אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה מצב הבלו ריי בישראל

מה מצב הבלו ריי בישראל

מחירי הבלו ריי - יורש הדי.וי.די המאפשר איכות צפייה משובחת - גבוהים בישראל פי שלושה ממחירי הנגנים בארצות הברית. "כלכליסט" מציג תמונת מצב באיכות צפייה נמוכה

17.11.2008, 09:37 | אורית זרובבל

כשטושיבה הכריזה לפני תשעה חודשים שפורמט ה־HD די.וי.די שפיתחה בעמל רב הפסיד לפורמט הבלו ריי בקרב על יורש הדי.וי.די, נפל דבר בשוק האלקטרוניקה הבידורית הביתית. בעולם מחירי מכשירי הבלו ריי ירדו, המגוון גדל, והמכירות עלו במתינות וגובו בהשקות רבות של כותרים בפורמט המנצח; ואילו בארץ רק מעטים טרחו להצטייד, וגם בסוגיית הכותרים (ובוודאי המתורגמים שבהם) ישראל עדיין הרחק מאחור.

אחת מהסיבות לפער בתהודת הכניסה נעוצה במחירים. באתר האמריקאי של בסט ביי תמצאו כ־20 נגנים שונים במחיר התחלתי של כ־300 דולר. באמזון, למשל, מציעים נגן בלו ריי של סמסונג ב־205 דולר ונגן של סוני ב־260 דולר. ואצלנו המחירים נעים בין 2,600 ל־9,000 שקל, ובסיור באתר זאפ נמצאו שישה מכשירים בלבד, וגם הם לא מהחדשים בתחום. ליאת אלון, מנהלת השיווק של האתר, מציינת שההתעניינות שולית.

הספקנים טוענים שהמציאות הנוכחית לא תשתנה וחוזים את מות הבלו ריי עוד בטרם נולד, בטענה שהדי.וי.די הוא פורמט החומרה האחרון שיפסיד לבסוף לעדת מורידי התכנים מהרשת. האופטימיים גורסים שהשיפור המשמעותי באיכות התמונה והסאונד וגימיקים נוספים שמציעים נגני הבלו ריי, כמו חיבור לאינטרנט, יהפכו אותם למוצר חובה בכל בית. מתי זה יקרה? אף אחד לא ממהר להתנבא.

בלו ריי בלו ריי בלו ריי

מחכים בסבלנות

העמימות נשמרת כשפונים ליבואנים, לרשתות או לחנויות המתמחות. אלו אמנם מדווחים על התעניינות, אך מתקשים לגבותה במכירות מסיביות. אם חסידי הבלו ריי המקומיים מחפשים קרן אור, הם יכולים להתעודד מ־30 אלף קונסולות הפלייסטיישן 3 של סוני, המגיעות עם כונן בלו ריי שקורא ומנגן גם סרטים, שכבר נמכרו בארץ.

נוסף על המחירים, הסיבות לכניסה המקרטעת רבות. הצרכן הישראלי מסתפק בינתיים בדי.וי.די הרגיל, ממתין בסבלנות לירידה משמעותית במחירים ומחכה בקוצר רוח לנגנים המקליטים ולמבול של כותרי בלו ריי בספריות ההשכרה.

חלק מחובבי החידושים המקומיים הולכים דווקא על מזרימי המדיה המאפשרים הורדת סרטים מהרשת והעברתם למסך הטלוויזיה גם באיכות HD. במשוואה הזו אסור לשכוח גם שחדירת מסכי ה־HD לשוק הישראלי עומדת כיום על בין 15% ל־20% בלבד - מאחר שמסך HD מלא הוא תנאי הכרחי למיצוי יכולות הבלו ריי, הביקוש למכשירים יגיע רק מאלו שכבר הצטיידו במסך המשופר.

מבחר דל ויקר

מה בכל זאת אפשר למצוא בארץ? בטווח המחירים התחתון תמצאו את ה־BDP-S350 של סוני ב־2,690 שקל (הכולל גם חמש השכרות ברשת בלוקבסטר ונמכר בדיוטי פרי ב־500 דולר), את ה־BD-P1500 של סמסונג ב־2,699 שקל ואת ה־BD-HP21 של שארפ, המושק כעת ב־2,990 שקל. בקצה העליון תמצאו את פיוניר עם ה־BDP-LX71 ב־8,990 שקל ואת ה־2500bt של דנון עם יציאות לבית חכם ב־7,990 שקל. בתווך נמצאים ה־DV-BD606 של אונקיו שיימכר ב־4,990 שקל, וה־DMP-BD30 של פנסוניק ב־5,490 שקל. בימים אלו מושקות שתי מערכות קולנוע ביתי אלחוטיות משולבות בלו ריי: ה־BT-100 של פנסוניק (8,990 שקל), וה־BD-P2 של סמסונג (6,990 שקל).

