אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הגירעון בתקציב ב- 2009 עלול להסתכם ביותר מ- 38 מיליארד שקל" צילום: עמית שאבי

"הגירעון בתקציב ב- 2009 עלול להסתכם ביותר מ- 38 מיליארד שקל"

כך מזהיר יונתן כץ, כלכלן מאקרו בבנק HSBC. לפי ההערכה, הזרמת כספים נוספת למערכת הפיננסית תגדיל את הגירעון ליותר מ-5% מהתוצר - כלומר 38 מיליארד שקל. כץ: "אי עדכון תחזיות הצמיחה וגביית המיסים פוגע באמינותה הפיסקלית של הממשלה"

26.11.2008, 12:24 | אמנון אטד

הזרמת הכספים הנוספת כתוצאה מתוכנית ההתערבות במערכת הפיננסית שעליה הודיע אתמול (ג') האוצר עלולה להגדיל את הגירעון בתקציב 2009. יחד עם השפעת הירידה החדה בגביית המיסים, עלול הגירעון להסתכם ביותר מ- 5% מהתוצר (38 מיליארד שקל), לעומת גירעון מתוכנן של 1% בלבד מהתוצר (7.6 מיליארד שקל). כך אומר יונתן כץ, אסטרטג מקרו בבנק HSBC.

לדברי כץ, אומדן ההכנסות ממיסים של האוצר לשנת התקציב הבאה (כ- 203 מיליארד שקל), המבוסס על תחזית צמיחה של 3.5%, אינו ריאלי. להערכתו, גביית המיסים בפועל בשנת 2009 תהיה נמוכה מהמתוכנן בכ-28 מיליארד שקל ותסתכם בכ-175 מיליארד שקל בלבד.

"חבל שמשרד האוצר אינו מעדכן את תחזית הצמיחה שלו לשנת 2009 בהתאם להתפתחויות האחרונות בעולם, כפי שעשה בנק ישראל", אומר כץ. "אי עדכון תחזיות הצמיחה וגביית המיסים פוגע באמינותה הפיסקלית של הממשלה". כדוגמה לכך מציין כץ את ההתרחשות בשנת 2002, כאשר האוצר העדיף לדבוק בתחזית הצמיחה של 4% בשיאה של האינתיפאדה השנייה.

יחד עם זאת, כץ מעריך כי העלייה הזמנית שתירשם בשנה הבאה בגירעון הממשלתי היא אינה תוצאה שלילית בהכרח, בשל קיומם של המייצבים האוטומטים. לדבריו, במקרה כזה המייצבים יביאו להזרמת כספים שייתרמו להנעת גלגלי המשק,  "כל עוד מגבלת ההוצאה התקציבית נשמרת".

תגיות