אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממונה על ההגבלים: לבטל את פעילות תאגיד המיחזור במתכונת הנוכחית צילום: עומר הכהן

הממונה על ההגבלים: לבטל את פעילות תאגיד המיחזור במתכונת הנוכחית

תאגיד אל"ה הוקם בשנת 2001 והוצב לו יעד לאיסוף 85% ממיכלי המשקה בישראל והעברתם למיחזור. היעד ירד, לבקשת התאגיד, במשך השנים לכ-66%. רונית קן טוענת כעת שפעילותו אינה לטובת הציבור

10.11.2008, 20:07 | גלית שפיר

הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, הודיעה היום (ב') לבית הדין להגבלים, כי היא מתנגדת שתאגיד המיחזור אל"ה ימשיך לפעול במתכונתו הנוכחית, משום שלא הוכח כי פעילותו בסטטוס הנוכחי היא לטובת הציבור. עמדה זו הוגשה לבית הדין במסגרת בקשה שהגיש התאגיד לחדש את ההסדר הכובל בעניינו.

בינואר 2001 הוקם התאגיד אל"ה, המשותף לארבע יצרניות המשקה הגדולות בישראל: החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, טמפו, יפאורה תבורי ומעיינות עדן. בתחילה היו גם שלוש רשתות השיווק הגדולות חברות בתאגיד, אך הן החליטו לפרוש.

אחד מסעיפי החוק שנלווה להקמת התאגיד קבע, כי החל משנת 2005 על התאגיד לאסוף 85% מכלל מיכלי המשקה. בעקבות לחצים שהפעיל תאגיד המחזור על המשרד להגנת הסביבה, אף הופחת במשך השנים יעד האיסוף והמחזור. בשנת 2005 הוא הופחת לשיעור של 62%, בשנת 2006 הועלה היעד לשיעור של 65% ובשנת 2007 לשיעור של 66%.

בדו"ח מבקר המדינה האחרון נכתב פרק שלם על תאגיד אל"ה, בו צוין, כי כתוצאה מההפחתה של יעדי האיסוף הפסיד המשרד להגנת הסביבה הכנסה של 216.5 מיליון שקל.

בארגון אדם טבע ודין טוענים, כי כתוצאת משיטת האיסוף הקיימת, לא נאספים למיחזור למעלה ממאה מיליון מיכלי משקה בשנה ולא מושב לציבור, מדי שנה, סכום של למעלה מ-25 מיליון שקל. עו"ד ציפי איסר-איציק, מנכ"לית אדם טבע ודין: "התאגיד יוצר מצב בלתי נסבל ובו יעדי איסוף מיכלי המשקה שהוגדרו בחוק אינם מיושמים בפועל, משום שהתאגיד מסכל יעדי איסוף רטרואקטיבית".

בהמשך לדברי הממונה על ההגבלים העסקיים בעניין, נמסר מהרשות להגבלים: "במידה וביה"ד ימצא לנכון לאשר את המשך פעילות התאגיד, עמדת הממונה היא שיש לקצוב את האישור למשך שלוש שנים בלבד ולקבוע תנאים, שיחייבו את יצרני ויבואני המשקאות לשלם לתאגיד בגין השירותים שהוא מספק להם ולשאת באחריות לעמידה בייעדי האיסוף".

תגיות