אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשבר מגיע לכלכלה האמיתית צילום: אי פי אי

המשבר מגיע לכלכלה האמיתית

על שודדים עם לב רחב, חג מולד שנמשך 14 שנה וגורלם המר של איי התעלה הבריטים

27.11.2008, 10:25 | יואב בורנשטיין ואמיר שטוקהמר

1. ראשיתה של המאה ה־21 לא נשאה עד כה בשורות טובות מדי לאנושות. עוני, רעב, מחלות - כולם עדיין עמנו, ובמנות נדיבות. דיקטטורים המתאכזרים לבני עמם ומפנים אצבע משולשת למערב ולערכיו ההומניים יש למכביר. ואם אין די בכך, אפילו תופעות שכבר חשבנו שנכחדו מהעולם שבות בימים אלו למרכז הבמה. שוד הים, למשל, נמצא כיום בעיצומו של קאמבק מרשים מול חופי מזרח אפריקה. אלא שבדומה לכל עסק למטרות רווח, מתברר שהמשבר הכלכלי העולמי מסוגל לשלוח את זרועותיו גם עד מימיה של סומליה שורצי הפיראטים. השבוע נודע כי קבוצת שודדים שהשתלטה באחרונה על מכלית סעודית הסכימה להפחית את דרישת הכופר לשחרור המכלית מ־25 ל־15 מיליון דולר בלבד. מיתון, אתם יודעים...

2. אל תגידו יום יבוא, הביאו את היום. לפני 14 שנים הגיע אנדי פרקר (44), חשמלאי בריטי, למסקנה ששגרת יומו בדרום אנגליה האפורה משעממת למדי. בניגוד לאלו המייחלים לשינוי אבל לא עושים שום דבר בנידון, קם פרקר ועשה מעשה. מאז 14 ביולי 1994, פרקר חוגג מדי יום ביומו את חג המולד. כל בוקר הוא משכים, סועד את לבו בפשטידת בשר ובתרנגול הודו (מאכלי חג מולד מסורתיים), פותח את המתנות שקנה לעצמו ואף קורא בקול רם את כרטיסי הברכה שאותם שלח לעצמו בדואר כמה ימים קודם לכן. אלא שהמשבר הגלובלי חסר הרחמים הצליח להרוס גם את המסיבה הזו. "בימים אלו אני קונה פחות קישוטים לעץ האשוח ותרנגולי הודו קטנים יותר, כדי לחסוך בהוצאות", אמר פרקר, הידוע בכינויו "מר חג המולד", לעיתון "הגרדיאן". במתנות, אגב, הוא סירב לקצץ.

3. אז חג המולד כבר לא יהיה כל כך עליז וגם ההפלגה בים נהפכה למסוכנת. מה עושים עכשיו? לוקחים את מעט הכסף שעוד נותר אחרי התרסקות קופות הגמל ומפקידים אותו במקלט מס. אלא שאפילו שאיפתו הבסיסית ביותר של אדם - להתחמק מרשויות המס במולדתו - עשויה לספוג בקרוב מהלומה. השבוע הכריז שר האוצר של בריטניה אליסטר דרלינג כי בכוונתו לבחון מחדש את מעמדם החוקתי של איי התעלה ג'רזי וגרנזי והאי מאן - שלוש טריטוריות חסות של הכתר הבריטי, אשר סביר להניח כי גם המלכה בכבודה ובעצמה היתה שוכחת מקיומם אלמלא היה מדובר במקלטי מס שבהם רשומים מאות חברות ובנקים. לדבריו של דרלינג, האיים הללו הם נטל על האוצר משום שהם מושכים משקיעים, "אך אינם תורמים דבר לכלכלה הבריטית", בשל המיסוי הנמוך הנהוג בהם. איים אבודים.

התובנה:

 

לכל משבר פיננסי יש קורבנות ברורים: בנקים, אילי הון, אלו שבדיוק כותבים ספר בשם "עשרה דברים שחובה לעשות כדי להתעשר". אלא שהסערה המתחוללת בימים אלו ברחבי העולם משליכה אל החוף גם יצורים משונים במיוחד. שודדי ים, פיסות אדמה נידחות מול חופי בריטניה, ואנשים כמו אנדי פרקר - נהפכים כולם בימים טרופים אלה לקורבנות המיתון. מצד שני, העובדה כי הקשיים של חשמלאי אקסצנטרי מבריטניה מקבלים כותרת בעיתון מעידה שבכל הנוגע למשבר, כנראה באמת כבר אין מה לחדש.

תגיות