אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דוד עזריאלי: "המשבר ייגמר באמצע 2009" צילום: עמית שעל

דוד עזריאלי: "המשבר ייגמר באמצע 2009"

ועידת הקניונים שנפתחה אתמול באילת עמדה בסימן המשבר הכלכלי. למרות החשש ממיתון, בקבוצת עזריאלי שידרו עסקים כרגיל: "לא נפחית את שכר הדירה בחנויות". ויש גם תוכניות לעתיד: "נרחיב את פריסת סונול ו־so good"

13.11.2008, 09:54 | גלי ברגר

אחד הנושאים הבוערים העומדים על סדר היום בוועידת הקניונים שנפתחה אתמול באילת הוא כמובן המשבר הכלכלי. מערכת היחסים בין בעלי הקניונים לשוכרים, שממילא נחשבת למתוחה, קרובה כיום לנקודת רתיחה. בעלי הרשתות מדברים על הקלות בשכר הדירה, אך אלה לא עומדות להגיע, במיוחד לא מכיוון קבוצת עזריאלי. "אין שום סיבה להקל בשכר דירה", אומר מנחם עינן, נשיא קבוצת עזריאלי.

את דברי עינן מגבה דוד עזריאלי, הבעלים והמייסד של קבוצת עזריאלי, שכבר רואה סימנים לסוף המשבר. עזריאלי הגיע לוועידה לקבל אות מפעל חיים, שאותו העניקו לו בכירי הענף.

כשעזריאלי נשאל בפתח הוועידה מתי צפוי להסתיים המשבר הכלכלי, הוא השיב: "להערכתי הוא צפוי להסתיים באמצע השנה הבאה. יש כיום נכונות רבה מצדן של ממשלות העולם לסייע בסיום המשבר. יש גם נשיא חדש בארצות הברית שכבר השמיע את דעתו בנושא. אין ספק שכבר נגענו בתחתית, ומעכשיו נתחיל לראות התאוששות".

דוד עזריאלי. "אין הצפה של קניונים בארץ", צילום: אביגיל עוזי דוד עזריאלי. "אין הצפה של קניונים בארץ" | צילום: אביגיל עוזי דוד עזריאלי. "אין הצפה של קניונים בארץ", צילום: אביגיל עוזי

ומה בעניין השקעות בישראל?

"אנחנו ממשיכים לחפש השקעות בכל תחומי הפעילות, יש לנו היכולת והמשאבים. בניגוד לחברות אחרות, את האג"חים שלנו אי אפשר למצוא בשוק. אחד הדברים החשובים הוא שלא התפשטנו ולא הלכנו למזרח אירופה".

האם הממשלה צריכה לעזור לטייקונים עם האג"חים?

"באופן כללי אני אומר שלא, חס וחלילה. אבל אם יש מקרים מסוימים שהממשלה רואה בזה אפשרות להשקעה, כמו שקרה במשבר הבנקים בשנות השמונים, אז כן. אם הממשלה רואה לפניה עסקה טובה היא צריכה לעשות אותה".

הייתם במגעים לרכישת קניון רמת אביב, שלא מומשו לעסקה. האם הקניון עדיין על הפרק מבחינתכם?

"לא הגענו להסכמה על מחיר משיקול מסחרי. לגבי ההמשך אני לא מוכן להתייחס".

"הממונה לא תתערב"

בשלב זה מצטרפים לעזריאלי גם עינן ופאר נדיר, מנכ"ל קניוני עזריאלי, שמציגים חזית אחידה מול העיתונאים.

מגיעות אליכם הרבה הצעות מצדם של בעלי קניונים ונכסים?

עינן: "העובדה שאנחנו לא ממונפים מאפשרת לנו להתמודד על הצעות, והן מגיעות. גם בתקופה של פריחה מגיעות הצעות, רק שיש שוני באופיין. בתקופת שגשוג מדובר בהשקעות שנדמה שיהיו סיפורי הצלחה".

מה הסיכוי שהממונה על הגבלים עסקיים תתערב במקרה שתרכשו קניונים נוספים?

עינן: "אני לא חושב שכרגע קיים איזשהו קייס של הגבלים עסקיים. לדעתי צריך להביא בחשבון את כלל שטחי המסחר בעת שבודקים, ולא רק את הקניונים. אם יתווספו לפורטפוליו שלנו שניים־שלושה קניונים אני לא רואה סיבה להתערבות הממונה".

