אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בר-און: "לא שוללים התערבות בשוק הון"; עיני זו תוכנית כסת"ח כלכלית צילום: בועז אופנהיים

בר-און: "לא שוללים התערבות בשוק הון"; עיני זו תוכנית כסת"ח כלכלית

כך אמר שר האוצר במסיבת עיתונאים להצגת התוכנית הכלכלית שגיבש משרדו. לדבריו, האוצר ימשיך במתווה הפחתות המס כך שישפר את כושר התחרות ויגביר את הצריכה הפרטית. עיני אמר שהתוכנית תפגע בשכבות החלשות ושאם לא יהיה שינוי ההסתדרות תצא למאבק

19.11.2008, 14:58 | אמנון אטד ושאול אמסטרדמסקי

"הכלכלה הגלובלית נמצאת בעיצומו של משבר חמור ביותר ובחלק מהמדינות עדיין מחריף והולך. המשבר העולמי ייפגע וכבר פוגע בכלכלכת ישראל וצפויה האטה משמעותית בקצב הצמיחה", אמר שר האוצר רוני בר-און, במסיבת עיתונאים להצגת התוכנית הכלכלית של האוצר. לדבריו, "יש לנו אחריות אבל גם יכולת להקטין את עצמת הפגיעה שייפגע כל אחד ואחד מאיתנו, דבר שיאפשר למשק לצאת מהמשבר בתנאים שיאפשר צמיחה מואצת".

הוא הוסיף: "אנחנו נעמוד באחריות הזו אבל לי אין כוונה למכור לכם אשליות. אנחנו נפעל לצמצום הנזקים, אך לא נוכל למנוע אותם, נפעל לצמצום הפגיעה בעסקים קטנים ובמשקי הבית אבל לא נוכל להימנע ממחירה הכואב של הכלכלה הגלובלית. נדע לעמוד בסערה גם אם ניפגע ממנה. נדע כי אנו מפעילים ונפעיל לפי הצורך את כל הכלים כדי לסייע למשק ולכלל האזרחים. כל זה כדי להתמודד עם הפגיעה הצפויה. נדע כי אנו חברה חזקה שעברה תקופות קשות יותר ותדע לגלות אחריות ובגרות ולצלוח את התקופה הקשה שלפנינו".

בתחום המשבר ההולך ומתגבר בתחום החיסכון הפנסיוני, אמר בר-און כי לאורך זמן משרד האוצר אינו שולל התערבות אפשרית בשוק ההון. לדבריו, התערבות בתחום זה יש לבצע באחריות, בזהירות, בדרך הנכונה ובזמן הנכון. "לממשלת ישראל יש אחריות ליציבות המערכת הפיננסית. הציבור יודע שיש לו על מי לסמך. אנו עריך לחששות הציבור. יש לנו הכלים לשם כך ונדע לפעול במועד ללא היסוס", אמר בר-און.

הממונה על שוק ההון באוצר, ידין ענתבי, הציג נתונים לפיהם ההפסד הנומינלי הממוצע מתחילת המשבר ועד היום של החוסכים בקופות הגמל מסתכם ב-16% וההפסד של החוסכים בקרנות הפנסיה מסתכם ב-9.5%.

שר האוצר המשיך ואמר: "תוכנית ההאצה היא תוכנית חיונית למשק. תוכנית חסרת תקדים בהיקפה ותרומתה לפעילות המשק ולרמת התעסוקה בו. התוכנית נשענת על ההנחה כי הגירעון הממשלתי צפוי לגדול באופן משמעותי ב-2009. לאחר שבחנו את יכולת הגיוס של הממשלה, על פי הנתונים שיש לנו לעת הזו, יצאנו להחלטה הראשונה והיא לנקוט פעילות אנטי מחזורית ולאפשר את פעילותם של המייצבים האוטומטים מבלי להקטין בהוצאות או להעלות מיסים. ההחלטה השנייה היא להמשיך במתווה הפחתות המס באופן שימשיך להקנות ודאות לסקטור העסקי, ישפר את כושר התחרות ויגביר את הצריכה הפרטית. ההחלטה השלישית היא לטפל באשראי ובשוק העבודה".

