אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרופ' מלניק: הצמיחה ב- 2009 עלולה להסתכם ב-0.7% בלבד צילום: גדי דגון

פרופ' מלניק: הצמיחה ב- 2009 עלולה להסתכם ב-0.7% בלבד

תחזיתו של פרופ' מלניק היא הפסימית ביותר בין כל תחזיות הצמיחה שפורסמו לאחרונה ומשמעותה המעשית היא צמיחה שלילית של כ-1% בשנת 2009. להערכתו, האינפלציה תרד בשנה הבאה ל-1.7% והאבטלה תגדל ל-7%

02.12.2008, 16:04 | אמנון אטד

כתוצאה מהמשבר העולמי עלול שיעור הצמיחה במשק הישראלי להסתכם בשנה הבאה ב- 0.7% בלבד. כך העריך היום (ג') פרופ' רפי מלניק מהמרכז הבינתחומי הרצליה, לקראת כנס של מרכז קיסריה לשוק ההון וניהול סיכונים שיתקיים ביום חמישי הקרוב.

אם תחזית זו תתגשם, יהיה זה שיעור הצמיחה הנמוך ביותר שנרשם במשק מאז המשבר הכלכלי בשנים 2001-2002, שבהן נרשמו בישראל שיעורי צמיחה שליליים. תחזיתו של פרופ' מלניק היא הפסימית ביותר בין כל תחזיות הצמיחה שפורסמו לאחרונה ומשמעותה המעשית היא צמיחה שלילית של כ-1% בשנת 2009.

גם בתחום ההשקעות פסימי מלניק יותר מאחרים. לדבריו, סך ההשקעות בנכסים קבועים יקטן בשנה הבאה ב-4%. זאת לעומת גידול צפוי של 1.5% בתחזית בנק ישראל לשנת 2009 ושל 5.3% באומדן הלמ"ס לשנת 2008.

עוד צופה מלניק כי האינפלציה תרד בשנה הבאה ל-1.7% וכי האבטלה תגדל ל- 7% מכוח העבודה האזרחי. להערכתו, בנק ישראל ימשיך להתמודד עם המשבר, לפי הצורך, באמצעות הפחתה נוספת של הריבית ובאמצעות מתן סיוע למערכת הפיננסית והבנקאית, אם יהיה בכך צורך.

על רקע המשבר המתמשך יצא היום מלניק נגד הקריאות להרחבת מסגרת התקציב ולמתן רשת ביטחון כוללת לחיסכון הפנסיוני. לדבריו, "השעון הכלכלי אינו מתואם עם השעון הפוליטי, ואסור שהשעון הפוליטי יגרום לכך שנעשה שגיאות כלכליות מסוג ההצעות הבלתי אחראיות שאנו שומעים עליהן בימים אלה".

"משרד האוצר ובנק ישראל פעלו עד כה בצורה נכונה", אומר מלניק, "וחשוב להמשיך לנהוג בצורה אחראית. המשבר אליו נקלענו הוא מתוצרת חוץ, ואין לו סיבות פנימיות שקשורות למשק הישראלי. היכולת להתמודד עם תוצאות הזעזוע העולמי באמצעים פיסקאליים או מוניטריים מוגבלת. לכן יש חשיבות רבה לנקיטת מדיניות מקומית אחראית, שתמנע מהמשק הישראלי להיקלע למשברים חמורים יותר".

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
הציבור רוצה לדעת יותר פרטים
מה כל הכתבות "האופטימיות" הללו למה אין איזשהו פרופסור או מכון מחקר שידע להצביע באופן ישיר על תופעות השרשרת העתידיות על איך המדינה תושפע מהמשבר הזה. מה באמת ניתן לעשות מעבר להזרמת כספים רשת ביטחון וכל הBS המתוקשרים בכל אתרי העיתונות הללו מי הבא לחטוף מכה ואיפה ואיך מונעים את זה. סתם דוגמא: בגלל שהרבה אנשים עשויים להיות מובטלים הרבה מהם יוותר על אינטרנט יחסוך בסלולרי, בטלפון קווי, במגזינים ועיתונים ואפילו בשירות הלווין או הכבלים בתגובה הבאה להן לא יהיה תעסוקה ולא כסף תעשיית ההפקות של סרטים סדרות ופרסומות יהיו הנפגעות הבאות וזה יכול להמשיך הלאה לתחזית יותר "אופטימית". אינני כלכלן גדול אבל אני בטוח שיש יותר מאחד באיזשהו ארגון שיודע לנתח מציאות כזאת ולהגיד איך בדיוק אפשר יהיה למנוע כל זה מההתחלה. אני חושב שגם אני יודע להציע פתרון שעשוי להיות יעיל :) תן רגולציה זמנית על מחירים שמשאירים את החברות רווחיות אבל הרבה פחות רווחיות הן ישרדו. תגדיל את המס לחברות על חלוקת דיבידנדים אלא אם הם למטרת השקעה בגוף שמעסיק מספר מסויים של עובדים שנתון במצוקה או למטרת הקמת ארגון חדש שיצור מספר רב של מועסקים. תן אשראי ממשלתי לחברות הראשונות להיפגע כך תמנע מהן להגיע לפיתורים ועדיין תאפשר להם לקיים את אלו שעשויות להפגע מהן. ובטח יש עוד כמה פעולות שניתן לבצע. בקיצור למה אין גוף ממשלתי שאוסף תחזיות מבעיות שכל עסק צופה ומרכיב פאזל בכדי לדעת איפה לשים את האצבע ולאיפה לדחוף את הכסף ולהניע מנוע כלכלי נגד המשבר !!!
ירושלמי  |  02.12.08