אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכנית המיחזור של האוצר צילום: עמית שעל

תוכנית המיחזור של האוצר

הגידול בהשקעה בתשתיות הוא בעצם הוצאת הפרויקטים הקיימים מחבלי הבירוקרטיה. ערבות גדולה מדי של המדינה על מתן אשראי עשויה להחזיר את הכשלון בנושא משנות ה-90. הורדת מסים תגדיל הגירעון ב-4%. אז מה חדש בתוכנית?

20.11.2008, 07:46 | יורם גבאי

המשק הישראלי נמצא בעיצומו של משבר פיננסי קשה, שעתיד להביא בתהליך הדרגתי להאטה כלכלית ולעליית שיעורי האבטלה. רוב ממשלות העולם המפותח הגיבו בפעילות מיידית: הן הזרימו מאות מיליארדי דולרים לענפי הבנקאות, הביטוח והפיננסים, והפעילו צעדים שונים ומגוונים כדי לייצבם.

ישראל בחרה בדרך אחרת. היא החליטה, בשלב זה, להתעלם מהמשבר הפיננסי ולמקד את המאמצים בבלימת ההאטה הכלכלית. הממשלה נדרשה לנקוט צעדים בתחום הריאלי והפעילה את התוכנית הכלכלית החדשה. נבחן את מרכיביה השונים.

האפקט המאקרו־כלכלי של התוכנית, ברמת הביקוש המצרפי, הוא קטן למדי. תוכנית של 21.7 מיליארד שקל מתורגמת לצמיחה מועטה בהוצאה הישירה, של 1.5 מיליארד שקל, ולצמיחה עקיפה בהתחייבויות באמצעות "הרשאה להתחייב". אפקט מאקרו גדול יותר ייגזר מהורדת מס החברות והיחידים, לפי החוק הקיים, ומכך שירידת ההכנסות ממסים (לעומת התחזית) לא תקוזז באמצעות הקטנת ההוצאות ותגדיל את הגירעון התקציבי ל־4% תוצר ויותר.

הגידול המוצע של 41% בתשתיות פיזיות הוא מפוקפק למדי בסיכויי היישום שלו. זאת משום שרוב הפרויקטים כבר תוקצבו בעבר ולא הופעלו בגלל קשיים ביורוקרטיים וחוקיים.

התוכניות בתחום המחקר, הפיתוח וההכשרה המקצועית עתידות להיות בינוניות באפקט שלהן, בדומה לעבר. לעומת זאת, עידוד "עבודה עברית" בכלל, ועל חשבון עובדים זרים בפרט, צפוי שלא יצליח ממש. ספק אם יסכימו ישראלים להחליף עובדי סיעוד או חקלאות זרים תמורת משכורות נמוכות.

ההקלות המוצעות באשראי הן ראויות ויכולות להיות בעלות אפקט ממשי. עם זאת, הביצוע הוא קשה. ערבות גדולה מדי של המדינה תגרום לניצול כושל ולא יעיל של ההלוואות (כפי שהיה בשנות התשעים). ערבות קטנה מדי תגרום לאי־ניצול של האשראי. לכן, כאן יהיו מבחן הביצוע, ובעיקר שיתוף הפעולה בין הבנקים לבין המדינה. ההקלות בנושא מע"מ, תשלום על בסיס מזומן והארכת האשראי הן ראויות ויעילות.

לסיכום, תוכנית האוצר היא מיחזור של תוכניות קיימות. אין רע בכך, ואולם החשש הוא שאותם גורמים שהביאו לכשל ביישום בעבר יהיו מכשול גם עכשיו.

הכותב הוא הוא יו"ר פעילים ולשעבר הממונה על הכנסות המדינה

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
השקעה בתשתיות דחוף
הלחץ הנראה מכיוון מצריים בנוגע להמשך אספקת גז טבעי מחייבת בראש ובראשונה את הממשלה להכריע במיידית על הקמת שתי תחנות פחמיות מודרניות(זיהום מינימלי_וזה לא בשמיים)ממקורותיה כמובן!! מכיוון שאין סיכוי היום לשתף משקיעים אסטרטגיים בהשקעות הללו עקב רגולציה גרועה ביותר שאיננה מותירה תשואה נורמלית למשקיעים. א.זה מוריד באחת את התלות הגדולה במצרים ומשדר כח לממשלה ב.לדאוג לתקופה שלאחר המשבר הכלכלי בדמות של יציבות משק החשמל כיאה למדינה מפותחת.ג.עלות הפרויקטים נע בסביבות 6 מיליארד דולר שחלק ניכר מזה חוזר דרך מיסים למדינה.ד.מעגלים נוספים נהנים מתנופת הבנייה וזה עוזר למנוע אבטלה במשק.
דוד ביטון , יקנעם  |  22.11.08
1.
ממוחזרת...
הממשלה אכן בחרה פועלת באפיק הריאלי. היא מורידה מיסים, משקיעה בתשתיות ומעמידה אשראי שאמור לשפר את מצב תזרים המזומנים בתקופת המשבר. נכון, מדובר בתכניות שכבר היו בקנה, אולם הממשלה עברה ממדיניות מצמצמת ומרסנת שננקטה בתקופת גאות למדיניות מרחיבה. האם זה אומר שצריך להמציא תכניות תשתית חדשות? לי דווקא נראה הגיוני ויעיל הרבה יותר לבצע את אלה שנגנזו בתקופה המצמצמת. מתן אשראי - יכול להועיל ויכול להזיק, כפי שהכותב מציין, אך אי העמדת אשראי נוסף עשויה לגרור את המשק הישראלי לכאוס שהוא יכול די בקלות להימנע ממנו, בשל מצב המשק הטוב בעת הכניסה למשבר. ועוד ועוד....
משה  |  21.11.08