפוי לצמוח השנה בפחות מ־0.5% ולא לצמוח כלל ב־2009. לא מן הנמנע שנראה את הדולר הקנדי נחלש לפחות מ־0.75 דולר אמריקאי.

צמיחה אפסית באירופה

 

ארבעה תנאים צריכים להתקיים בטרם תתחיל התאוששות: מחירי הדיור צריכים להגיע לתחתית, עלות ההון למוסדות הפיננסיים צריכה לרדת, תהליך הרה־קפיטליזציה במערכת הפיננסית צריך להגיע לשלבי סיום, והסיוע לבנקים צריך לחלחל לפירמות ולמשקי הבית.

האי־ודאות הנוכחית אינה מאפשרת שרטוט לוח זמנים. עם זאת, נראה שלא יתרחש שינוי מהותי בתנאי האשראי הקשים, והדבר ימשיך להגביל את ההשקעות ההוניות של הפירמות וישפיע כמובן על שוק התעסוקה. המשבר הפיננסי יתרחב גם לתחומים נוספים, שבתורם יביאו להגדלת מעגל האבטלה, ויפגעו אנושות ברמת ההוצאה הפרטית ובהשקעות הסקטור העסקי והפרטי.

ארה"ב אינה לבדה במשבר. ההשקעות אשר היוו את אחד הנדבכים של הצמיחה ירדו במידה ניכרת עקב משבר האשראי. הירידה המשמעותית במחירי הסחורות תוסיף שמן למדורה בעיקר במדינות כמו ברזיל, רוסיה ויצואניות סחורות נוספות. התחזיות האמריקאיות מדברות על צמיחה של 1.7% ב־2008, וצמיחה של קצת יותר מ־1% ב־2009. ואולם כפי שהדברים נראים כעת, הצמיחה בארה"ב תסתכם ב־2008 ב־1.3% וב־2009 תהיה אפסית, ואולי אף שלילית בשיעור של עד כ־1%.

גם באירופה תהיה בשנה הבאה צמיחה אפסית (במקרה הטוב). בריטניה תרשום, ככל הנראה, צמיחה שלילית של כ־1%, ובמדינות מזרח אירופה המצב אף יהיה קשה עוד יותר. המדינות הבלטיות לטביה ואסטוניה, לדוגמה, ירשמו עוד השנה ירידה בתמ"ג וקצב הירידה יגבר בשנה הבאה. כמובן שהצונאמי הכלכלי לא יחוס גם על מדינות אסיה.

נכון שהבנק המרכזי של ארה"ב מוריד ריביות ועדיין לא אמר את המילה האחרונה (נראה שהריבית תרד לשיעור של 0.5%), ואולם עלויות ההון ממשיכות להיות גבוהות, וכיום הן אפילו גבוהות יותר מרמתן לפני חודש. בגבעת הקפיטול שוקדים על הכנת חבילת עידוד נוספת למשקי הבית, ואולם גם אם הממשל הדמוקרטי יאשר את התוכנית, היא לא תצא אל הפועל לפני הרבעון השני של שנת 2009.

אפילו אם נאמץ תחזית אופטימית למדי, לפיה עד אמצע שנת 2009 יגיעו מחירי הדיור לתחתית, ושיא המשבר הפיננסי כבר יהיה מאחורינו, הרי שהתהליך של בניית ההון בבנקים יימשך זמן רב יותר, ולכן עלויות הגיוס ההון ימשיכו להיות גבוהות עוד זמן רב. הכלכלה העולמית תרשום בשנת 2009 שיעור צמיחה של פחות מ־1%.

הנפט עשוי לרדת

לא מן הנמנע שמחירי הנפט ימשיכו לצנוח, ודפוסי הצריכה של הזהב השחור ישתנו אפילו בסין. להבדיל ממשברי העבר, הפעם נוסף ממד חדש, והוא אותן נגזרות פיננסיות מורכבות, המקשות על השקיפות של הערכת הנכסים והיקף ההפסדים. המשבר הפיננסי הנוכחי פוגע בתפקוד היומיומי בתחומים רבים נוספים. לדוגמה, הירידה החדה (בשיעור של כ־80%) בעלויות ההובלה הימית בחודשים האחרונים, אשר מהווה מדד למחירי חומרי הגלם. הירידה לא שיקפה רק את הצטמצמות הביקוש, אלא גם קשיים עסקיים של השגת אשראי מהמוסדות הפיננסיים.

לסיכום, למרות תוכניות החילוץ של ממשלות המערב, ההתאוששות לא תורגש בטווח הקצר. הדברים אמורים גם אם תוכניות החילוץ יהיו מוצלחות ומקיפות. השבת הביטחון לפירמות ולמשקי הבית היא תנאי יסודי למימוש ההתאוששות הכלכלית. בנושא זה השאלה המרכזית העולה היא כיצד ובאיזה קצב יחלחלו כספי תוכניות ההצלה גם לרובד של הפירמות ושל הציבור הרחב.

 

ד"ר פיילר הוא חוקר בכיר באוניברסיטת בר־אילן ובעל חברת אינפו פרוד מחקרים

תגיות