ב־2009 יושקו מסכים מסדרת Aquos DX של שארפ (בגודלי 26 עד 52 אינץ') בעלי צורב בלו ריי מובנה שיאפשר הקלטת תוכניות טלוויזיה. נגן מקליט נוסף שיעשה עלייה בשנה הבאה הוא DMR-BW500 של פנסוניק, בעל דיסק קשיח של 500 גיגה המאפשר העברת תכנים מהרשת. כוננים הקוראים וצורבים בלו ריי תמצאו במחשבים ניידים כמו ה־M50 של אסוס, בדגמים שונים של דל ובמגוון דגמים מסדרות AR, FW ו־AW ממותג Vaio של סוני. גם HP תצטרף בקרוב.

בלו ריי סוני בלו ריי סוני בלו ריי סוני

פריסה מצומצמת

גם מבחינת מספר כותרי הבלו ריי, השוק הישראלי בקושי התחיל את המירוץ. בחנויות וידיאו רבות, בעיקר מחוץ לאזור המרכז, לא תמצאו כלל כותרי בלו ריי, אבל גם במרכז מוכרים רבים לא שמעו מימיהם את צמד המילים.

ב־13 מ־21 סניפי בלוקבסטר מוכרים ומשכירים סרטי בלו ריי. מחיר ההשכרה זהה למחיר די.וי.די, ומחירי הקנייה נעים בין 150 ל־230 שקל לכותר. לדברי מרקו נחמני, מנהל השיווק של הרשת, בלוקבסטר מחזיקה כ־150 כותרים (לעומת 4,500 כותרים להשכרה ו־2,000 למכירה בחנות ממוצעת), לרבות הופעות חיות וכותרים לא מתורגמים. בארבעת הסניפים הגדולים (חיפה, רעננה, כפר סבא ונווה אמירים) יש עמדות בלו ריי, וארבע עמדות יתווספו בקרוב. בווידיאומטים של הרשת אין להם זכר.

מי שמחזיקה מספר גדול של כותרים היא רשת האוזן השלישית, שבקטלוג שלה כ־520 כותרי בלו ריי, מתוכם כמאה המתורגמים לעברית. השפע הזה זמין בחנות הדגל בתל אביב, בירושלים תמצאו רק חצי מהכמות, בחיפה אין ולו אחד, וברעננה הקטלוג צומח לאטו.

תמונה שונה מקבלים במרווח המצומצם שבין רמת השרון להרצליה. בהרצליה פועלת החנות לייזר סנטר, שבעליה יהודה הד מחזיק בקטלוג של 600 כותרים, רובם בשיטת השידור האמריקאית NTSC, התואמת למכשירים הנמכרים בחנותו. הד מסביר שכך הוא יכול להציג מבחר מיידי וגדול יותר של כותרים. לקוחותיו, שיוצאים גם עם 20 תקליטורים בקנייה אחת, לא אוהבים לחכות.

לא רחוק משם, ברמת השרון, שוכנת קינו, כנראה ספריית ההשכרה הגדולה בארץ לכותרי בלו ריי, ובה כאלף כותרים, מהם כ־120 מתורגמים. חלקם מגיעים דרך חברות ההפצה המקומיות ורובם מיובאים מארה"ב, בריטניה, גרמניה ואוסטרליה. הבעלים, צביקה לפלר, מותח קו ישר בין מיעוט התוכן למצבו המקרטע של הבלו ריי הציוני. לדבריו, כניסה מסיבית של בלו ריי לארץ תתרחש רק כשחברות ההפצה המקומיות יירתמו לעניין.

מה זה בלו ריי

* פורמט: אחסון מידע דיגיטלי (כמו דיסק הדי.וי.די הרגיל) שנקרא על ידי קרן לייזר כחולה.

* נפח האחסון: בין 25 ל־50 גיגה־ בייט, לעומת 4.7–9.4 גיגה־בייט בדי.וי.די רגיל, מה שמאפשר הצגת סרטים בחדות גבוהה (HD).

* יתרון: מרבית נגני הבלו ריי קוראים ומנגנים גם די.וי.די רגיל, כך שרוכשי המכשיר לא ייאלצו להיפטר מכותרי הדי.וי.די הישנים.

תגיות