אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל אפריקה בית השקעות: "אנחנו משקיעים הרבה פחות בנדל"ן" צילום: אוראל כהן

מנכ"ל אפריקה בית השקעות: "אנחנו משקיעים הרבה פחות בנדל"ן"

יורם הדר מספר כי אלמלא הבעיה במותג 'אפריקה' הוא היה מגייס כסף, למה החליט להשקיע כמה שפחות בחברה-אם אפריקה ישראל ומסביר מדוע נפרד משחקן המעו"ף מייקל דיוויס ואיך מתמודדים עם הצניחה בהיקף הנכסים ועם פיטורי עובדים: "ההרגשה כבדה, אבל גם המשבר כבד"

07.12.2008, 08:20 | הדר רז

מנכ"ל אפריקה בית השקעות יורם הדר ישן טוב בלילה. אף שהיקף הנכסים שמנהל בית ההשקעות שבראשו הוא עומד התכווץ מ-3 מיליארד שקל באוגוסט 2007 למיליארד שקל היום, ולמרות הבעייתיות עם החברה־אם אפריקה ישראל, העובדה שבית ההשקעות שינה את מדיניות ההשקעה נותנת לו ביטחון להמשך.

"נכון לימים אלה, כל הנכסים בקרנות שלנו סחירים. אחת הבעיות הקשות היום היא שיש הרבה נכסים בשוק שלא סחירים. בינואר ישנתי פחות טוב, אבל עשינו שינוי, ואף שהמשבר העמיק, עכשיו אני ישן יותר טוב ממה שישנתי לפני שנה", הוא אומר.

אפריקה בית השקעות התבסס על ארטרייד, חברת ניהול תיקים שניהלה קרנות נאמנות עבור בנק מזרחי טפחות, שאותה ייסד הדר עם מייקל דיוויס ומאיר עמיקם. אפריקה ישראל היתה לקוח של ארטרייד ובשלב מסוים קיבלה החלטה אסטרטגית להיכנס לתחום בתי ההשקעות.

הדר. "אפריקה בת השקעות לא תתקיים בעוד עשור אם לא ננהל יותר מ-10 מיליארד שקל", צילום: אוראל כהן הדר. "אפריקה בת השקעות לא תתקיים בעוד עשור אם לא ננהל יותר מ-10 מיליארד שקל" | צילום: אוראל כהן הדר. "אפריקה בת השקעות לא תתקיים בעוד עשור אם לא ננהל יותר מ-10 מיליארד שקל", צילום: אוראל כהן

"אפריקה יצרה איתנו את הקשר במהלך 2005", אומר הדר. "היא רצתה בית השקעות והיה נוח לה לרכוש את ארטרייד, ובעקבות ועדת בכר היה לה גם קל לקנות קרנות נאמנות שיצאו אל השוק באותה תקופה. עם זאת, לאחר רכישת 60% מארטרייד החלטנו שאנחנו באפריקה בית השקעות לא רוצים לקנות מסה של קרנות והחלטנו לרכוש ממזרחי טפחות רק את הקרנות שאנחנו ניהלנו. כך רכשנו ארבע קרנות עם היקף נכסים של כ-600 מיליון שקל תמורת 22 מיליון שקל".

תוצאות לא טובות

באוגוסט 2007 רכשה אפריקה ישראל את ה-40% הנוספים של בית ההשקעות. "אני נשארתי לנהל בעיקר בגלל שנוצרו קשרי אמון חזקים ביני ובינם, קשרים הקיימים עד היום".

למה דיוויס לא נשאר?

"זה נעשה בשיתוף איתו, אבל מייקל דיוויס היה עסוק בחברה אחרת, תכלית תעודות סל, שבה אנחנו עדיין מחזיקים 2.5%. הוא לא הצליח לתרום בצורה מהותית לשוק הריטייל כי הוא מאוד ממוקד בנוסטרו ובדברים טכניים, אך לא בניהול. הוא לא רצה או לא יכול היה לעמוד בהשקעות הנוספות שחשבנו לבצע - כמו למשל רכישת חברות דוגמת אי.בי.אי שרצינו לרכוש תמורת כ-500 מיליון שקל לפי שווי חברה של 700 מיליון שקל".

