אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם הממשל האמריקאי יחלץ את סיטיגרופ? צילום: בלומברג

האם הממשל האמריקאי יחלץ את סיטיגרופ?

על רקע ירידה תלולה במניית הבנק, הרגיע מנכ"ל הבנק את העובדים כי אין בכוונתו לפרק את החברה, ובמקביל קיים מרתון שיחות טלפון ודיונים קדחתניים עם גורמי ממשל על דרכים אפשריות לייצוב הבנק

23.11.2008, 09:04 | סוכנויות הידיעות

הממשל האמריקאי עשוי להתערב ולחלץ את בנק סיטיגרופ לאחר שמשבר אמון מחק מחצית משווי השוק של הבנק בתוך שלושה ימים - כך לפי אנליסטים ומשקיעים.

נכסי סיטיגרופ, ששוויים מוערך ב־2 טריליון דולר, מגמדים חברות כמו AIG שקיבלו תמיכה מממשלת ארצות הברית השנה. שר האוצר הנרי פולסון ויו"ר הבנק הפדרלי המרכזי בן ברננקי עשויים להעדיף את אופציית החילוץ כדי להימנע ממשבר בסדרי גודל של זה שפקד את השוק בעקבות קריסת ליהמן ברדרס בספטמבר. "סיטי נמצא בקטגוריה של 'גדול מכדי לקרוס'", אמר מייקל הולנד, יו"ר ומייסד הולנד אנד קו בניו יורק, "קיימת מחויבות מצד הממשל הזה והבא לעשות את כל הדרוש על מנת להציל את הבנק".

ויקראם פנדיט, צילום: איי פי ויקראם פנדיט | צילום: איי פי ויקראם פנדיט, צילום: איי פי

אופציה אחת היא שהבנק הפדרלי ומשרד האוצר ייסדו מכשיר פיננסי מיוחד לרכישת נכסים גרועים מסיטי. הבנק המרכזי כבר הקים כמה קרנות כאלה על מנת לספק נזילות למערכת הפיננסית. הסדר כזה יאפשר לבנק המרכזי למנף את הכסף שאותו מספק האוצר באמצעות הלוואות, מה שיאפשר רכישת נכסים בסכומים ניכרים. מימון הרכישות באמצעות הלוואות הופכת אותן למעיקות פחות על התקציב האמריקאי.

בכירי הבנק קיימו ביום שישי שיחות עם גורמים מטעם הממשל כדי לנסות ולייצב את הענק המדשדש. בסדרה של פגישות ושיחות טלפון מתוחות, בין השאר עם הנרי פולסון ושר האוצר לעתיד טימותי גייתנר, נשקלו כמה אופציות, כולל האפשרות להחליף את המנכ"ל ויקראם פנדיט או למכור חלק מהחברה או את כולה. אופציות אחרות שנידונו כללו סיוע ממשלתי.

הזמן מתחיל לאזול

לאחר שנה של הפסדים גואים וצניחה בשווי המניה, לסיטיגרופ, הפעיל בעשרות מדינות, מתחיל לאזול הזמן. בעוד שווי הבנק מוסיף להיחתך ביום שישי, פנדיט קיים שיחות טלפון רבות בניסיון לעודד את העובדים המודאגים במהלכן ציין כי אינו מתכנן לפרק את החברה. היום סיטי מתכנן להריץ פרסומים על עמודים שלמים בעיתונים הגדולים בהם יבשר כי "השווקים הפיננסיים שלנו נבחנו בימים חסרי תקדים", ויטען כי החברה מחזיקה במגוון עסקים ובדי מיומנות מקצועית כדי לשרוד. כן נכתב במודעות: "משום כך עתה, יותר מתמיד, אתם יכולים להרגיש בטוחים כי סיטי לעולם לא ישן", זאת ברוח הסלוגן של החברה.

