אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אולמרט ייפגש היום עם ראשי המפלגות הגדולות בעניין תוכנית ההאצה צילום: עטא עיווסאת

אולמרט ייפגש היום עם ראשי המפלגות הגדולות בעניין תוכנית ההאצה

אמש דרש ראש הממשלה מאנשי האוצר לשפר את התוכנית. ראשי האוצר הבהירו כי הם מתנגדים להפעלת רשת הביטחון. לדברי רה"מ, מודל ההגנה על כספי החסכונות הפנסיוניים שהציג האוצר מצריך עבודת מטה משולבת של האוצר, בנק ישראל והמועצה הלאומית לכלכלה

27.11.2008, 07:58 | אמנון אטד

ראש הממשלה אהוד אולמרט ייוועד אחה"צ (ה') את ראשי המפלגות הגדולות, עם ראשי האוצר ובנק ישראל, לדיון בתוכנית ההאצה לקראת הדיון ביום א' הקרוב בנושא בוועדת הכספים.

אמש הסתיים דיון בין אולמרט ואנשיו לבין בכירי משרד האוצר ללא הסכמה על היקף פרישת רשת הביטחון.

לדברי ראש הממשלה, מודל ההגנה על כספי החסכונות הפנסיוניים שהציג האוצר מצריך עבודת מטה משולבת של האוצר, בנק ישראל והמועצה הלאומית לכלכלה. במהלך הדיון שיבח אולמרט את אנשי האוצר, בנק ישראל והרשות לניירות ערך על הצעדים שגיבשו להתמודדות עם המשבר ואמר כי הוא היה בסוד המהלכים שננקטו.

הדיון אמש התמקד בבחינת חלופות שונות לתוכנית, לאחר שאולמרט התנגד להצעות המצומצמות שהציג האוצר.

על פי ההצעה של שר האוצר רוני בר־און, רשת הביטחון תוענק לחוסכים בני 60 ויותר, בעוד אולמרט ביקש להוריד את גיל הכיסוי ל־55 בלבד. נוסף על כך דרש אולמרט לערוך בתוכנית עוד התאמות טרם הצגתה לראשי המלפגות, ובהם בנימין נתניהו ואהוד ברק.

הצעות האוצר כללו עוד כמה תנאים שנועדו לאפשר רק לאוכלוסיות חלשות יחסית להיכנס לתוכנית, דבר שאולמרט מתנגד לו. עם התנאים האלו נמנים הגבלת סכום החיסכון המוגן עד לתקרה של מיליון שקל, אפשרות למשיכת הכספים המופקדים בקופות הגמל רק באמצעות קצבה ולא במענק חד פעמי ועוד.

כמו כן דרשו באוצר כי התוכנית תופעל רק עם אישורה ולא רטרואקטיבית מפרוץ המשבר, כפי שדורשים, למשל, בהסתדרות. על פי הערכות בירושלים עלות התוכנית שהציג האוצר מסתכמת בסכום של 10 מיליארד שקל. כל תוספת שתתקבל תביא לעלויות נוספות של מיליארדי שקלים.

למרות חילוקי הדעות שעדיין לא נפתרו, מסתמנים כמה סעיפים בתוכנית שעל הפעלתם אין ויכוח:

• סכום החיסכון הפנסיוני המוגן במסגרת רשת הביטחון יוגבל לתקרה של 2 מיליון שקל.

• לסכום של עד מיליון שקל תינתן הגנה מלאה ואילו לסכום שבין מיליון לשני מיליון שקל תוגבל ההגנה לשיעור של 90%.

• לא תינתן אפשרות למשיכה חד-פעמית של כל סכום החיסכון שנצבר והמצטרפים לרשת הביטחון יחויבו לעבור למסלול של קצבה חודשית.

• הקצבה החודשית שאותה יוכלו החוסכים למשוך, תחושב על בסיס חישוב אקטוארי של 240 חודשים. בדרך זו יוגבל מאוד סכום הקצבה החודשית שיורשו עמיתי קופות הגמל וקרנות הפנסיה למשוך - דבר שיאפשר לממשלה לפרוס את העלויות הגדולות הכרוכות בהפעלת רשת הביטחון על פני מספר רב של שנים.

ביום ראשון הקרוב תתכנס ועדת הכספים לדיון ראשון בחלקים השונים של תכנית ההאצה שחוברה באוצר והוגשה לכנסת במהלך השבוע. בדיון צפויים להשתתף שר האוצר, רוני בר-און וצמרת משרדו, וכן נציגי ההסתדרות, התאחדות התעשיינים ומגזרים נוספים במשק.

בין הסעיפים שנדרשת ועדת הכספים לאשר יש גם הרשאה להתחייב בהיקף כולל של 15 מיליארד שקלים. הרשאה זו כוללת הקמת קרנות למחזור חוב חוץ בנקאי, השקעה מקיפה בתשתיות (בעיקר בכבישים, רכבות ובתחבורה הציבורית) וכן הקמת קרן סיוע לעסקים בינוניים והגדלת פקדון המדינה בקרן לסיוע לעסקים קטנים. בנוסף תתבקש הוועדה לאשר שורה של תיקוני חקיקה בתחום המיסוי והרגולציה, בכדי להקל על המגזר העסקי בישראל.

יו"ר הועדה, פרופ' אבישי ברוורמן (עבודה), אמר היום ל"כלכליסט", כי לא יתמוך בתוכנית אם משרד האוצר לא יציג הגדלה משמעותית של התקציב כבר בשנת 2009 על מנת לסייע באופן מיידי למשק. 

היו"ר הקודם של הוועדה, ח"כ סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו), שהיה בין יוזמי הדיון, הוסיף כי "אי הוודאות במשק לאור ריבוי התוכניות הכלכליות שמציג משרד האוצר מחייבת לערוך דיון מקצועי ומקיף בפורום הרלבנטי שבסמכותו לאשר את התוכנית ולגרום ליישומה - ועדת הכספים של הכנסת".

תגיות