עם זאת, מאז רכשה אפריקה את ה-40% הנוספים מבית ההשקעות באוגוסט 2007, פרץ משבר בשוק ההון. ממצב שבו נוהלו כ-3 מיליארד שקל, התכווץ היקף הנכסים המנוהלים למיליארד שקל. היום יש לבית ההשקעות 18 קרנות נאמנות, שהיקף הנכסים שלהן הוא כ-550 מיליון שקל, ופעילות ניהול תיקים של כ-450 מיליון שקל.

מה קרה בדרך?

"צמחנו במהירות מדהימה. חברה שהתחילה עם היקף נכסים של 600 מיליון שקל הגיעה בתוך שבעה־שמונה חודשים ל-2.8 מיליארד שקל. אבל כשהמשבר הגיע לשוק, אז האחרון שנכנס הוא הראשון שעוזב. אני לא אכחיש שהתוצאות שלנו בתחילת המשבר היו ממש לא טובות, אבל בתחילת השנה עשינו שינוי. שינינו את הרכב ההשקעות לחלוטין והבאנו את אלדד ברק להיות מנהל ההשקעות. לא רצינו להחזיק יותר אג"ח קונצרניות של חברות קטנות ומכרנו בלי להתחשב במחירים. היה לנו יעד: בתוך חודשיים עד שלושה לנקות את הקרנות מכל החברות הקטנות, גם המדורגות. היה חשוב לנו להחזיק רק חברות תפעוליות. הקטנו מאוד את רכיב המניות בתיקים והחלטנו להחזיק רק מניות הנמנות עם מדד ת"א-25".

מה לגבי השקעה במניות של החברה-אם אפריקה ישראל?

"קיבלנו החלטנו עקרונית, לאו דווקא בחודשים האחרונים, להשתדל להשקיע כמה שפחות בקבוצה מתוך נסיבות אתיות. בינואר השנה קיבלנו את ההחלטה לעבוד פחות עם חברות נדל"ן".

האם אתם לא מאמינים בחברה-אם שלכם?

"לא אמרנו שאנחנו לא מאמינים, אבל בזמן הקרוב החברות האלו יציגו תוצאות חסר על החברות התזרימיות. כל בוקר אנחנו מחליטים מחדש מה אנחנו עושים וכשצריך נחזור לתחום הנדל"ן. אני אופטימי בקשר לאפריקה וחושב שמצבה נובע מאי־ודאותוחוסר הבנה".

יש לנו מזומנים בקופה

במצב הנוכחי בית ההשקעות לא ממלא את ייעודו בתוכנית האסטרטגית של אפריקה ישראל והוא להיות בית השקעות גדול. "יש לנו מזומנים בקופה בסכום לא מבוטל של לא מעט מיליוני שקלים ואנחנו לא ממונפים. כשעשינו את האיחוד מול אפריקה, רצינו הון פנימי וזה מה שנשאר בחברה והכסף מיועד בין היתר לרכישות. עצרנו את הנושא הזה כי אנחנו מעריכים שכרגע המצב רע והוא לא ישתפר בקרוב. אנשים עוד לא הפנימו עד הסוף את המחירים".

אתם לוקחים בחשבון מצב שלבייב ירצה למכור את בית ההשקעות?

"הכל יכול לקרות, אבל אני יודע שההחלטה האסטרטגית באפריקה היא להחזיק בית השקעות. העובדה היא שאנחנו מאוד מעורבים ועוזרים להם. החברה הזו לא מהווה שום עול על אפריקה. להפך, היא רק עוזרת לה וההוכחה היא ההנפקות המוצלחות שעשינו לאפריקה מתחילת השנה. רק בשביל דברים מהסוג הזה שווה להחזיק פה בית השקעות".