ואכן, בכירי סיטי לא ישנו הרבה במהלך סוף השבוע והוסיפו לחפש אחר תוכניות חילוץ, כולל כל מה שצריך על מנת להרגיע את השווקים לקראת פתיחת המסחר מחר. מניית סיטיגרופ צנחה ב־20%, ל־3.77 דולרים במהלך המסחר ובכך ירד שווי השוק של החברה לכ־21 מיליארד דולר. לקראת הסגירה נרשמה התאוששות קלה והמניה נסחרה ב־4.07 דולרים. מתחילת השנה איבדה המניה 87% משווייה.

בעוד בכירים טוענים כי החברה מחזיקה בהון ובנזילות הדרושים על מנת לשרוד את המשבר, שווייה הקורס של מניית הבנק עלול לערער את ביטחון הנושים, הלקוחות וחברות הדירוג. תרחיש דומה נרשם במקרה של ליהמן, כאשר המנכ"ל ריצ'ארד פולד הצהיר כי החברה נמצאת ב"מסלול הנכון", חמישה ימים בלבד לפני שהבנק קרס. "השוק מרמז ככל הנראה על הצורך בהתערבות רגולטורית כלשהי", אמר ג'ייסון גולדברג, לשעבר אנליסט בליהמן אשר עובד עתה בברקליס קפיטל בניו יורק. "במוסדות שבהם הממשל התערב, בעלי המניות לא סבלו", הוסיף.

פנדיט ומנכ"ל הכספים גארי קריטנדן, שקיימו שיחת ועידה בינלאומית בסוף השבוע, אמרו גם כי הם אינם צפויים למכור את חטיבת הברוקראז' סמית ברני - כך לפי שני גורמים שהצטרפו לשיחה. שיחת הוועידה התקיימה בעוד מועצת סיטיגרופ, בראשות היו"ר ווין בישוף והמנהל העצמאי ריצ'רד פרסונס, נערכו להיפגש במטה הבנק בניו יורק. בישוף, שרואיין בשיחת ועידה בפורטוגל, סירב להגיב.

 

ממקום ראשון לחמישי

סיטיגרופ, בעבר הבנק הגדול בארה"ב לפי שווי שוק, עם נכסים בהיקף של 274 מיליארד דולר בסוף 2006, ירד עתה למקום החמישי, אחרי US בנקורפ במיניאפוליס. תוכניתו של פנדיט לקצץ עלויות על ידי פיטורי 52 אלף עובדים, כמו גם הבטחת השקעה מצד המיליארדר הסעודי הנסיך אלוואליד בן טלאל, לא הרגיעו את חששות המשקיעים כי הלוואות בעייתיות ומחיקות עלולים להמשיך ולנגוס בשווי השוק של הבנק. הפסדיו של סיטי עד כה השנה מסתכמים ב־20 מיליארד דולר.

"בהתחשב בהתערבויות הממשלתיות האחרונות, אני לא סבור שיאפשרו לסיטיגרופ לקרוס", אמר ויליאם פיצפטריק, אנליסט באופטיק קפיטל מנג'מנט במילווקי.

דובר סיטיגרופ מייקל הנרטה סירב למסור תגובה. אם לוקחים בחשבון הזרקת מזומנים של 25 מיליארד דולר מהממשל הפדרלי באוקטובר, לחברה הון של 50 מיליארד יותר מכפי שנדרש על ידי רגולטורים כדי לעמוד בהגדרת "ממומן היטב".

אנליסט דויטשה בנק מייק מיו כתב בסוף השבוע כי עתודות הבנק בהיקף של 25 מיליארד דולר, בצירוף שאר המשאבים, "יספיקו על מנת לכסות על הפסדים משוערים של 50 מיליארד דולר בהלוואות".

פנדיט מונה בדצמבר שעבר כיורשו של צ'ארלס פרינס, אשר הודח בעקבות מחיקות שנגרמו מהשקעות באג"ח מגובות משכנתאות. הבנק רשם אז הפסד שיא לרבעון של כמעט 10 מיליארד דולר.

תגיות