אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רגע של נחת לצמחונים: ההאטה הגיעה גם למנגל צילום: אוראל כהן

רגע של נחת לצמחונים: ההאטה הגיעה גם למנגל

הירידה במחירי החוזים העתידיים על הבקר החי משקפת את הציפייה לצמצום בביקושים לבשר כחלק מהמיתון העולמי

25.11.2008, 07:01 | גיא רוטנברג

הסחורה שבה נעסוק הפעם נוטה למשוך אליה אש - תרתי משמע. מצד אחד, ישנם אנשים הנשבעים שחייהם אינם חיים בלי סטייק בקר עסיסי על הגריל, ומצד שני, תעשיית הבקר היא בעיני רבים לסמל להתעללות בחיות. כך או כך, למי שמתעניין במסחר בבקר חי, נספר שמחיריו בבורסות הסחורות נעים במחזוריות: מנובמבר ועד ינואר נוטים המחירים לעלות, ומפברואר ועד מאי מתהפכת המגמה.

 

המסחר הישיר בבקר מתנהל בארצות הברית, והמדינות המרכזיות המגדלות אותו הן אריזונה, קליפורניה, קולורדו, איווה, קנזס, נברסקה וטקסס.

 

מנובמבר ועד ינואר נוטים מחירי הבקר לעלות, צילום: shutterstock מנובמבר ועד ינואר נוטים מחירי הבקר לעלות | צילום: shutterstock מנובמבר ועד ינואר נוטים מחירי הבקר לעלות, צילום: shutterstock

 

הפרה המשוגעת

 

בשנים האחרונות נקשר שמו של הבקר למחלת "הפרה המשוגעת" (או בשמה המקצועי - ספגת המוח של הבקר), אשר יוצרת פאניקה בשווקים ומצניחה את המחירים בהתאם. גורם נוסף שמשפיע על מחירי הבקר הוא מחירי הדגנים - תירס, סויה וחיטה - המשמשים להאכלת הבהמות. כאשר מחירי התבואות עולים, הבקר מתייקר בהתאם. עם זאת, במקרים אלו בוחרים מגדלים רבים לשלוח את הפרים הרזים יותר לשחיטה מוקדמת, מה שמוריד את מחיר הבקר.

ישנם מכשירי השקעה שונים המאפשרים חשיפה לשוק הבקר, והם נבדלים זה מזה בתשואות שהם מניבים.

  • אפשרות ראשונה היא רכישת חוזה עתידי, שבו מתחייב הקונה לרכוש סחורה בתאריך, במחיר, בכמות ובאיכות שנקבעו מראש. כאן המקום לציין שככל ששטח הגידול רחב יותר, כך נחשב הבקר לסחורה משובחת יותר. ישנם שני חוזי בקר הנסחרים בבורסת CME אשר בשיקגו: בקר חי (Live Cattle) ובקר אבוס (Feeder Cattle). הראשון כולל עגלים שהגיעו לבגרות ולמשקל של 600-800 פאונד (שהם כ־270–360 ק"ג) בגילאי שישה־עשרה חודשים.

עגלים מבוגרים יותר נכנסים להגדרה של בקר אבוס שבה יישארו לפחות חמישה חודשים נוספים, שבמהלכם יוסיפו למשקל עוד 500 פאונד (כ־226 ק"ג). לאחר שיגיעו הפרים למשקל הרצוי, הם יוסעו אל המשחטה הקרובה. המשקל הממוצע של פר במשחטה הוא 1,250 פאונד (566 ק"ג).

גודל החוזה על בקר חי הוא 40 אלף פאונד (18,143 ק"ג), ומחירו בימים אלה עומד על 85 דולר ל־100 פאונד, ירידה של 12% לעומת מחירו בינואר 2008. זה שנתיים לא נסחר הבקר במחיר כל כך נמוך, והסיבות לכך הן ירידה כוללת במחירי הסחורות, התחזקות הדולר - המקיים מתאם שלילי עם מחירי הסחורות - והצפי לירידה בביקושים לאור המיתון המתרחב. בעשר השנים האחרונות נע מחירו של חוזה עתידי בטווח שבין 60 ל־104 דולר.

