אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טכנולוגי על הבוקר: ג'רי יאנג הבין את הרמז צילום: בלומברג

טכנולוגי על הבוקר: ג'רי יאנג הבין את הרמז

פייסבוק מתחילה לגבות תשלומים ממתכנתי אפליקציות, כמה אנשים באמת משתמשים בגוגל דוקס, האקרים תוקפים אתר שחושף אותם – וזוממים מתקפה פרועה במיוחד ליום שני הבא

18.11.2008, 10:15 | יוסי גורביץ

יאנג הולך הביתה

אלוהים אדירים, זה נגמר: מנכ"ל יאהו, ג'רי יאנג, שלח בשעות הבוקר המוקדמות (ג') מייל לאלפי העובדים של חברתו, ובו הודיע על כוונתו לפרוש מתפקידו. הוא ישאר בתפקידו עד שיימצא לו מחליף ראוי.

מעט ורעים היו ימי מנכ"לותו: ביוני 2007 נכנס מייסד יאהו לתפקידו, ומיד הותקף בשורה של משברים. בפברואר 2008 החלה מיקרוסופט במהלך עוין להשתלטות על יאהו, ויאנג – שראה בה אימפריית רשע – ניהל מלחמת חורמה על עצמאותה של יאהו, כשהוא נוקט שיטות של אדמה חרוכה. הוא הציל את הכפר – מיקרוסופט נסוגה לאחר חצי שנה – אבל נאלץ להרוס אותו תוך כדי כך. הוא נאלץ, מיד לאחר מכן, להילחם בנסיונות הדחה מצד תומכי מיקרוסופט, שהתאגדו סביב "הפושט התאגידי" קרל אייקן.

שרף את הכפר כדי להציל אותו. יאנג, צילום: בלומברג שרף את הכפר כדי להציל אותו. יאנג | צילום: בלומברג שרף את הכפר כדי להציל אותו. יאנג, צילום: בלומברג

מניית יאהו נסחרת כעת בקצת יותר משליש מהמחיר שהציעה מיקרוסופט לפני תשעה חודשים. יאהו עומדת לפטר כ-1,500 עובדים. רבים תוהים אם לא היה שווה פשוט להיכנע. העלבון הסופי, ככל הנראה, הוא העובדה שמניות יאהו עלו ב-4.4% עם התקבל הידיעה על התפטרותו – העתידית, נזכיר שוב; יאנג לא עושה שום דבר במהירות. ושוב מגיעות השמועות על רכישה מצד מיקרוסופט – שמועות שנראות כמו רחשי לב נואשים של משקיעים, בהתחשב בדברים הברורים מאד שאמר מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, לפני כעשרה ימים בנושא: "איננו מעוניינים לשוב ולבחון את הרכישה, ולמען האמת אינני מבין מדוע הם מעוניינים בכך".

שיטת הרווח החדשנית של פייסבוק

פייסבוק, כידוע, מתקשה להציג רווחים, ויש לכך סיבה: היא אתר חברתי, ואתה לא מציע סחורות במסיבה. המשתמשים מתעקשים שלא להקליק על המודעות, מבלי שהעובדה שההתעקשות הזו מקצרת את ימיו של השירות שהם אוהבים כל כך חולפת במוחם הפעוט.

אז מודעות לא מכניסות כסף, אה? פייסבוק החליטה שהיא תוציא את הכסף מהמתכנתים. אם עד עכשיו כתבתם בכיף אפליקציות מיותרות שאיש לא היה צריך, כי זה היה כיף, שריל סנדברג – המנהלת התפעולית של פייסבוק, הידועה ביעילותה ובנוקשותה - תשים לזה קץ. פייסבוק הכריזה אמש (ב') על חלוקת האפליקציות שלה לשני סוגים: מאושרות ובלתי מאושרות.

