אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

איך לשמור על אופטימיות למרות גל הפיטורים

על רקע הכותרות המבשרות על פיטורים רחבים בדקנו מה מצב הרוח של עובדי ההייטק ברמת החי"ל. הפסיכולוגים התעסוקתיים ממליצים לשמור על אופטימיות, ולא להגיב בהיסטריה לשמועות

13.11.2008, 12:42 | אסף גלעד
במקרה או שלא במקרה, מציינות היום עמותות שונות ברחבי העולם וגם בישראל את ה"יום לבדיקת דכאון וחרדה", כל זאת על רקע כותרות העיתונים המבשרות על פיטורים על ימין ועל שמאל.

יצאנו השבוע לרמת החי"ל בתל-אביב, בועה צפון תל אביבית, כדי לבדוק את מצב רוחם של עובדי ההייטק. בין השאר הסתובבנו גם בטריטוריות פגיעות יותר כמו חוצות בניין קומברס וקבוצת רד. נראה שהאופטימיות עדיין שולטת ברחוב הברזל, לפחות כלפי חוץ.

עם מספרי המפוטרים ההולכים וגדלים, קשה שלא לחשוש שהודעת הפיטורים הבאה מתקרבת למפתן הדלת הפרטית. "למרות שזו מגמה חדשה, רואים היום עלייה משמעותית של אנשים שפונים לייעוץ, לאו דווקא של מפוטרים, אלא גם של עובדים רגילים", אומרת הפסיכולוגית אורית בן שאול, יו"ר חטיבת הפסיכולוגים התעסוקתיים-ארגוניים והחברתיים בהסתדרות הפסיכולוגים.

בן שאול רואה עלייה לא רק בכמות המפוטרים שנעזרים בשירותי הייעוץ אלא גם בעובדים המגיעים עם תופעות של חרדה. "אנשים מגיעים אלינו עם פחד וחרדה מכך שהולכים לפטר אותם, הם חוששים שכל טעות קטנה שהם עושים תעלה להם ביוקר. אפילו צעדי הקיצוצים בהטבות לעובדים, כמו למשל קיצוץ בארוחות או בהטבות מועדון, מבלי לפטר עובדים, מעלים תגובות של חרדה כיוון שזה נתפס כצעד המבשר על פיטורים".

"מפוטרים רבים מגיעים לייעוץ באשר לדרך בה עליהם לחפש עבודה, כיצד עליהם להתראיין ומה כדאי להם לכתוב בקורות החיים. וישנם גם אלה שחשבו ללמוד את מקצועות ההייטק ופתאום חושבים על זה ובאים לייעוץ תעסוקתי".

אז איך מתמודדים?

"חשוב להיות פעילים ורציונליים. פיטורים וכל מה שמסביב לזה, כגון שמועות על פיטורים שלעיתים מתנפחות מאוד, גורמים לתגובות מאוד רגשיות. אבל אם חלילה פיטרו אותך, אסור להגיב בהיסטריה, כיוון שמהלך של פיטורים במציאות הכלכלית הנוכחית הוא אקט רציונלי: הוא נובע משיקולים כלכליים והוא אינו מכוון אישית אלא מגיע בגלים.

אני ממליצה לא להמתין אלא לחפש עבודה במהירות רבה ובפומביות. התראיין כמה שיותר ובאופן מיידי, וספר לכל חבריך על כך. אל תסתיר את זה".

בן שאול לא רק משדרת לנו להיות אופטימיים, היא גם אופטימית בעצמה. "יש הרבה מקומות עבודה בשטח. ולא רק בהייטק. סגירת 'משמר' יצרה חור בבית החולים תל-השומר שם אין כרגע צוות ניקיון, מישהו אחר יצטרך למלא אותו".

"התמודדות נכונה במצב של חרדה, התנהגות פעילה, אופטימיות, יחד עם יכולת להתפשר בשכר ובתנאים יעזרו לכולם לעבור את זה בשלום", אומרת בן שאול.

תגיות