אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איזה שטיח תקנו החורף צילום: עדי מזן

איזה שטיח תקנו החורף

שטיחים טבעיים, מסורתיים, כאלה שעשויים מריבועי עור פרה או מעוצבים כמו חלוקי נחל. "כלכליסט" מציג את המגמות והחידושים שתפרסו על הרצפה

13.11.2008, 08:37 | דקל גודוביץ'

"רצפה היא החלק הפגיע ביותר והחשוף ביותר להתעללות, לבלאי ולשינויי מראה", קובעת האמנית־מעצבת ציונה שמשי, בעוד שלשטיחים יש, לדעתה, יכולת לשפר דפוסי התנהגות. "על שטיח לא זורקים סיגריה ומכבים אותה באמצעות הנעל, לא יורקים, לא גוררים רהיטים ועוד מגוון פעולות שהשטיח תורם לעידונן - וכל זאת תוך הפחתת רעשים לסביבה ואיזון התהודה", היא מבהירה.

השטיחים מקיר לקיר, שהיו מקובלים מאוד בארץ בשנות השמונים והתשעים, מפנים את מקומם לריצופים קשים ולפרקטים ששטיחים זרוקים מעליהם, וזאת בעיקר בשל האקלים הארצישראלי והחשש מאבק ולכלוך. לפניכם האופציות והמגמות השולטות ב"הלבשת" הרצפה.

שטיח מסורתי בעבודת יד. שטיחים בקשירת יד הם היקרים ביותר, ומבוצעים על נולים של חוטי שתי מכותנה שעליהם קושרים צמר, משי או כל סיב אחר באחד משישה סוגי קשרים. מהצד הקדמי והחלק נראית הדוגמה, וכשהופכים את השטיח רואים את הקשרים - וככל שצפיפותם עולה, גם מחירו של השטיח עולה.

בשטיחים המסורתיים, כמו זיגלר, פרסי, אפגני, בוכרי וקזאק, הדוגמאות הן תמיד קלאסיות, בעוד שהחידושים מתבטאים בחומרים ובדרכי הייצור. ערך השטיחים הפרסיים הכפיל את עצמו בשנים האחרונות כתוצאה מירידת הדולר, המלחמה בעיראק והמשבר הכלכלי העולמי. לעומתם, מחירי השטיחים האפגניים ירדו בעקבות עודף ייצור.

שטיחים כאלה ניתן כיום להשיג בארץ רק ביבוא ממדינות המייצרות אותן, שעם חלקן אין לנו יחסים דיפלומטיים, ולכן אנו נאלצים לשלם לעתים מחירים גבוהים בגלל פערי תיווך.

פרטים: מחיר שטיחי זיגלר וקזאק בשטיחי מתריב, דיזיין סנטר, הלח"י 2 בני ברק: מ־1,000 דולר למ"ר; מחירים ברשת צמר, שלה סניפים בתל אביב, ברמת השרון, בהרצליה ובראשון לציון: שטיחים בגודל 2X3 מטרים מ־2,500 שקל. שטיח משי פרסי מהעיר קום בגודל 2X3 מטרים: 30,000 דולר.

שטיחי עור אמיתי או סינתטי. טרנד מוביל בתחום העיצוב כיום הוא שטיחים מעור, כמו שטיח מעור פרה, שנהפך לפופולרי מאוד באוליגרך־סטייל. מי שלא רוצה לראות על רצפת הסלון שלו חיה שעורה נפשט - גם אם הוא סינתטי - יכול לקבל אותה חתוכה לריבועים גדולים (40X40 ס"מ), בינוניים (15X15 ס"מ), או קטנים מאוד (7X7 ס"מ). הריבועים נתפרים זה לזה ומסתיימים במסגרת עור, כך שניתן לקבל גם שטיח עגול.

פרטים: מחירי שטיחי עור בניסו רהיטים, ידידיה פרנקל 10 תל אביב: מ־2,700 שקל למ"ר (לשטיח ריבועים), מ־3,200 שקל למ"ר ליריעת עור שלמה. מחירים ברוז'ין, מונטיפיורי 46 תל אביב: שטיחי פרה מ־1,800 שקל למ"ר, שטיחים שעירים מ־1,000 שקל למ"ר.