מהי אפליקציה מאושרת? כזו שעברה תהליך סינון, בקרה ואישור של פייסבוק. כרגע יש ג'ונגל שלם של אפליקציות פייסבוק – יש כ-48,000 מהחיות הקטנות – ובחברה מעריכים שכ-10% יהפכו בסופו של דבר למאושרות.אה, כן, המודל הכלכלי: יצרני אפליקציה שרוצים להפוך אותה למאושרת, ישלשלו לפייסבוק 375 דולרים. מדי שנה. מעבר לתג האישור, האפליקציה גם תוצג במקום בולט יותר בדפי המשתמשים. הממ. יכול להיות שזה יעבוד. יכול להיות, מצד שני, שזה יהיה סופה של פייסבוק כפי שהכרנו ותיעבנו. נמשיך לעקוב.

מי משתמש בגוגל דוקס?

מחקר של חברת קליקסטרים, שיצא בסוף השבוע, פוצץ לאנשים בגוגל את הפיוזים. מהמחקר עולה שתוכנת אופיס של מיקרוסופט שומרת על מעמדה, ושכ-50% מהמשתמשים שנבחנו – 2,400 משתמשי אינטרנט בוגרים – משתמשים בה בקביעות. כשזה מגיע לתחליפים זולים, השיעור צולל בחדות: רק חמישה אחוזים משתמשים באופן אופיס, ולמרות כל הטרארם, הפרסומת ונפנופי הידיים רק אחוז אחד, בודד וגלמוד, משתמש בתחליף המקוון של גוגל, גוגל דוקס.

צמיחה של אחוז אחד שלם במשך שנתיים היא, איך לומר, לא משהו, ועל כן מיהרה גוגל לערער על תוצאות המחקר. לטענתה, המדגם קטן מדי, ולא מייצג את סוג הלקוחות העשירים ומביני העניין שמשתמשים בגוגל דוקס. חוצמזה, במחקר יש שיעור גבוה מדי של נשים (65%), לעומת שיעורן בקרב משתמשי הרשת (52%), ועל כן סביר שהוא מוטה. האם גוגל טוענת שנשים מתעבות את המוצרים שלה?

עוד טענה גוגל שכ-4.4 מיליוני משתמשים נכנסו לגוגל דוקס בספטמבר, והנתון הזה קרוב הרבה יותר ל-2.4% ממשתמשי הרשת בארה"ב מאשר לאחוז אומלל אחד. מצד שני, לגוגל דוקס יש הרבה אוהדים קולניים מחוץ לארה"ב. אני לא יודע כמה זה 4.4 מיליונים מתוך כלל הגולשים בעולם, אבל אני מנחש שפחות מאחוז.

שיא החוצפה שייך לאיזה דוקטורנט לביופיזיקה רפואית, שטען שהמחקר מוטה משום ש... שניים מעורכיו הועסקו פעם במיקרוסופט. כשהריקוד כושל, האשם את הרצפה.

להדק חגורות, להעלות את רמת האבטחה

יום שני הבא צפוי להיות היום הגרוע ביותר השנה, מבחינת מתקפות וירוסים וטרויאנים. מחקר שנעשה לאחרונה מצביע על כך שב-2007, היום השלישי שלאחר חג ההודיה האמריקני הראה שיא של פעילות מצד פושעים מקוונים.

הסיבה: חג ההודיה מציין את תחילתה הרשמית של עונת הקניות, מה שכונה פעם עונת החגים. הרבה יותר אנשים מתחברים לרשת במטרה לשמח את חבריהם באמצעות ריקון ארנקם-שלהם, ולצורך כך הם נכנסים לחנויות מקוונות, לוחצים על מודעות, ומתפתים להקליק על קישורים שאמורים להוביל אותם למבצעים בלתי סבירים ולמעשה מובילים אותם למלכודת מקוונת. הם גם מפזרים את המידע הכלכלי שלהם כאילו אין מחר – ויש מי שדואג שלא יהיה.

