אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזרחי טפחות: "שיעור האבטלה בארה"ב עשוי להגיע לרמה שבין 7.5%-9% ב-2009" צילום: shutterstock

מזרחי טפחות: "שיעור האבטלה בארה"ב עשוי להגיע לרמה שבין 7.5%-9% ב-2009"

עוד נמסר ממחלקת המחקר של הבנק כי "ייתכן שהירידה בתוצר תהייה לבסוף חמורה פחות מהירידה בתעסוקה"

04.12.2008, 10:43 | ישראל הס
מחר בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם נתון האבטלה בארה"ב. הצפי מצביע על 300 אלף מובטלים שיעלו את שיעור האבטלה לרמה של 6.7%, מרמה של 6.5%. במחלקת המחקר של מזרחי טפחות מוסרים כי שיעור האבטלה בארה"ב עשוי להגיע 7.5% או 9% בשנה הבאה, בהתאם להערכות השונות.

"העולם עוקב בדאגה אחר ההתפתחויות בשוק העבודה בארה"ב. לשוק זה חשיבות רבה, בהיותו פקטור חשוב בהחלטות הריבית של הבנק הפדראלי. לאלה, מצידן, השפעה חזקה על הריביות בשווקים הפיננסיים בארה"ב ובעולם. בחודשים האחרונים נרשמת הידרדרות מהירה בשוק זה ולא נראה כי בחודשים הבאים יחול שיפור כלשהו".

בחודש אוקטובר ירד מספר המשרות ב-240,000 ושיעור האבטלה זינק מ-6.1% ל-6.5%. הנתונים לחודשים אוגוסט וספטמבר תוקנו והפכו גרועים יותר – ירידות בנות 127,000 ו-284,000. הציפיות, שגם כך היו עגומות, היו לירידה בת 200,000 משרות בלבד באוקטובר ועלייה ל-6.3% בלבד בשיעור האבטלה.

רונן מנחם מנהל מחלקת המחקר במזרחי טפחות מוסר כי "בחודשים הבאים תימשך כנראה ההידרדרות בביקוש לעובדים. מספר מדדים מצביעים על כך".

"נתוני הביקוש המקוון לעובדים, לדוגמא, מראים שבשלושת החודשים האחרונים (ספטמבר-נובמבר) ירד מספר הפניות ב-264,000 וכי בהמשך תתחולל הידרדרות נוספת. מתברר כי הביקוש בערוץ זה הגיע לשיא באמצע 2007, מחצית השנה לפני שהחל רשמית המיתון בארה"ב, ופחת מאז ב-50%. הירידה מובחנת במגזר העסקי, הפיננסי והניהולי וכן בענפי המזון והתחבורה".

"גם התמונה העולה מסקרי מנהלי הרכש אינה מעודדת: בתעשייה, רשם מדד התעסוקה את הרמה הנמוכה ביותר מאז מרץ 1991 (34.2%) בחודש אוקטובר, כשכל נתון מתחת ל-49.5% מצביע בדרך כלל על ירידה בנתון הרשמי על מספר השכירים במפעלים. כמעט בכל ענפי התעשייה פחת מספר המועסקים. בענפי השירותים, שהם 90% מהמשק, יורד המדד למספר השכירים ב-10 מ-11 החודשים האחרונים ולמעשה הוא עתה הנמוך בתולדותיו. רק בתעשיות המידע עלה מספר העובדים. במקומות רבים נאלצו להתאים את מספר העובדים למכירות המופחתות, חלק חדלו לחלוטין לשכור עובדים ודיווחו על קושי גדול לאייש משרות פנויות ואחרים הגבילו שכירת עובדים כל עוד הביקוש לשירותיהם לא יצדיק זאת.

יצוין, עם זאת, כי ענף שירותי הבריאות, שנחשב תחום דפנסיבי, נוהג להציג ביצועים פחות חלשים מאחרים בעיתות משבר. כתוצאה, לפחות בתחום הביקוש המקוון, נמשכו הפניות לעובדים אלה".

"גם בצד ההיצע התמונה עגומה כרגע. תחושת הציבור כלפי שוק העבודה שלילית ביותר. לפי סקר אמון הצרכנים שנערך בחודש נובמבר, 37% מציינים כי קשה למצוא עבודה בימים אלו, כאשר 9% בלבד סבורים כי יש די הצעות עבודה. במבט לחודשים הבאים, לא מסתמן שיפור: 33% חוששים שמספר מקומות העבודה הפנויים יקטן (אם כי לפני חודש סברו כך 41.5%) ורק 9% מאמינים שתהיינה הצעות עבודה רבות יותר. בדוח התעסוקה באוקטובר התברר כי כוח העבודה האזרחי בארה"ב פחת ב-53,000, נתון המצביע על התייאשות של חלק ממחפשי העבודה".

מנחם מסכם כי "שוק העבודה בארה"ב מצטמצם עתה במימדים שאפיינו תקופות מיתון קודמות. נחמה פורתא ניתן למצוא בכך שגם הפעם משכיל המגזר העסקי לבצע התייעלות והתחדשות טכנולוגית, שתמקם אותו במצב טוב יותר לקראת תחילתו של מחזור העסקים הבא. אגב כך, ייתכן שהירידה בתוצר תהייה לבסוף חמורה פחות מהירידה בתעסוקה".

תגיות