להנהלת עזריאלי יש תדמית מקצועית אך נוקשה, כזו שלא רואה את השוכרים ממטר. האם לא קיים חשש שהדבר יחזור כבומרנג, כשרשתות נניח לא יוכלו לשלם שכר דירה?

עזריאלי: "אם לא היינו קשים כנראה לא היינו פה. אני מודע לכך שאני מנהל חברה באמצעות אנשים מצוינים".

פתחתם לא מזמן את קניון מודיעין. שוכרים טוענים שהוא לא ממריא ושאין טראפיק של אנשים.

עזריאלי: "הייתי בקניון במוצאי שבת והייתי מרוצה ממה שראיתי. לפעמים הבעיה היא לא בקניון אלא בשוכר. לכל קניון יש קשיים בהתחלה, ואני מציע לכולם לקרוא את הכתבות האיומות שנכתבו כאשר פתחנו את קניון איילון, את מלחה בירושלים ואת קניון הנגב".

נדיר: "בכל קניון יש בשנה־שנתיים הראשונות חלופה של כ־10% מהשוכרים. העובדה שיש שוכרים שמתקשים בהתחלה נובעת לפעמים מסיבות אחרות לחלוטין. אין לנו כוונה להקל בשכר דירה ואנחנו משקיעים באופן מסיבי בשיווק הקניון. התפקיד שלנו הוא להביא אנשים לקניון".

עינן: "צריך לשנות הרגלים של אנשים. תושבי מודיעין והסביבה רגילים לנסוע לתל אביב או לירושלים".

לא קיימת הצפה של קניונים?

עזריאלי: "מי מחליט אם יש יותר מדי? בכל עסק יש מצליחים יותר ויש מצליחים פחות. יש הרבה דברים שאנשים לא עושים בצורה נכונה".

"חל מהפך בקמעונאות"

 

כשעזריאלי נשאל אם חל שינוי בקמעונאות הישראלית הוא משיב: "לפני 20 שנה, כשפתחתי את קניון איילון ושאלתי אילו רשתות קיימות, אנשים שאלו אותי מה זה בכלל רשתות. אני חושב שהקמעונאות כאן מצוינת ונותנת ללקוח שירות טוב".

קבוצות עזריאלי עוסקת לא רק בנדל"ן. לפני כשנתיים רכשה הקבוצה את גרנית הכרמל, הכוללת בין השאר את סונול ואת טמבור. בשנה האחרונה עברה סונול מהפכה שכללה מיתוג מחדש ושינוי של מראה התחנות, מהלך שפז עשתה שנים קודם לכן. כמו כן, היא הרחיבה משמעותית את רשת חנויות הנוחות so good, שמונה כיום מאה חנויות. הקרב בין רשתות הנוחות כבר יצא מהתחנה. פז פתחה חנויות yellow בערים, וכך גם מנטה של דלק, שזכתה גם במכרזים להפעלת דוכני קפה ומאפה בתחנות רכבת.

יכול להיות שיש לכם יתרון משמעותי מחוץ לתחנות כיוון שאתם מחזיקים בהרבה נדל"ן?

עינן: "ברגע שנכנסנו לסונול ידענו שאת ה־turn around בחברה נעשה באמצעות חנויות הנוחות, ולכן נתנו הנחיה להשקיע בהן. אנו שואפים לפתוח תחנות דלק חדשות ולהרחיב את הפריסה של סונול ושל so good. אני לא רואה ערך מוסף בלפתוח חנויות כאלה בקניוני עזריאלי או במשרדים".

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
אם אתה יודע, למה אתה לא קונה.
יש היום בשוק הזדמנויות נדירות. אתה יכול לרכוש את אפריקה ישראל ב- 95% פחות ממה שהייתה שווה לפני שנה. אתה יכול לרכוש אגחים של תשובה במחיר של 14% מהשווי המתואם שלהן, של לבייב ושל פישמן בתשואה שנתית של 60% , 70% ומי יודע בכמה מחר. תתחיל לאסוף .בעוד חצי שנה ,כשיסתיים המשבר להערכתך הכל יעלה ואף יזנק. קדימה , תתחיל לרכוש עוד היום .אל תחכה לרגע האחרון. רק משקיע קטן כמוני מחכה ומחכה ולא מאמין...
ארנון , מודיעין  |  16.11.08
לכל התגובות