עופר עיני: זו לא תוכנית חירום כלכלית כי אם תוכנית כסת"ח כלכלית

 

עופר עיני, יו"ר ההסתדרות אמר בתגובה לפרסום התוכנית כי זו לא תוכנית חירום כלכלית אלא תוכנית כסת"ח כלכלית: "אין רשת בטחון בתוכנית להמוני העובדים שיוצאים מחר לפנסיה ושהפסידו חלק ניכר מחסכונותיהם. כמו כן התוכנית לא מונעת פיטורי עובדים".

עיני אמר עוד כי לא ברור מניין ימומן הסכום האסטרונומי של 22 מיליארד שקל שבו נקט שר האוצר: "ברור שברגע ששר האוצר מודיע שלא יגדיל את התקציב –התוכנית תמומן מקיצוצים שעלולים לפגוע גם בשכבות החלשות".

עיני אמר עוד כי היום בערב (ד') יש פגישה עם ראש אגף התקציבים באוצר רם בלניקוב ואם לא יהיה שינוי בתוכנית - ההסתדרות תצא בימים הקרובים למאבק.

פישר: בנק ישראל תומך בתוכנית

 

עוד קודם לכן, בישיבה מיוחדת של הקבינט הכלכלי-חברתי בה הציג שר האוצר בר-און את התוכנית הכלכלית של האוצר אמר נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר: "אני אומר באופן ברור - בנק ישראל תומך בתוכנית האוצר המוצגת פה". פישר הוסיף כי טוב שהאוצר לא עצר את מתווה הפחתת המיסים.

בר-און אמר בישיבה כי "תוכנית האוצר להאצת המשק היא חסרת תקדים בהיקפה ובתרומתה לפעילות המשק ורמת התעסוקה בו. אנו מגדילים את סך ההשקעות של הממשלה ותאגידיה בתחומים מעודדי צמיחה ותעסוקה. התוכנית הכרחית להאצת המשק העומד בפני אתגרים מורכבים על רקע האטה גלובלית".

גם ראש הממשלה אהוד אולמרט הביע תמיכה בתוכניות האוצר והתריע מפני "השתוללות" של השרים בשל מערכת הבחירות הקרבה: "השרים בתקופה של מערכת בחירות שעלולה לגרור את המערכות הציבוריות  לכיוונים לא רצויים ולפגוע ללא צורך במשק בתקופה של משבר. בסופו של יום כולנו רוצים שהאזרח הישראלי לא ייפגע".

"התוכנית שהוצגה היא מעט מדי ומאוחר מדי"

בטרם הסתיימה מסיבת העיתונאים של משרד האוצר החלו להגיע תגובותיהם של חברי הכנסת.

יו"ר ועדת הכספים, פרופ' אבישי ברוורמן (עבודה), שנחשף לפרטי התכנית כבר בשבוע שעבר בפגישה עם שר האוצר, מסר כי "התכנית שהוצגה היא מעט מדי ומאוחר מדי, האוצר אינו מציע הרחבה תקציבית אלא החלפת סעיפי תקציב. מהלך שכזה אינו מסוגל להתמודד עם השלכות המשבר העולמי. יש לגבש תכנית אלטרנטיבית שבבסיסה תקציב מרחיב עוד לפני הבחירות, שכן אם לא נעשה זאת אזרחי ישראל ישלמו מחיר כבד. אני קורא לכינוס מיידי של נציגי ההסתדרות, נציגי המעסיקים, בנק ישראל, האוצר והממשלה על מנת לבנות תכנית אלטרנטיבית ולהעבירה בכנסת".

יו"ר ועדת הכספים לשעבר, ח"כ סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו), מסר: "לא מדובר בתוכנית ריאלית. שר האוצר מפזר סיסמאות ללא כיסוי ולא ברור כיצד תיושם התוכנית בשטח בעיקר בגלל שאלת מקורות המימון שלה. הגדלת הגירעון והגדלת החוב הממשלתי יציבו את הכלכלה והמשק בפני מצב מסוכן וקריטי. על האוצר לפרוס רשת ביטחון סוציאלית לעובדים כחלק מהותי בתוכנית החירום ובמתווה הנוכחי היא לא קיימת".

תגיות