שטיח חלוקי נחל, Danish. של: אקסקלוסיב. מחיר: 2,100 שקל למ"ר שטיח חלוקי נחל, Danish. של: אקסקלוסיב. מחיר: 2,100 שקל למ"ר שטיח חלוקי נחל, Danish. של: אקסקלוסיב. מחיר: 2,100 שקל למ"ר

שטיחים ומחצלות מן הצומח. טרנד החזרה לטבע החזיר את השטיחים ה"ירוקים" והטבעיים לסלון. ניתן כיום למצוא שטיחים ממגוון צמחים: סיבי סיזל (Sisalׂ) מהחומר הבשרני שבתוך שיח האגבה הקוצני; סיב קליפת קוקוס הנארג בלולאות גסות בהודו בעבודת יד; סיבים מגבעולי צמח היוטה; מחצלות מסורתיות מסין מעשב ים בצבע בז'־ירקרק; טאטאמי יפני מסיבי נייר מגולגלים; סיבים מהמפ (Hemp - ממשפחת הקנביס), שהוא להיט בקרב שומרי איכות סביבה בגלל צמיחתו המהירה וכמות המים המועטה שהוא צורך; ומחצלות ראטן קלועות בדוגמת ריבועים או חבלים.

פרטים: מחירי שטיחים טבעיים בנטורה, הפרחים 1, רשפון: 250–350 שקל למ"ר, רובם בגודל 2X3 מטרים. מחירי מחצלות קש וראטן בנוסבאום, לבונטין 3 תל אביב: מ־450 שקל למ"ר. שטיחי ראטן ובמבוק ברשת ביתילי בגודל 2.00X2.90 מטר: 725 שקל במבצע.

שטיחים עכשוויים. השטיחים המודרניים מאפשרים למעצבים להביע פרץ של יצירתיות וחדשנות. צורתם כבר אינה בהכרח מרובעת, אלא גם עגולה, כמו בקולקציה העגולה בעלת המוטיבים האתניים של Nanimarquina הנמכרת בטולמנ'ס; או אמורפית־חופשית, כמו בשטיחי חלוקי האבן מהקולקציה החדשה של Bretz מגרמניה, הנמכרים ברשת הולנדיה.

שטיח דומה מעוצב בארץ גם בידי אילן מוגרבי, בעלים משותף באקסקלוסיב, ומכונה דגם Danish. ברשת ווינד אנד ווטר מציעים שטיחון לחדרים רטובים מחלוקי אבן אמיתיים.

טקסטורות מיוחדות ושיטות עיבוד ידניות יש בשטיחי קרושה קלועים בעיצובה של פטרישה אורקיולה לפאולה לנטי, העשויים מחבלי דייגים ונמכרים בטולמנ'ס. שטיחים סרוגים ביד ועשויים מחומרים ממוחזרים יש גם בקולקציה חדשה פרי שיתוף פעולה בין החנות קרוסלה לבין האמנית ומעצבת הטקסטיל אפרת שוחט מסטודיו אחד מכל דבר.

מי שמחפש שטיחים דקים במיוחד, המדמים משטחי פי.וי.סי, יכול להתרשם ברשת הביטאט משטיחים העשויים מחומר חדש בשם Plynyl, שנרשם כפטנט וזיכה את המעצבת והיוצרת, סנדי צילוויץ, בפרס עיצוב. ומי שמעוניין בצבעים בולטים במיוחד יוכל למצוא זאת בנוסבאום, למשל, ולבחור בשטיח הבוקלה הכדורי שלהם.

פרטים: מחירי שטיחים בטולמנ'ס: קולקציית Nanimarquina מ־6,000 שקל, שטיחי פאולה לנטי מ־5,000 שקל. שטיחי Bretz ברשת הולנדיה: מ־12,300 שקל. שטיח Danish באקסקלוסיב, רחוב הירקון 317, תל אביב: 2,100 שקל למ"ר. שטיחי Plynyl בהביטאט מ־360 שקל למ"ר. שטיח הבוקלה הצבעוני בנוסבאום: מ־500 דולר למ"ר.

תגיות