אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים עם היד על השאלטר הפיננסי

הבנקים עם היד על השאלטר הפיננסי

הורדת הריבית האמיצה של בנק ישראל לא תספיק כנראה: הבנקים כבר לא ממהרים לתת כסף לעסקים

12.11.2008, 20:14 | ראובן קובנט

בניגוד לרוב צעדיו, הצפויים בדרך כלל, הצליח אתמול בנק ישראל להפתיע את השווקים. הורדת הריבית במשק בשיעור של 0.5% לרמה של 3% - הנמוכה אי פעם בישראל - הפתיעה את כולם גם בעוצמתה ובעיקר בעיתוי שלה.

הצעד הזה, בהמשך להפחתת הריבית בסוף אוקטובר ב-0.25%, נועד לספק מענה להאטה במשק הישראלי, שנגרר בעקבות הסערה העולמית ונמצא כנראה על סף מיתון. רק שבתקופות כאלה, לא בטוח כלל שמכשיר הריבית הוא אפקטיבי לשיפור מצב הכלכלה.

התיאוריה הכלכלית הפשוטה טוענת, שהורדת ריבית מגבירה את הצריכה ומגדילה את ההשקעות במשק. אחרי הכול, גם כסף הוא סוג של מוצר, וכשמחיר המוצר הזה יורד (הריבית היא המחיר שמשלמים על הכסף), הביקוש שלו יגדל וידרשו אותו יותר.

ואכן, זה התרחיש הנפוץ במקרים של הפחתות ריבית, גם בארץ וגם בחו"ל. משום כך הפחתת הריבית נחשבת לכלי עיקרי ומשמעותי של הבנקים המרכזיים בעולם במלחמה בהאטה ומיתון.

אך הפעם יש כמה הבדלים בין המלחמה הנוכחית למלחמות העבר – בעיקר מבחינת המשק הישראלי. נגיד בנק ישראל מצפה, וכנראה בצדק מבחינתו, שהפחתת הריבית תגדיל את הביקושים של הצרכנים והחברות בארץ. אבל במציאות הנוכחית, גובה הריבית לא בהכרח ישפיע על היקף ההלוואות.

הפחתת הריבית לא תעזור להפשיר את מחנק האשראי

 

שוק הכסף כיום הוא שוק של מוכרים – הבנקים הם אלו שמכתיבים את השוק וקובעים למי לתת וכמה. הבנקים המקומיים החליטו בחודשים האחרונים לעצור במקרים רבים את המימון. ולכן, הפחתת הריבית במקרה הזה לא בטוח שתעזור. לא בטוח שהבנקים ישנו את דעתם בנוגע למתן הלוואה לעסק מסוים אם הריבית יורדת. לא בטוח שהם ישנו את הכללים הנוקשים שלהם במתן אשראי לחברות.

השיקולים של הבנקים במסגרת הדיון אם לתת אשראי או לא לתת אשראי לא כוללים עכשיו את גובה הריבית. השיקול העיקרי כיום הוא החשש הגדול ממצב של חדלות פירעון. הבנקים בתקופות כאלה נוטים לצמצם את מתן האשראי למקרים שבהם קיימת רמת ביטחון גבוהה ביכולת ההחזר של הלווה ורק כאשר יש ביטחונות מספקים.

חצי אחוז פחות, אפילו אחוז שלם למטה - הורדת הריבית לא תשפיע על הקריטריונים הנוקשים של ועדות האשראי של הבנקים. הם פשוט לא משחררים את הכסף. במצב הנוכחי זה לא עניין של מחיר. אחרי כל ההלוואות של השנים האחרונות - הטייקונים המקומיים שלקחו הלוואות במיליארדי שקלים לצורך השקעות בנדל"ן מניב ובפרויקטי נדל"ן מעבר לים - הם כבר לא ממהרים לתת כסף לעסקים.

אולי זה בגלל ש"מי שנכווה ברותחין - נזהר בצוננין". אולי הם פשוט מבינים יותר טוב מכולם, שאנחנו רחוקים מהתאוששות, ולכן הם מעדיפים שלא לקחת סיכונים גם במחיר של איבוד רווחים תיאורטיים.

בנק ישראל מנסה לאושש את המשק, והורדת הריבית היא צעד אמיץ למדי בכיוון הזה. אבל כדי שבאמת יקרה משהו - צריך שוועדות האשראי של הבנקים יתחילו לשחרר כספים לעסקים. הפעם, המפתח להתאוששות נמצא בבנקים המסחריים, ולא בבנק ישראל.

הכותב הוא מנכ"ל דן אנד ברדסטריט ישראל

תגיות