לא מי יודע מה ישים לאזרחי ישראל, שעונת החגים – שלמרבה השמחה טרם הפכה לתוצר כלכלי גרידא – שלהם היא בדרך כלל באזור ספטמבר, אבל כמות הווירוסים והטרויאנים שצפויה לעוף בשבוע הבא, עשוי לפגוע גם בכם.

מחמאה נדירה

ואם בפשע מקוון עסקינן, יש שתי ידיעות נוספות, כל אחת משמחת בדרכה. ראשית, כשבוע מאז שנותקה חברת מקולו מהרשת, זרם הספאם העולמי טרם הספיק להתאושש – אם כי חלק ניכר מיצרני הספאם כבר העביר את פעילותו לרוסיה, וחברה שוודית נתנה למקולו, שוב, גישה לרשת.

אה, רוסיה. גן עדן לפושעים מקוונים, בברכתו השקטה של המשטר, שמוצא אותם מועילים מאד לצרכיו. מה שהם לא אוהבים הוא שחושפים אותם, וזה מה שעושה ביעילות רבה האתר Bobbear.co.uk, שמתמחה בחשיפת זיופים ומרמות מקוונות. כה ביעילות, עד שהפושעים החליטו להשיב מלחמה.

באוקטובר 2007, הפושעים הרוסים פתחו במתקפת ספאם, שהשתמשה דווקא בבוב-בר כפתיון, כדי להכפיש את שמו. זה לא הלך, אז הם עברו לשיטה ישירה הרבה יותר: החל משלשום, אי אפשר להכנס לאתר, כי המאפיה המקוונת של פוטין מפעילה עליו ללא הרף מתקפת denial of service. מנהל האתר לא נבהל מהבריונות – ומסר את פרטיהם של האתרים התוקפים למשטרת בריטניה. כבוד.

קצרצרים

שירות גוגל מפות הגיע גם לרכבת התחתית של ניו יורק, ולצורך כך העלתה גוגל שורה של פרסומות בנושא ברכבת התחתית. המודעות חמודות, אומרים, אבל יש בעיה אחת עיקרית: ההנחיות שהן מוסרות – כיצד להגיע מנקודה לנקודה – שגויות להדהים. אופס.

ואם כבר גוגל, התחילו לחשוב שם על רעיון מהפכני: במקום לפתח תוכנות בשיטה הרגילה שלהם – כמה מהנדסים חושבים על רעיון, מתחילים ליישם אותו, ואז פותחים במסע שיפצורים שמטרתו להביא לכך שהרעיון המבריק יעניין מישהו שאיננו מהנדס תוכנה – הם קודם כל יקשיבו למה שהצרכנים רוצים, ואז יתחילו לפתח משהו שעונה על הצרכים. מבריק, תודו.

באיחור אופנתי, מתקנת אפל את הטראק-פד עשוי הזכויות שבמחשבים החדשים שלה. המשתמשים התלוננו על כך שהמוצר הנוצץ נראה יפה, אבל נתקע פעם אחר פעם. הם התלוננו על זה באוקטובר. אפל מתקנת עכשיו. וזו לא הפעם הראשונה: בעיה עם הטראק-פד, שמתוקנת אחרי חודש, היא סימן מוכר של המק.

ועכשיו שילוב: גוגל ואפל. האחרונה עשתה טובה לראשונה, ולפני כמה שעות הואילה בטובה להעלות את האפליקציה החדשה והנוצצת – חיפוש גוגל קולי באמצעות האייפון – לחנות שלה. משתמשים נסערים מדווחים שזה הדבר הטוב ביותר מאז לחם פרוס.

ארור אתה בצאתך וארור אתה בבואך: המגזין הבריטי המקוון The New Statesman נכנע לדרישותיו של מיליונר עיראקי מפוקפק, והסיר קישורים לא מחמיאים ללז לאתר ההדלפות הפופולרי, וויקיליקס. עכשיו המגזין האומלל מוצא עצמו מאוים על ידי וויקיליקס – שטוענת שהסרת הקישורים מהווה טענה שהתוכן שלה לא אמין. לך תבנה מדינה.

תגיות