אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיק הנדל"ן של ליהמן באירופה צנח ב־93% צילום: בלומברג

תיק הנדל"ן של ליהמן באירופה צנח ב־93%

חברת רואי החשבון PwC חתכה את שווי הנכסים האירופיים של בנק ההשקעות שקרס מ־15 מיליארד דולר למיליארד דולר בלבד

02.12.2008, 22:35 | ענת ציפקין

דו"ח של חברת רואי החשבון PricewaterhouseCoopers (או PwC בקיצור) חתך את שווי תיק הנכסים האירופיים של בנק ההשקעות שקרס ליהמן ברדרס מ־15 מיליארד דולר למיליארד דולר בלבד. כך דיווח מגזין הנדל"ן האירופי"PropertyEU". הסיבה לקיצוץ החד היא קריסת ערך הנדל"ן האירופי וחובות כבדים כלפי הבנקים שמימנו את רכישת הנכסים. PwC מסרה שרוב הנכסים של ליהמן ברדרס באירופה מוחזקים בשותפות עם גופים שונים.

מטה ליהמן ברדרס, צילום: בלומברג מטה ליהמן ברדרס | צילום: בלומברג מטה ליהמן ברדרס, צילום: בלומברג
חברת רואי החשבון מציינת כי למעט כמה נכסים איכותיים, רוב הנכסים של ליהמן ברדרס באירופה שווים פחות מ־100 מיליון יורו כל אחד. דן שוורצמן, אחד השותפים ב־PwC, מסביר: "נפילת ערך הנדל"ן בעולם דוחפת כלפי מטה את מחיריהם של נכסים רבים, ותיק הנכסים של ליהמן ברדרס אינו יוצא מהכלל".

גלי הדף אירופיים

יש לציין שגם הערכת השווי החדשה, המשקפת צניחה של 93% בערך הנכסים לעומת ההערכה הקודמת, אינה כוללת את הסיכון הנשקף מכיוונן של ההלוואות הבעייתיות (non-performing loans) שנטלו השותפים הממונפים של ליהמן ברדרס. את ערכן של ההלוואות הללו לא מוכנים נציגי PwC לחשוף.

אלסנדרו ברונדה, מנהל חטיבת השקעות הנדל"ן בחברת Aberdeen מבריסל, צופה שהערכת השווי המעודכנת תיצור גלי הדף בכל אירופה. "אני המום", הודה. "אמנם מחיקת הערך היתה צפויה, אך לא בסדר גודל כזה".

תיק הנכסים של ליהמן ברדרס כולל בניינים קיימים ופרויקטים בפיתוח בבריטניה, גרמניה, ספרד וצרפת. "הנתח הראשון של הנכסים יוצע למכירה כפי הנראה כבר בחודש ינואר", אומר שוורצמן, אבל PwC טרם הודיעה אילו נכסים בדיוק יוצעו ראשונים. שוורצמן אומר כי לרשם החברה הגיעו עד כה כ־300 פניות ראשוניות המתעניינות בנכסי הנדל"ן של ליהמן ברדרס. "אנחנו עדיין בודקים כיצד לבצע את המכירה, וכשתגיע השעה, נוציא הודעות מסודרות בעניין", אמר שוורצמן המשמש גם כונס הנכסים של הבנק בבריטניה.

אם מתחילת השנה צנח שווי הנדל"ן המסחרי בבריטניה בשיעור כפול מבגוש היורו, ברונדה סבור שהמגמה עתידה להשתנות, ובשנה הקרובה בריטניה תסבול פחות.

שוק הנדל"ן הבריטי נפגע גם מהמשבר המקביל הפוקד את המגזר הפיננסי. מקיץ 2007 פוטרו כ־62 אלף איש מענף הבנקאות, והדבר גורר ירידה דרמטית בביקוש לשטחי משרדים באזורי היוקרה בלונדון. בהקשר זה יש להוסיף שתעשיית הפיננסים בלונדון אחראית לכ־20% מכלל ההכנסות של העובדים בעיר - כך לפי מידע שפרסמה חברת הייעוץ הבריטית investment property databank.

פחות עובדים, פחות נכסים

מאז השיא שנרשם ביוני 2007 צנחו מחירי הנדל"ן המסחרי בבריטניה ב־28%, גם בשל הירידה בביקוש לשטחי משרדים עקב פיטורי עובדים וגם בשל הקשחת תנאי האשראי להלוואות נדל"ן.

מבין מדינות גוש היורו בולטת ספרד כאחת הנפגעות העיקריות מהמשבר העולמי. מגזר הנדל"ן במדינה - האחראי לכ־20% מהתמ"ג - ספג פגיעה קשה עקב העלייה החדה בשיעורי הריבית על המשכנתאות. לפי נתוני משרד המסחר הספרדי, ב־15 מתוך 17 האזורים הגדולים במדינה נרשמות ירידות מחירים של נדל"ן, ומינהל הבנייה הספרדי דיווח שברבעון השלישי לבדו צנחו מחירי הבתים באזור מדריד ב־3.7%.

תגיות