גרישנפון. הדר: "הוא מעורב בבית ההשקעות ברמה יומיומית", צילום: גלעד קוולרציק גרישנפון. הדר: "הוא מעורב בבית ההשקעות ברמה יומיומית" | צילום: גלעד קוולרציק גרישנפון. הדר: "הוא מעורב בבית ההשקעות ברמה יומיומית", צילום: גלעד קוולרציק

אפריקה בית השקעות נפגע מהמשבר כמו כל בתי ההשקעות, אך הוא נאלץ להתמודד גם עם מצבה של החברה־אם שפוגע בו. "כשנכנסנו להקמת בית ההשקעות התבססנו על המותג הזה, ואין ספק שהוא נפגע", אומר הדר. "אני מעריך שזו פגיעה זמנית ואפריקה תחזור למסלול. אף שבשנים הקרובות אנחנו ניפגע מזה, המותג 'אפריקה' יחזור להיות מוביל. אני מעריך שחלק מהפדיונות נבעו מתחושת אי-ביטחון שהיתה ללקוחות באשר למותג 'אפריקה', אבל הנתח שוק שלנו מתחיל לגדול חזרה וגם היועצים מבדילים בינינו לבין אפריקה כחברת נדל"ן. אנחנו מסוגלים לחיות שלוש־ארבע שנים בלי להזדקק לשום עזרה משום גורם, אך אין ספק שאנחנו רוצים וצריכים את אפריקה גם כמותג וגם כחברה-אם".

מתי הרגשתם שהמצב של אפריקה ישראל מתחיל להשפיע עליכם?

"הבעיה האמיתית התחילה כשתשואת האג"ח של אפריקה עלתה ליותר מ-8%. אז ירד ביטחון המשקיעים באפריקה. זה היה תהליך הדרגתי שהתחיל בתחילת השנה והתעצם מאוד בחודשים האחרונים. אני משוכנע שאלמלא היתה לנו בעיה במותג, היינו מגייסים כסף".

לב לבייב, בעל השליטה, מעורב בניהול?

"נדב גרינשפון מעורב פה, ולדעתי הוא הדמות הדומיננטית באפריקה עם איזי כהן. גרינשפון מעורב בבית ההשקעות ברמה יומיומית, לאו דווקא מתוך ניסיון לנהל, אלא כי אפריקה קשורה לשוק ההון ויש פה המון התייעצויות. אנחנו עוזרים לאפריקה בכל הנושאים שניתן. היו"ר של בית ההשקעות הוא גרינשפון ויש לזה משמעות כבדה. הוא לא יו"ר של אף חברה בקבוצה מלבד של בית ההשקעות".

אתם רווחיים?

"אי אפשר להגיד שאנחנו רווחיים, אבל אנחנו לא מפסידים סכומים שאנחנו רואים בחברות האחרות. אין לנו הפסדי נוסטרו, אלא רווחי נוסטרו. זה לא שהיינו גאונים גדולים. חטפנו חזק בשנה שעברה והירידה בנכסים נבעה מהטעויות שעשינו. עם זאת, אולי זה המזל שלנו - חטפנו ולכן התעשתנו מהר. בעקבות הירידה הגדולה בהכנסות עשינו צמצומים לפני חודשיים בערך, ופיטרנו כעשרה עובדים מתוך 40 שעבדו אז, כמעט מכל התחומים. צמצומים אלה נעשו בניסיון להתייעל ולהפסיד פחות, והם נעשו בעקבות ההחלטה האסטרטגית שאנחנו צריכים להחזיק מעמד בלי עזרה של אף אחד בשלוש־ארבע השנים הקרובות".

איך הרגשת במהלך הפיטורים?

"אלה אנשים שהלכו איתי לאורך כל הדרך. העסקתי במהלך חיי הרבה מאוד אנשים וזו אחת הפעמים היחידות שפיטרתי בצורה כזו מסיבית. זו הרגשה כבדה, אבל גם המשבר כבד. אם רוצים לקיים את בית ההשקעות, צריך לעשות דברים כואבים כדי שהחברה תמשיך לפעול. הצמצומים לא נעשים מתוך חזירות בניסיון להרוויח יותר, אלא מתוך ניסיון לקדם את החברה שתוכל לפרוץ במועד הנכון".

איך בית ההשקעות ייראה בעתיד?

"גדול יותר ועם מותג חזק יותר, כפי שהיה לפני שנתיים. בית ההשקעות הזה לא יתקיים עוד עשר שנים אם הוא לא ינהל יותר מ-10 מיליארד שקל".

תגיות