לגבי בקר אבוס, גודל החוזה העתידי הוא 50 אלף פאונד (22,600) ק"ג ומחירו כ־89 דולר ל־100 פאונד. מתחילת השנה ירד מחיר החוזה ב־14.5%, שפל של ארבע שנים. בעשר השנים האחרונות רשם החוזה נקודת שפל של 70 דולר, והגיע לשיא של כמעט 120 דולר.

  • דרך נוספת להיחשף לשוק הבקר היא באמצעות רכישת ETF שהיא בהגדרתה קרן מדדית הנצמדת לנכס בסיס מסוים. לדוגמה, הקרן שסימולה ECYQF מתחייבת להעניק את התשואות של מדד המסחר על בקר חי (DJ-AIG live Cattle), שמורכב מכמה נכסים הקשורים לבקר. ישנן ETF המאפשרות השקעה בחסר (Short), כלומר להרוויח כאשר המדד יורד, וישנן ETF ממונפות (Leveraged) המאפשרות להרוויח (או להפסיד) בשיעור כפול מתשואת המדד.

תעודת הסל ECYQF החלה להיסחר בחודש פברואר ומאז איבדה 27% מערכה, יותר מהחוזים העתידיים בשל תרומה    שלילית של נכסים נוספים המרכיבים את המדד.

  • אפשרות שלישית היא רכישת מניות של חברות הפועלות בענף הבשר, אם כי חברות אלו אינן עוסקות רק בבקר. כך, למשל, מניית Hormel Foods Corp (סימול: HRL) השייכת לתאגיד המייצר ומשווק מוצרי בשר ועופות מעובדים. מתחילת השנה ירדה המניה ב־28.8%, בעיקר בגלל הסנטימנט השלילי כלפי שוק המניות. המניה שייכת למדד המניות האמריקאיות הגדולות במונחי שווי שוק, S&P 500, אשר איבד 50% מערכו מתחילת השנה.

מזון בטוח מנפט

דוגמה נוספת היא חברת Maple Leaf Foods Inc (סימול: MLFNF) המייצרת ומשווקת מגוון רחב של מוצרי מזון, ובכלל זה בשר טרי ומעובד, עופות, קמח, מוצרי מאפה קפואים, פסטות ומזון לחיות. מתחילת השנה איבדה המניה כ־48% מערכה, בין השאר בשל ירידה ביצוא למפעלים ברחבי העולם.

המשבר הפיננסי שהחל להתגלגל בקיץ שעבר ואשר הופך למשבר כלכלי גלובלי אינו פוסח כמעט על אף תעשייה, וגם לא על תעשיית המזון. אבל באופן עקרוני אפשר לומר שבכל הקשור למזון, בין אם מדובר במניות, חוזים עתידיים, או ETF, התשואה שלילית שרושמים מכשירי ההשקעה היא נמוכה יותר מזו שרושמים מדדי מניות וסקטורים אחרים, כגון האנרגיה.

כל עוד תימשך מגמת ההאטה העולמית, יש לצפות גם לירידת מחירים בענף הבקר אך בשיעור מתון יותר מכיוון שמזון אינו יכול לרדת באותו שיעור כמו נפט. תמיד יהיה ביקוש למזון, בכל מחיר.

בראייה קצרת טווח נדמה שהחוזה העתידי נמצא במגמת ירידה לעבר שער של 75 דולר ואולי אפילו 70 דולר. ככל שהדולר יתחזק והמיתון יימשך, סביר להניח שנמשיך לראות ירידות מחירים גם בבקר החי.

הכותב הוא מנכ"ל בית ההשקעות מרקט פלייס. האמור אינו בגדר ייעוץ השקעות

תגיות